Noaptea Muzeelor 2022. Activități pregătite în aproape 170 de muzee și obiective culturale din toată țara, sâmbătă noapte, 14 mai / Recomandările pentru vizitatori din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență

2.570 de vizualizări
Foto: © Tom Craig | Dreamstime.com
Cea de a 18-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel naţional. Aceasta propune publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfăşurate în format fizic, după două ediţii de pandemie, anunţă organizatorii, transmite News.ro, potrivit G4Media.ro.

“După experimentele inedite care ne-au făcut să ne simțim ciudat și după restricțiile din ultimii doi ani, toate cauzate de criza sanitară, anul acesta reintrăm în normalitate. Muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca și celelalte entități culturale care se branșează an de an la acest proiect muzeal european.

Pentru această ediție, avem intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în grădini de artă, în cartiere creative, în spații de știință și experimente, în spații ale memoriei, în pavilioane și în galerii de artă, în mori de hârtie. Vom fi peste tot”, scriu organizatorii pe site-ul evenimentului.

Evenimentul începe oficial la ora 18:00 și ține până după miezul nopții, în funcție de muzeu, conform informațiilor de pe noapteamuzeelor.ro. Pe lângă activitățile din orașele mari – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov -, se mai află și activități organizate de instituții de cultură din orașe mici, comune, sate, cum ar fi cele din Bran, Brad, Colți, Comana, Feldioara, Ruginoasa, Rupea, Ștefănești – Argeș, Ștefănești – Botoșani, Tămășeni, Vânători, Vulcana Pandele și așa mai departe.

Un ghid informativ și o hartă a instituțiilor de cultură din București sunt disponibile mai jos:

De exemplu, așa arată programul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” de pe șoseaua Kiseleff nr. 1, sector 1, conform documentului de mai sus: “Program: 19.00 – 01.00 – Seară de folk cu Marius Matache (grădină); vizitarea expoziției permanente; colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase; interceptarea liliecilor din grădina muzeului; recomandat copiilor”.

Muzeul Național al Literaturii Române de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1 are următorul program: 18.30 – 24.00 – Vizitarea expoziției permanente; spectacol de ventrilocie cu Crina Zvoboda; degustare de ceaiuri cu dichis și povești; concerte; scurtmetraje; pictură cu lumină.

“Primăria Capitalei, prin TPBI şi STB, a înfiinţat linia specială de transport public: 362. Programul de transport este în intervalul orar 19.00 – 02.00, cu frecvenţă din 30 în 30 de minute. Traseu + staţii: Piaţa Presei, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Piaţa 21 Decembrie, Piaţa Unirii 1, Palatul Parlamentului, Piaţa Unirii 2, Universitate, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Arcul de Triumf, Piaţa Presei”, potrivit adevărul.ro.

Programul complet al instituțiilor din subordinea PMB pentru Noaptea Muzeelor – sâmbătă, 14 mai – se poate accesa și aici.

Noaptea Muzeelor 2022 – Măsuri adresate vizitatorilor, din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU)

Măsuri de prevenire a incendiilor

  • Nu vă înghesuiți în muzeu, așteptați cu calm să intrați în spațiile expoziționale;
  • Respectați întocmai circuitul de vizitare stabilit pentru eveniment și îndrumările personalului care asigură supravegherea;
  • Supravegheați permanent copii;
  • Respectați interdicția fumatului și utilizării focului deschis;
  • În cazul în care sesizați o sursă de incendiu, producerea unui incendiu sau a unui alt eveniment deosebit în spațiile de vizitare, anunțați imediat personalul muzeului.

Reguli de comportare în cazul izbucnirii unui incendiu

  • Păstrați-vă calmul. Nu vă înghesuiți spre ieșire;
  • Respectați îndrumările personalului muzeului;
  • Părăsiți clădirea în care a izbucnit incendiul;
  • Nu utilizați lifturile pentru evacuare;
  • Nu vă întoarceți în clădirea incendiată”, se arată pe noapteamuzeelor.ro.

Iniţiată în urmă cu 18 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR). În anul 2021, în cadrul Nopţii Muzeelor, în contextul pandemiei COVID-19, 190 spaţii culturale din 73 localităţi din toată România au primit sute de mii de vizitatori, fizic sau online, notează News.ro, conform G4Media.ro.

Foto: © Tom Craig | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Cîmpeanu a prezentat Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență care aprobă scenariile de redeschidere a școlilor: În învățământul tehnologic, profesional și postliceal stagiile de practică vor fi cu prezență fizică

Scenariile de redeschidere a școlilor au fost aprobate de CNCSU prin Hotărâre, potrivit ministrului Educației. Cîmpeanu a prezentat în conferința de presă de la Guvern conținutul acestei decizii. Redăm cele…
Vezi articolul

Doi directori de liceu din Constanța, despre formarea profesorilor să recunoască elevii care consumă droguri: Dacă polițistul nu poate să depisteze un consumator și are nevoie de un test pentru a face acest lucru, mă gândesc cum ar trebui să își dea seama profesorul doar uitându-se la el? / Nu am avut până acum cazuri care să dea o simptomatologie atât de evidentă

Directorul Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, Anca Dragomir, nu crede că un curs de formare al profesorilor pentru a depista elevii care consumă droguri, ar rezolva problema…
Vezi articolul