Surse: Proiectul România educată din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație. Cele mai mari tăieri, la învățământul profesional dual, laboratoarele de științe și universități

6.280 de vizualizări
Sursa: presidency.ro
Proiectul România Educată din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Cele mai mari tăieri sunt de la universități, și anume circa 70% din fondurile alocate inițial. Domeniul este urmat de învățământul profesional dual, care pierde 50% din fonduri.

O altă lovitură o primesc laboratoarele de științe, anunțate ca prioritare de președintele Klaus Iohannis, dar care acum pierd 40% din suma inițial alocată, potrivit surselor Edupedu.ro.

Tăierile de la educație vin în contextul în care România are o alocare prin PNRR din partea Comisiei Europene de 29 de miliarde de euro, iar documentul de negociere trimis de România conținea proiecte de 40 de miliarde de euro. Autoritățile de la București încearcă acum să ajungă la suma de 29 de miliarde de euro prin tăieri de la diferite capitole.

Reformele din educație propuse Comisiei Europene de România prin PNRR erau sub egida proiectului prezidențial “România Educată”, au fost anunțate de președintele Klaus Iohannis și au fost agreate de către experții Comisiei Europene în faza de negociere, potrivit anunțurilor făcute de vicepremierul Dan Barna și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Tăierile masive de astăzi vin în contextul în care educația a primit o alocare inițială de 4 miliarde de euro fonduri europene, din totalul celor 29 de miliarde ale Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit surselor Edupedu.ro, tăierile vin în contextul în care reformele din educație nu au susținerea totală a niciunui partid din coaliția de la guvernare, în negocierile care au loc la această oră.

O ședință pentru rediscutarea noii forme a PNRR are loc astăzi, la Ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit acelorași surse, capitolul Digitalizarea educației nu a suferit modificări.


4 comentarii
  1. Profesorii vor fi platiti in functie de performanta, dar despre care performanta vorbim domnilor? Despre cea pe care nu o poti face pentru ca la stiinte nu ai laborator? Gargara d-lui guru Citu care nu vede altceva decat performanta….

  2. De la 80 de miliarde s-a ajuns la 40, acum la 29. Cum s-ar zice pe planuirile balcanice, “ghinion”!

    1. 29 erau de la inceput pe pnrr, restul sunt pe bugetul multianual, nu s-a schimbat nimic, n-ati citit dvs cum trebuie, dar va dati cu parerea

  3. Important sa se inveasta banii fara sa fie furati. Acum e vina celor care ne conduc, ei s-au batut in piept ca iau 40 de mil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Răspunsul Președintelui la întrebarea Edupedu.ro, dacă trebuie ceva schimbat la inacțiunea Guvernului de până acum: Exact din aceste motive am convocat marea ședință de astăzi / Am contribuit ca începerea anului școlar să se facă în condiții cât se poate de bune

Președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns tranșant la întrebarea adresată de Edupedu.ro legată de inacțiunea Guvernului cu o lună înaintea începerii școlii, la conferința de presă organizată pentru anunțarea…
Vezi articolul