OFICIAL Peste 90 de mii de teste antigen rapide au fost făcute preșcolarilor și elevilor, în cabinetele școlare, în prima lună de școală

1.848 de vizualizări
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
90.805 de teste antigen rapide au fost făcute elevilor și copiilor de grădiniță, în cabinetele școlare, în perioada 13 septembrie – 15 octombrie 2021, potrivit unor date ale Comisiei de Medicină Școlară din Ministerul Sănătății. Peste 33 de mii de teste antigen, din numărul total, au fost efectuate săptămâna trecută.

În luna septembrie, au fost efectuate în cabinetele școlare 30.439 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 9,93% pentru simptomatici și de 1,44% pentru testarea în ziua 8. Situația a fost următoarea:

  • 4.438 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 26.001 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

În săptămâna 4-8 octombrie, au fost făcute în cabinetele școlare 27.347 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 9,25% pentru simptomatici și 1,66% pentru testarea în ziua 8.

  • 3.478 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 23.869 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

În săptămâna 11-15 octombrie, au fost efectuate în cabinetele medicale din unitățile de învățământ 33.019 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 13% pentru simptomatici și 1,53% pentru testarea în ziua 8.

  • 3.579 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 29.440 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela Rajka, a declarat pentru Edupedu.ro că testarea cu teste rapide pe bază de salivă ar trebui să fie făcută acasă, de către părinți: „Dacă aducem infectați în școală și încep să-și dea masca jos de pe față și să scuipe în pliculeț și găsești unul pozitiv, ce faci cu restul clasei, cu restul colegilor? Răul a fost făcut deja, a venit în colectivitate”.

Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu testele antigen rapide, despre care s-a spus că părinții le refuză?

Daniela Rajka: „Nu este adevărat. După cum v-am spus, nu reușim să facem față testărilor cerute de părinți. În anul acesta părinții acceptă mult mai mult testarea „antigen rapid”. Avem foarte puține refuzuri de testare”. 

Edupedu.ro: Și cum vă explicați…

Daniela Rajka: „Cred că s-au obișnuit oamenii în această perioadă, s-au testat mult mai mult și deja este o obișnuință testarea”.

Aceasta a mai spus că „trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate.

Ministerul Sănătății a anunțat, printr-o adresă către inspectoratele școlare județene, că testarea elevilor care vor să revină la școală în a 8-a zi, după ce au intrat în online din cauza cazurilor de coronavirus apărute în clasă, nu se mai face la cabinetele școlare, potrivit unei circulare a Ministerului Sănătății, obținută de Edupedu.ro.

În total, 33 de firme au depus marți oferte pentru loturile celor 70 de milioane de teste de salivă care vor ajunge în școli peste câteva săptămâni, după cum a declarat ieri, pentru Edupedu.ro, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy.

Aseară, președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul unei ședințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, că toți elevii vor avea o vacanță de 2 săptămâni începând de luni.

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Două mari universități americane plănuiesc să solicite centre proprii de vaccinare, din toamnă. Vaccinarea ar deveni obligatorie pentru cei peste un milion de studenți și angajați, dacă vor să revină fizic în campusuri

California State University (Universitatea de Stat din California) și University of California (Universitatea California) plănuiesc să le ceară studenților și angajaților să fie vaccinați împotriva COVID-19 dacă vor să se…
Vezi articolul

EXCLUSIV Cazul de agresiune de la Târgu Mureș, mușamalizat. Raportul Inspectoratului: „Se recomandă reluarea urgentă a comunicării amiabile” între învățătoarea agresoare și mama elevei agresate / Cât timp au fost inspectorii în clasă „s-a constatat o atmosferă de colaborare și interacțiune corectă cu elevii, manifestând respect și toleranță”

Cazul învățătoarei Mariana Alexa, care i-a abuzat verbal pe unii dintre elevii săi de la Școala Gimnazială „Romusul Guga”, s-a încheiat cu un avertisment pentru aceasta, iar în raportul Inspectoratului…
Vezi articolul