OFICIAL Personalul administrativ din școli și grădinițe are obligația să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală, pentru încadrarea și menținerea în funcție – ROFUIP 2024

37.046 de vizualizări
Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com
Pentru încadrarea și menținerea în funcție, personalul administrativ din școli și grădinițe are obligația să prezinte un certificat medical, cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală, potrivit ROFUIP 2024. Certificatul medical trebuie să fie eliberat de eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activităţii în domeniul vizat.
  • Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial.
  • Personalul administrativ înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili. În Legea Educației Naționale 1/2011, personalul din învățământ este format din personal didactic și personal nedidactic. În schimb, Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că personalul din învăţământul preuniversitar este format din personal didactic şi personal administrativ.

Art. 48 – „(4) Pentru încadrarea şi menţinerea în funcţie, personalul administrativ are obligaţia să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activităţii în domeniul vizat, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală.”, conform ROFUIP 2024.

Foto: Captură – Ordinul nr. 5.726 din 6 august 2024 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar poate fi consultat mai jos:

Vechiul regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nu prevedea această obligație pentru personalul nedidactic.

Foto: Captură Regulament-cadru din 4 iulie 2022 de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
Informații de context

Conform ROFUIP 2024, și profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că sunt apți pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală.

Până acum, personalul didactic avea obligația să prezinte un certificat medical, eliberat pe un formular specific, conform Regulamentului-cadru din 4 iulie 2022 de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, din 2021 și până în martie 2023, se află în evidența Avocatului Poporului, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.

Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Pentru încadrarea și menținerea în funcție, profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală – ROFUIP 2024

5 comments
  1. Mare dreptate ai Carmen!!! Acolo sus…chiar si la inspectoratele scolare judetene…sunt zeci de birouri si toti vor cate o situatie la inceput de an… si cei care raspund..sunt….unu…maxim doi….. Si inceputul asta de an scolar tine pana la Craciun….Si incepe apoi Bac-ul….. S a gandit cineva ca tot sistemul de invatamant de va da peste cap? Credeti ca se vor mai face ore cu ceilalti din scoala??? Dupa amiaza??? La unele scoli majoritatea elevilor sunt navetisti…10 -20-30 km…..credeti ca firmele de transport vor schimba programul?? Sa zicem ca da…am mai vazut….dar nu toti sunt receptivi la acest program…daca nu au mai fost obisnuiti cu asa ceva… Si profesorii care vor trebui sa mearga la asistat?? Cine le tine locul…credeti ca i vor stapani pe elevi? nicio sansa… Asa se intampla si la Simulari…ceilalti elevi din scoala sunt super fericiti ca lipseste domnul sau doamna…mai chiulim si noi….Ar fi multe de spus….dar nu se vede nimic de acolo de sus….putem vorbi toata ziua si toata noaptea…

  2. Foarte bună inițiativa.
    Cine este cu atacul răspunde pentru forma de reacție nepotrivită legal. Atât profesorul cât și elevul.

  3. este clar ca cei din minister habar nu au cu ce probleme reale se confruntă personalul angajat în școli. De la deficit de personal, sarcini peste norma de muncă legală, ore lucrate peste program și neplătite, toate acestea nu contează pentru cei de sus, contează cazierul judiciar și celelalte. De aceea merge totul “bine ” în sistem. Felicitări, ține-ți-o tot așa!

  4. wăăă… mă întreb la Ministerul educației mai lucrează oameni sau … au trecut pe AI? Cât de prosti sunt acolo? Orice măsură de acolo nu face decât sa complice sistemul, nu sa îl facă să funcționeze mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Document greşit pus în dezbatere de minister, corectat după 5 zile: Modificarea ajutoarelor pentru calculatoare acordate elevilor, confundată cu noile reguli pentru Agenția de Programe Comunitare

UPDATE După semnalarea problemei de către Edupedu.ro, Ministerul Educației a publicat în mod corect documentele puse în dezbatere publică. Un proiect de hotărâre de guvern pus greşit în dezbatere publică…
Vezi articolul