OFICIAL Educația pierde 400 de milioane de euro din bugetul de negociere pentru PNRR. Anunț comun al miniștrilor Educației și Fondurilor Europene: Bugetul România Educată pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro

3.561 de vizualizări
Sorin Cimpeanu si Cristian Ghinea / Foto: Facebook.com
Educația pierde peste 400 de milioane de euro din bugetul inițial al PNRR de 4,1 miliarde euro. “Bugetul România Educată pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, cel mai mare program de reducere a abandonului școlar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri și reforma învățământului dual (402 milioane euro)”, anunță într-o poziție comună miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Înainte de negocierea al cărei rezultat a fost prezentat de cei doi oficiali, Edupedu.ro a scris pe surse informația că s-ar intenționa tăierea a un miliard de euro din aceste fonduri. În final, pierderea este de 10 % din această sumă.

Textul integral al poziției comune emise de cei doi miniștri:

„Coaliția de guvernare consideră educația domeniu prioritar pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest context, in varianta agreata astăzi, 5 mai 2021, se alocă pentru România Educată peste 12% din bugetul total PNRR (3,7 miliarde euro din totalul 29,2 de miliarde euro alocați României).

Ajustarea bugetului PNRR pentru eliminarea supracontractării, de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro, presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile. PNRR include acum o alocare pentru educație mult peste media europeană/recomandările Parlamentului European (10%).

Bugetul “România Educată” pe care îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce păstrează alocarea inițială in valoare de 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar – 530 milioane euro, aloca învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educație PNRR pentru susținerea digitalizării învățământului superior, susținerea calificărilor emergente și renovarea/“înverzirea” campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro.

Este un efort masiv de finanțare a educației din PNRR și lucrăm împreună pentru finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, iar componenta “România Educată” rămâne una dintre “campioanele PNRR”!

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Câți bani primea România Educată în varianta inițială a PNRR
 • Digitalizarea educației – 780 milioane euro
 • Învățământ dual, tehnic și profesional – 630 milioane euro
 • Infrastructură școlară și universitară – 2 miliarde euro
 • Programul Național pentru Creșe – 370 milioane euro
 • Programul național de reducere a abandonului școlar – 636 milioane euro
 • Total: 4,11 miliarde euro
Câți bani primește România Educată după repriza de negociere de azi, conform declarațiilor oficiale, pe domenii:
 • Digitalizarea educației – 780 milioane euro
 • Învățământ dual, tehnic și profesional – 630 402 milioane euro
 • Infrastructură școlară și universitară – 2 miliarde 914 milioane euro
 • Programul Național pentru Creșe – 370 milioane euro
 • Programul național de reducere a abandonului școlar – 636 530 milioane euro
 • Total 5 mai 2021: 2,99 miliarde euro

Pe calculele făcute pe domenii, suma prezentată de către oficiali, de 3,7 miliarde de euro, nu se poate proba. Edupedu.ro a solicitat clarificări Ministerului Fondurilor Europene, iar în momentul în care vom primi un răspuns, îl vom publica.

Foto: Facebook.com / Sorin Cîmpeanu și Cristian Ghinea


4 comments
 1. Ceva nu se leaga. Conform cifrelor din tabel, alocarea initiala era de 4,4 mld. euro, fata de 2,99 mld. euro in prezent. Diferenta e de 1,4 mld., nu de 400 mil. Daca cifrele sunt corecte, s-a taiat aproape un miliard si jumatate de la Educatie.

 2. >> cel mai mare program de reducere a abandonului școlar (530 milioane euro)
  Astia se chinuie sa reduca abandonul de vreo 20 de ani. Si nu s-a redus deloc.

  Mai bine ar folosi banii astia sa formeze un ministru competent sau sa angajeze unul din strainatate. Cred ca ar ajunge banii si sa schimbe cativa dinozauri prin minister.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Creditele profesionale transferabile pentru profesori sunt validate de Consiliul de Administrație al școlii. Dispare responsabilul cu dezvoltarea resursei umane. Dosarul cu adeverințe poate fi depus până pe 15 noiembrie

Creditele profesionale transferabile pentru profesori sunt validate de Consiliul de Administrație al școlii, după evaluarea dosarului de către comisia de credite. Aceasta este una dintre modificările pe care le aduce…
Vezi articolul

Profesorul de Istorie Bogdan Murgescu: Dacă am fi fost neafiliați NATO, eram vulnerabili la același gen de agresiune / Putin joacă la loterie soarta țării sale, poate chiar și soarta lumii / Ceea ce se va întâmpla va depinde foarte mult de capacitatea Ucrainei de a rezista

România se află într-o poziție foarte bună fiind membră NATO în contextul agresiunilor actuale, altfel eram la fel de vulnerabili ca Ucraina, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Bogdan Murgescu…
Vezi articolul