OFICIAL Peste 90 de mii de teste antigen rapide au fost făcute preșcolarilor și elevilor, în cabinetele școlare, în prima lună de școală

1.852 de vizualizări
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
90.805 de teste antigen rapide au fost făcute elevilor și copiilor de grădiniță, în cabinetele școlare, în perioada 13 septembrie – 15 octombrie 2021, potrivit unor date ale Comisiei de Medicină Școlară din Ministerul Sănătății. Peste 33 de mii de teste antigen, din numărul total, au fost efectuate săptămâna trecută.

În luna septembrie, au fost efectuate în cabinetele școlare 30.439 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 9,93% pentru simptomatici și de 1,44% pentru testarea în ziua 8. Situația a fost următoarea:

  • 4.438 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 26.001 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

În săptămâna 4-8 octombrie, au fost făcute în cabinetele școlare 27.347 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 9,25% pentru simptomatici și 1,66% pentru testarea în ziua 8.

  • 3.478 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 23.869 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

În săptămâna 11-15 octombrie, au fost efectuate în cabinetele medicale din unitățile de învățământ 33.019 de teste antigen rapide preșcolarilor și elevilor. Rata de pozitivare a testelor a fost de 13% pentru simptomatici și 1,53% pentru testarea în ziua 8.

  • 3.579 teste efectuate preșcolarilor și elevilor simptomatici;
  • 29.440 teste efectuate în ziua 8, la revenirea în colectivitate a colegilor de grupă/clasă cu un caz confirmat;

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela Rajka, a declarat pentru Edupedu.ro că testarea cu teste rapide pe bază de salivă ar trebui să fie făcută acasă, de către părinți: „Dacă aducem infectați în școală și încep să-și dea masca jos de pe față și să scuipe în pliculeț și găsești unul pozitiv, ce faci cu restul clasei, cu restul colegilor? Răul a fost făcut deja, a venit în colectivitate”.

Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu testele antigen rapide, despre care s-a spus că părinții le refuză?

Daniela Rajka: „Nu este adevărat. După cum v-am spus, nu reușim să facem față testărilor cerute de părinți. În anul acesta părinții acceptă mult mai mult testarea „antigen rapid”. Avem foarte puține refuzuri de testare”. 

Edupedu.ro: Și cum vă explicați…

Daniela Rajka: „Cred că s-au obișnuit oamenii în această perioadă, s-au testat mult mai mult și deja este o obișnuință testarea”.

Aceasta a mai spus că „trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate.

Ministerul Sănătății a anunțat, printr-o adresă către inspectoratele școlare județene, că testarea elevilor care vor să revină la școală în a 8-a zi, după ce au intrat în online din cauza cazurilor de coronavirus apărute în clasă, nu se mai face la cabinetele școlare, potrivit unei circulare a Ministerului Sănătății, obținută de Edupedu.ro.

În total, 33 de firme au depus marți oferte pentru loturile celor 70 de milioane de teste de salivă care vor ajunge în școli peste câteva săptămâni, după cum a declarat ieri, pentru Edupedu.ro, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy.

Aseară, președintele Klaus Iohannis a anunțat la finalul unei ședințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, că toți elevii vor avea o vacanță de 2 săptămâni începând de luni.

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. De ce nu o ora de Gramatica limbii române?! Sau de lectură în limba română?Căci vedem cu toții cum se exprimă în limba română politicienii noștri, jurnalisti, fel de fel de … analiști etc De ce nu o ora de istorie locală în fiecare școală?! Căci am uitat sa ne cinstim limba și memoria străbunilor noștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plățile împrumuturilor studențești din SUA au fost amânate pentru încă patru luni. Joe Biden a acceptat să taie câte 10.000 de dolari din datoriile fiecărui student care a făcut împrumut pentru studii

Plățile federale ale împrumuturilor studențești din SUA vor fi amânate până la 31 ianuarie 2022, după cum a anunțat Departamentul Educației săptămâna trecută, potrivit publicației 19FortyFive. Cu toate acestea, departamentul…
Vezi articolul

Răspunderea pasată în cazul eliminării autorizației ISU dintre condițiile de acreditare a școlilor. Șeful ARACIP: Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune pe ISU să închidă școlile, grădinițele, after-schoolurile fără autorizații

“Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune nu pe ARACIP, ci pe ISU să închidă spațiile” fără aviz de securitate la incendiu. Declarația a fost făcută pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor critică faptul că elevii nu vor mai fi consultați și nu mai au drept de vot în consiliile de administrație ale școlilor, prin proiectul de lege al Educației în Învățământul Preuniversitar

În proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, lansat în urmă cu 2 zile de Ministerul Educației în consultare publică, reprezentanții elevilor aleși prin vot direct de către colegii lor nu…
Vezi articolul