OFICIAL Deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat

8.123 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Hotărârea de Guvern care aprobă „desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri, pe perioada vacanței de vară” a fost publicată în Monitorul Oficial. Nu se face nicio diferențiere între instituțiile private și cele de stat, toate putând fi deschise copiilor. 

Măsura ar trebui să intre în vigoare pe 15 iunie, dar la acest moment nu există un ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, prin care să se stabilească regulile pentru deschiderea acestor instituții. 

Hotărârea de Guvern 465/2020 prevede:

”Prin excepție de la pct. 1, se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri, pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

Reamintim că inițial președintele Klaus Iohannis a anunțat deschiderea doar a unităților private, dar șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, a declarat, ieri pentru Edupedu.ro: “Nu există nicio diferență la nivel de reglementare între creșe, grădinițe, after school-uri private sau de stat. Din punctul acesta de vedere, creșele și grădinițele de stat, de regulă, pe perioada vacanței școlare erau închise, fiind deschise doar anumite unități preșcolare. 

În perioada aceasta, decizia [pentru grădinițele și creșele de stat] este la nivelul autorităților locale – dacă se consideră necesar ca unele dintre aceste unități preșcolare să fie deschise și să asigure permanența pentru copiii care nu pot să rămână acasă pe perioada vacanței școlare”.

Nu există normele pe care unitățile de învățământ trebuie să le îndeplinească, atrage atenția viceprimarul Brașovului Costel Mihai.

Nu există nici norme metodologice sau reguli ce trebuie impuse pentru redeschiderea creșelor. Totodată, nici Direcția de Sănătate Publică Brașov nu a stabilit fluxurile și procedurile pentru creșe.

Singurele documente pe care le avem acum la dispoziție sunt recomandările Organizație Mondiale a Sănătății și un Ghid pregătit de UNICEF România, instituție care este partener al Primăriei Brașov în mai multe proiecte ce vizează educația timpurie, dar colaborează și cu Guvernul României“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

BREAKING Toate creșele care „au funcționat legal” în anul școlar trecut au fost acreditate “din pix”, printr-un ordin de ministru. Miza deciziei – 15 mii de lei pentru fiecare copil din aceste instituții de învățământ

Creșele de stat și private care „au funcționat legal” în anul școlar 2021-2022 se consideră acreditate și se supun doar procedurilor de evaluare externă, potrivit ordinului cu metodologia de evaluare…
Vezi articolul

DOCUMENTE Ghidul pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare a fost lansat în consultare publică / Cu cel mult 250.000 euro se poate dota o grădiniță comunitară pentru 40 de copii. Tablete pentru copii și realitate virtuală augmentată, printre prevederi

Ministerul Educației lansează în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”, apel de proiecte care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație, potrivit…
Vezi articolul

Pentru grădinițe și creșe, toaletele sunt comune pentru băieți și fete și nu au pereți despărțitori, potrivit normelor de igienă aprobate prin ordin al Ministerului Sănătății

Grupurile sanitare fără ziduri despărţitoare prezentate de primarul Craiovei pe Facebook au stârnit un val de reacţii din partea cetăţenilor, însă normele în vigoare nu prevăd pereți despărțitori și specifică…
Vezi articolul

Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2019 – Cum se desfășoară evaluarea psihosomatică, ce trebuie să știe copiii și care sunt riscurile școlarizării înainte de vreme

Copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 pot să urmeze clasa pregătitoare numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică. Durează 20 de minute, se realizează la grădinițele de…
Vezi articolul

Ministerul Educației: 3.208 de elevi stau acasă din cauza gripei. Lista școlilor și grădinițelor închise parțial sau integral

3.208 de elevi sunt afectați (stau acasă) din cauza suspendării cursurilor în unități de învățământ, din cauza gripei, anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă remis EduPedu.ro. Instituția prezintă situația…
Vezi articolul