OFICIAL Calendarul probei anticipate de Bacalaureat pentru elevii de clasa a XI-a de la liceele francofone, stabilit de Ministerul Educației în plină grevă generală

5.251 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Elevii de clasa a XI-a, care sunt în secții bilingve francofone, vor susține proba anticipată până la încheierea cursurilor anului școlar 2022-2023, pentru obținerea mențiunii speciale pe diploma de Bacalaureat, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 4.320 din 26 mai 2023. Cu excepția claselor terminale, cursurile anului școlar curent se termină în data 16 iunie 2023.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.720/2012 privind organizarea și desfășurarea probelor specifice susținute de elevii secțiilor bilingve francofone în vederea obținerii mențiunii speciale „secție bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat.

La articolul 3, alineatul (2) se modifică astfel: „(2) Proba anticipată se organizează în toate liceele bilingve care fac parte din proiect, începând cu ultima săptămână a lunii mai până la încheierea cursurilor anului școlar.

Cum era înainte: Art. 3 – „(2) Precizările privind evaluarea elevilor la proba anticipată a examenului de bacalaureat susținut de elevii secțiilor bilingve francofone în vederea obținerii mențiunii speciale “secție bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat sunt prezentate în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că va exista posibilitatea de prelungire a cursurilor și a calendarelor de evaluări: „În acest moment nu suntem în situația în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene. (…) În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest lucru. Niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără situația încheiată, fără posibilitatea să susțină examenul.”

Despre proba anticipată pe care o susțin elevii de clasa a XI-a

„Elevii din secțiile bilingve francofone care fac parte din proiectul “De la învățământul bilingv către filierele francofone” și care au un orar specific de cursuri în limba franceză și de discipline nonlingvistice predate în limba franceză au dreptul de a obține mențiunea specială “secție bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat”, prevede ordinul din 2012.

Art. 2 – „(1) Pentru obținerea mențiunii speciale “secție bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat, elevii din secțiile bilingve francofone trebuie să susțină și să promoveze următoarele probe specifice:

a) proba anticipată;

b) proba de evaluare a competențelor lingvistice în limba franceză;

c) proba scrisă la disciplina nonlingvistică studiată în limba franceză.

(2) Elevii din secțiile bilingve francofone susțin proba anticipată la sfârșitul clasei a XI-a, iar proba de evaluare a competențelor lingvistice în limba franceză și proba scrisă la disciplina nonlingvistică studiată în limba franceză, la sfârșitul clasei a XII-a.”

Articolul 4 stabilește că elevii care nu susțin sau nu promovează proba anticipată la sfârșitul clasei a XI-a nu pot participa la probele specifice ale bacalaureatului, care se susțin la sfârșitul clasei a XII-a, și nu beneficiază de mențiunea specială “secție bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Standardele curriculare și de evaluare, până la finalului anului 2023 – spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este nevoie de o foarte clară schimbare de abordare, de mentalitate. La evaluările internaționale, PISA, PIRLS, TIMSS, itemii sunt secreți – va fi suficient de ciudat să nu vedem subiectele și să nu credem că le ascunde cineva, dar va trebui să ne obișnuim și cu asta

Standardele „sunt prevăzute în lege, reușim, sper eu, să le facem până la finalul anului 2023, ne-am angajat, este un program finanțat din fonduri europene”, a anunțat secretarul de stat…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei / E esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional după sărbători, spun elevii

Este absolut esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional, spun reprezentanții elevilor într-un comunicat primit sâmbătă de Edupedu.ro. Consiliul…
Vezi articolul

Organizarea anului școlar pe module este „defectuoasă” și „nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, este de părere profesorul Cătălin Ciupală: Modulele au fost introduse după ureche, după părerea mea, și nu au fost făcute studii

„Ideea de structurare modulară a anului școlar, după părerea mea, este foarte defectuoasă și nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, a declarat, pentru Edupedu.ro, profesorul…
Vezi articolul