Noul ministru al Cercetării promite reluarea concursurilor pentru granturile adresate tinerilor cercetători

170 de vizualizări

Noul ministru al Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat duminică că urmărește deblocarea concursurilor de obţinere a granturilor de cercetare destinate tinerilor şi reluarea conexiunilor între cercetarea ştiinţifică şi industrie, potrivit Agerpres.

“Sunt programe speciale care, din păcate, s-au derulat la intervale foarte mari şi accesul e foarte limitat. Este o problemă de resursă umană. Noi avem o problemă de resursă umană. În centrele şi instituţiile de cercetare personalul este îmbătrânit, tocmai pentru că în trecut partea de cercetare, partea universitară nu a fost foarte atractivă din punct de vedere financiar, din punct de vedere al infrastructurii. În momentul de faţă, lucrurile s-au corectat din punct de vedere al salariilor din cercetare şi învăţământ”, a declarat Nicolae Hurduc într-o conferință de presă la sediul PSD Iași.

El a spus că infrastructura în domeniu a fost îmbunătăţită în ultimii ani cu ajutorul banilor europeni.

“Institutul de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ din Iaşi este mai bine dotat decât institutele mari din lume cu aparatură şi echipamente care au fost achiziţionate în ultimii doi-trei ani. Există infrastructură, partea de salarizare s-a corectat, rămân aceste aspecte tehnice care nu îi dau posibilitatea să participe la concursuri de promovare”, a explicat noul ministru.

El a adăugat că doreşte corelarea cercetării ştiinţifice cu necesităţile industriei actuale.

“Nu există o foarte bună conexiune, în momentul de faţă, între cercetarea ştiinţifică şi companii. Există companii multinaţionale care au bani, dar nu le convine să îşi dezvolte propriile institute de cercetare pentru că le costă prea mult. Este mult mai simplu să plăteşti pentru rezolvarea unei probleme de cercetare dintr-o întreprindere mare cum este Renault, Ford sau Michelin sau Continental şi să o pasezi la institute de cercetare. Dar nu e o legătură foarte bună. S-au pierdut conexiunile între mediul de cercetare şi mediul universitar şi mediul privat”, a mai spus Nicolae Hurduc, potrivit Agerpres.

Foto: Pagina personală de Facebook


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”. Dan Stutman: E de sute de ori mai puţin invaziv faţă de computerul tomograf

Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, în judeţul Ilfov, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”, a declarat…
Vezi articolul