OFICIAL Peste 90 de mii de teste antigen rapide au fost făcute preșcolarilor și elevilor, în cabinetele școlare, în prima lună de școală

1.838 de vizualizări
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
90.805 de teste antigen rapide au fost făcute elevilor și copiilor de grădiniță, în cabinetele școlare, în perioada 13 septembrie – 15 octombrie 2021, potrivit unor date ale Comisiei de Medicină Școlară din Ministerul Sănătății. Peste 33 de mii de teste antigen, din numărul total, au fost efectuate săptămâna trecută.

În luna septembrie, au fost efectuate în cabinetele școlare 30.439 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 9,93% pentru simptomatici și de 1,44% pentru testarea în ziua 8. Situația a fost următoarea:

  • 4.438 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 26.001 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

În săptămâna 4-8 octombrie, au fost făcute în cabinetele școlare 27.347 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 9,25% pentru simptomatici și 1,66% pentru testarea în ziua 8.

  • 3.478 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 23.869 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

În săptămâna 11-15 octombrie, au fost efectuate în cabinetele medicale din unitățile de învățământ 33.019 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 13% pentru simptomatici și 1,53% pentru testarea în ziua 8.

  • 3.579 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 29.440 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela Rajka, a declarat pentru Edupedu.ro că testarea cu teste rapide pe bază de salivă ar trebui să fie făcută acasă, de către părinți: „Dacă aducem infectați în școală și încep să-și dea masca jos de pe față și să scuipe în pliculeț și găsești unul pozitiv, ce faci cu restul clasei, cu restul colegilor? Răul a fost făcut deja, a venit în colectivitate”.

Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu testele antigen rapide, despre care s-a spus că părinții le refuză?

Daniela Rajka: „Nu este adevărat. După cum v-am spus, nu reușim să facem față testărilor cerute de părinți. În anul acesta părinții acceptă mult mai mult testarea „antigen rapid”. Avem foarte puține refuzuri de testare”. 

Edupedu.ro: Și cum vă explicați…

Daniela Rajka: „Cred că s-au obișnuit oamenii în această perioadă, s-au testat mult mai mult și deja este o obișnuință testarea”.

Aceasta a mai spus că „trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate.

Ministerul Sănătății a anunțat, printr-o adresă către inspectoratele școlare județene, că testarea elevilor care vor să revină la școală în a 8-a zi, după ce au intrat în online din cauza cazurilor de coronavirus apărute în clasă, nu se mai face la cabinetele școlare, potrivit unei circulare a Ministerului Sănătății, obținută de Edupedu.ro.

În total, 33 de firme au depus marți oferte pentru loturile celor 70 de milioane de teste de salivă care vor ajunge în școli peste câteva săptămâni, după cum a declarat ieri, pentru Edupedu.ro, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy.

Aseară, președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul unei ședințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, că toți elevii vor avea o vacanță de 2 săptămâni începând de luni.

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Noul Minister al Educației și Cercetării are cu 95 de posturi mai multe față de câte aveau Educația și Cercetarea la un loc în fostul guvern, potrivit unui proiect de HG. Explicația ministerului

Hotărârea de guvern pentru organizarea noului Minister al Educației și Cercetării, pusă în dezbatere joi seară, arată o creștere a numărului total de posturi față de precedentele ministere separate în…
Vezi articolul

În România mai este o singură localitate în carantină azi, în care elevii ar învăța 100% online, anunță ministrul Educației: Decizia de redeschidere a școlilor se va lua după rata de infectare din localitate la 14 zile, iar evaluările vor fi săptămânale

Mai este o singură localitate în carantină, în care toți elevii ar învăța online, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la Antena3. “Aș vrea să vă spun că astăzi în…
Vezi articolul