Noile rezultate experimentale din CERN și Fermilab confirmă existența oderonului, a cărui ipoteză a fost formulată de cercetătorul Basarab Nicolescu, românul care a luat aur la prima Olimpiadă Internațională de Matematică din istorie, anunță Universitatea Babeș-Bolyai

42.465 de vizualizări
Basarab Nicolescu / Foto: UBB
Analiza rezultatelor recent obținute în cadrul acceleratorului de particule LHC din CERN și a Tevatronului de la Fermilab au confirmat ipotezele formulate de profesorul Basarab Nicolescu și de fizicianul polonez Leszek Lukaszuk în 1973 privind existența oderonului, anunță Universitatea Babeș-Bolyai.

Cei doi teoreticieni, prin calculele efectuate acum aproape 50 de ani, au explicat, în cadrul teoriei teoremelor asimptotice, asimetriile observate în secțiunile eficace de împrăștiere dintre ciocnirile de proton-proton și proton-antiproton, presupunând existența unei mediatoare de forțe cu proprietăți stranii, numită de către ei “oderon”. Mai târziu, în cadrul cromodinamicii cuantice (formalismul matematic prin care descriem interacțiunile tari dinăuntrul nucleelor) s-a redefinit această particulă ca fiind o stare stranie a materiei, o legătură inedită între trei gluoni (particule elementare care leagă între ei quarcii). De aproape 50 ani însă oderonul a rămas o enigmă a fizicii, existența sa nefiind riguros demonstrată în fizica experimentală a particulelor elementare, precizează Universitatea Babeș-Bolyai într-un comunicat remis EduPedu.ro.

Foto: UBB

“Rezultatele noi obținute de către CERN și Fermilab au arătat că predicțiile profesorului Nicolescu se confirmă riguros. Aceste rezultate au fost extrem de mediatizate în ultimele luni de publicații de prestigiu din întreaga lume. Mai este de menționat faptul că analize similare efectuate pe date cu statistici mai slabe de către Basarab Nicolescu în 2018 au indicat și ele o primă confirmare experimentală. La origine, numele “oderon” provine din cuvântul englez “odd” (impar, straniu)”, explică instituția de învățământ superior.

Cariera academică a profesorului Basarab Nicolescu este legată de laboratoarele CNRS din Franța până în anul 2008, când s-a pensionat. A lucrat la Institutul de Fizică Nucleară, Divizia de Fizică Teoretică, Orsay, și ulterior la Laboratorul de Fizică Nucleară și Energii înalte, Universitatea Paris VI. În 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Este Doctor Honoris Cauza al mai multor universități din lume. În prezent, prof. Basarab Nicolescu este conducător de doctorat și profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Basarab Nicolescu este și primul român care a câștigat medalie de aur, în istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică. S-a întâmplat chiar la prima ediție a competiției internaționale, organizată în 1959 în România.

Foto: UBB / Basarab Nicolescu

Citește pe HotNews.ro un VIDEO INTERVIU DOCUMENT cu Basarab Nicolescu, românul care a luat aur la prima Olimpiada Internațională de Matematică


4 comments
  1. Întotdeauna ne,, bătea “la Olimpiade spre exasperarea profesorilor noștri de matematică, dar în special, de fizică!

  2. Din păcate de la ESA ne-au aruncat afară (pentru că politicienii români care conduc aceasta țară nu au avut bani să plătească o elementară cotizație ),urmează să ne arunce afară și de la CERN și oamenii noștrii de știință vor ajunge in marile laboratoare reprezentând alte puteri ale științei.

    1. @Dan. Aveti dreptate, nu suna bine deloc deoarece sugereaza ca venerabilul nostru Basarab ar fi descoperit cine stie ce mare noutate: vreo noua particula elementara, de exemplu. Nu este vorba, insa, decat de confirmarea existentei unei stari cuantice deja presupuse a particulelor elementare, stare care a fost descrisa drept “culoare” sau “mireasma” si careia i s-a prezis atasarea unui nou numar cuantic. Oderonul nu este o noua particula elementara, ci doar o stare cuantica inca putin cunoscuta/cercetata. Este u merit al d-lui Basarab, dar nu atat de mare pre cat sugereaza titlul , necunoscatorilor. Despre necesitatea introducerii acestui nou numar cuantic se vorbeste de multa vreme in lumea profesionistilor domeniului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oamenii de știință au descoperit urmele unui ghețar modern pe Marte care ar putea susține viitoarele misiuni umane / Cercetător: Sarea s-a format peste ghețar păstrând forma gheții de dedesubt, până la detalii precum crevasele și benzile de morene

Rămășițele unui ghețar modern au fost găsite aproape de ecuatorul planetei Marte, sugerând că gheața ar putea încă exista la mici adâncimi în acea zonă. Dacă este confirmată, o astfel…
Vezi articolul