OFICIAL Calendarul anului școlar a fost modificat, pentru încheierea mediilor elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a / Când încep probele scrise de la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023

56.561 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos
Mediile elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a pot fi încheiate până la finalul acestei săptămâni, potrivit unui ordin de ministru care a modificat calendarul anului școlar 2022-2023, publicat luni în Monitorul Oficial.

Ordinul ministrului educației nr. 3.505/2022 privind structura anului școlar 2022—2023 a fost, practic, modificat și completat astfel:

  1. „La articolul 1, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), pentru anul școlar 2022—2023, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023.”
  2. La articolul 1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: „(4) Prin derogare de la prevederile alin. (2), pentru anul școlar 2022—2023, pentru clasa a VIII-a, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023.”

Calendarele noi pentru examene sunt următoarele:

Calendar Evaluarea Națională 2023
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

NOTĂ: La solicitarea comisiilor județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situații excepționale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor.

Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie 2023
  • 29 mai – 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 16 iunie 2023: termen limită pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

9 comments
  1. Foarte urat sa vorbiți asa despre profesori!
    Acum ați găsit un motiv pentru nereușita copiilor voștri la examene. Dar ce de nu spuneți ca majoritatea copiilor, în loc sa învețe pt examene, stau pe străzi pana seara târziu și pierd vremea distrandu-se, când ar trebui poate sa mai repete cate ceva?
    Tot timpul sunt alții de vina pentru faptul ca acești copii nu învață. Eu știu ca examenele se dau din materia anilor de studiu, nu din materia din cele trei săptămâni de greva. Asa ca, dacă acești copii ar fi învățat în toti acești ani, ar trebui sa ia examenele, nu-i asa?! Știți ca la admiterea la anumite facultăți se dau examene vara, în iulie? Cine vrea, reușește! Nu mai găsiți scuze pentru orice.

  2. Doamna, daca cunoșteați cat negru sub unghie din sistemul educațional, știați că nu s-au decalat decat perioada de încheiere a situației la clasele a VIII-a și a XII-a și înscrierile la examene. In rest, toate examenele sunt la locul lor. Ca perioadă…

    1. Sistemul educațional, începând din anul 1990 și până în prezent este foarte putred. Părinții mei, regretă că nu m-au dat la un liceu privat, că acolo chiar se învață și profesorii sunt de mii de ori mai buni decât cei de la stat, de aceea eu susțin sistemul privat de învățământ și sistemul homeschooling, pentru că acolo copii învață ce le place, nu toate materiile inutile, băgate pe gât, doar ca să ia unii profesori niște bani în plus.

      1. Da, oana, stim…andreea marin, homeschooling, privati, medieri de mariaje, virgule aiurea, subiecte virgula predicate, oana balaceanca, camasi de forta, tra la la. Nu trebuia sa fii prin tarile reci? georgel de mai jos e sotul? Scrieti la 4 maini?

        1. @b: nu, nu este soțul meu, dar foarte mulți dintre cei pe care îi cunosc au cam aceeași părere despre rahatul de sistem de învățământ de stat. Plin de leneși care au câte 62 de zile de concediu

      2. Cu siguranta, draga Oana, intr-un sistem privat te-ar fi invatat ca intre subiect si predicat nu se pune niciodata virgula.

  3. Păi, dacă i-a apucat pe “stimații” profesori plimbarea prin București pentru interesele lor, nu ale copiilor, de-aia s-a decalat totul. Când va fi foarte cald afară, să dea copiii examenele, să nu se poată concentra și profesorii să trâmbițeze sus și tare, că “vai, ce generație de analfabeți funcționali”, dar să își asume responsabilitatea, ferească Dumnezeu! Sunteți blamați de părinți, că i-ați supus pe copii la un stres imens, dar vouă, majoritatea, nu vă pasă nici cât negru sub unghie de ei. Până și sindicatele v-au păcălit și și-au bătut joc de voi, deoarece mulți dintre voi nu meritați nicio mărire de salariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Factori cheie care cresc performanța la Evaluarea Națională: curriculum bine structurat, metode de predare inovative și sprijin personalizat pentru fiecare elev / Daniela Oancea, directoarea Liceului Internațional King George: Promovăm atât performanțele academice, cât și abilitățile sociale și emoționale (P)

Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, din România, a avut loc în perioada 19-21 iunie şi a adus rezultate remarcabile pentru elevii din cadrul Liceului Internaţional King George,…
Vezi articolul

Modele de hărți conceptuale pentru limba și literatura română, clasa a VIII-a și a XII-a, pentru profesori și elevii cu cerințe educaționale speciale care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2025

Profesori de diferite specialități și profesori de sprijin din județele Alba, Arad, Bihor și Galați au realizat modelele de curriculum-uri adaptate, hărți conceptuale pentru limba și literatura română clasa a…
Vezi articolul