OFICIAL Suspendarea cursurilor fizice pentru clase și școli, precum și perioada de carantină au fost reduse la 5 zile, potrivit ordinului modificat

84.356 de vizualizări
Foto: captură – Monitorul Oficial
Ordinul comun cu regulile pentru școli a fost modificat și publicat aseară în Monitorul Oficial. Este vorba despre reducerea perioadei la 5 zile pentru elevii vaccinați și nevaccinați, când se decide suspendarea cursurilor atât într-o clasă, cât și la nivelul întregii școli. Carantina elevilor a fost adaptată la regula de 5 zile pentru toată lumea.

Dacă apar 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz.

1. La articolul 6, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: 

„Art. 6. — (1) La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ.”, potrivit ordinului modificat.

Aceeași regulă este valabilă și în cazul suspendării cursurilor la nivelul întregii unități de învățământ pentru o perioadă de 5 zile.

2. La articolul 6, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: 

„(2) La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 5 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.” 

De asemenea, perioada de carantină a elevilor se micșorează la 5 zile, potrivit modificărilor.

3. La articolul 6, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins: 

„(5) Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați timp de 5 zile. Preșcolarii/Elevii aflați în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 nu sunt considerați suspecți de a fi infectați sau purtători ai unui agent înalt patogen și nu li se aplică măsura de carantină.” 

4. La articolul 61, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: 

„(3) Preșcolarul/Elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 7 zile, pentru cei care nu sunt vaccinați cu schemă completă și pentru cei trecuți prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv după 5 zile, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în perioada ultimelor 90 de zile, de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă.” 

Foto: captură – Monitorul Oficial

20 comments
 1. In cazul în care și numărul profesorilor infectații este mare ce se întâmplâ? Pentru profesori unde se stipuleaza în ordin masurile ce se impun?

 2. Buna seara! Atata știință de carte și atâtea minți luminate ne-au dus pana in cea mai întunecată perioada a existenței noastre..Acesta este un mare semnal ca noi cei care mai avem ceva minte neinfectata de golaneala acestor vremuri sa salvăm ce mai putem din mintile traumatizate ale copiilor nostri…Luati aminte ca nu vom avea lacrimi sa plângem acest genocid pus la cale cu atâta știință…

 3. Dar pentru ce sa mai stea 5 zile acasă,? Hai sa I lăsăm sa se îmbolnăvească ca pe vite !
  De la 14 zile la 10 ,acum 5 ??? Pe bune ? Cine dracu ia deciziile astea și cum ?

 4. Bai nene bai, de ce mă făcuși sa îmi vaccinez copilul, dacă fata de el ai aceleași măsuri că pentru nevaccinați! Așa ne-ați mințit, că cei vaccinați nu vor pierde școala fizica! Mincinoși și nemernici sunteți!

  1. Sunt profesor si m-am saturat de scoala online pe banii mei. M-am vaccinat cu a treia doza inca de acum 4 luni. In loc sa-mi castig dreptul la munca si sanatate, nu suntem lasati sa predam fizic. In plus, in caz de carantina stau tot cat nevaccinatii: 5 zile. Deci si dreptul la sanatate mi-e incalcat. Ma intorc la serviciu fizic la fel ca nevaccinatul,desi s-a dovedit stiintific ca dureaza dublu vindecarea. Practic suntem aruncati printre ei ca niste cartofi…laolalta…buni ..stricati, necontand ca ne vom strica unii de la altii toti. Am coleg pozitiv. Sta acasa 5 zile, nevaccinat, nepurtator de masca in scoala. Ma poate cineva condamna ca nu ma pot apropia nici la 2 m de colegul respectiv ce dupa doar 5 zile revine la ore?? In 5 zile nici gripa normala nu trece.

  2. Nu te facu nimeni, nene draga, doar pt binele di sănătatea copilului tău ai făcut o, nu?
   Toți suntem egali sub soare, încă n ați înțeles?!

  3. Pai sa luam lucrurile intr-o ordine logica: vaccinat nu înseamnă imun la virus și nici nepurtator de virus. Vaccinat înseamnă ca ești mai ferit de forme grave, respectiv spitalizare sau mai rău. Dar, in ceea ce privește răspândirea virusului, vaccinatii sunt la fel ca nevaccinatii și atunci are sens sa stea toată lumea in izolare și sa vadă dacă apar sau nu simptome. Nu ca n-ai putea fi vaccinat și asimptomatic și atunci…cred ca cel mai cinstit era reîntoarcerea in colectivități doar cu test pcr negativ. Ar fi fost minunat dacă aceste teste pcr ar fi fost gratuite măcar pentru copii….

  4. Dar dvs. nu v-ați gândit ca ar fi o discriminare pt ceilalți? Ar fi fost imposibil sa facă asa ceva. Asumați-va acum.

 5. Daca o clasa este in online de dinainte de publicarea ordinului, ramane pentru durata initiala de 10 zile sau doar pentru 5 zile?

 6. Intrebare: pentru cei care au deja clasa in online din cauza cazurilor dinainte de publicarea ordinului raman acasa pe durata de 10 zile sau doar pentru 5 zile?

 7. Pe masura ce viata le invalideaza criteriile, acesti doi ministri inventeaza alte si alte criterii ca sa tina scolile deschise cu orice pret. De ce? Dintr-un imens dispret fata de sanatatea si viata celorlalti, ei considerandu-se, ca tot politicianul opotunist, nemuritori.

  1. Pacat ca nu vine unul la putere sa le ia tot si sa i lase pe drumuri,in c..ul gol,asa poate s or satura de politica mizerabila pe care o aplica pe noi.

  1. Scoala online, bani mai putin, munca mai multa, cheltuieli mai mari, scumpiri..deci..in concluzie…iesim din sindicate. Eu nu pot sustine scoala online cata vreme mi a venit factura curent+net+gaz- 1600 lei la un amarat de apartament. Sindicatele sa demisioneze. Isi vor gasi un loc de munca in comisia nou infiintata la minister pentru analizarea nerespectarii legii in privinta salarizarii profesorilor..vandutilor si fatarnicilor!!!

 8. Intrebare: Ordinul comun emis de cele doua entitati, ME si MS, in 1 oct 2021 este 5338/1082/2021, stiti de unde apare 2015 la MS? Multumesc! LB

  1. Aveti dreptate, asa era in Monitor initial, dar a fost o erata in MO din 5 oct: „La Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății, interimar, nr. 5.338/1.082/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942 din 1 octombrie 2021, se face următoarea rectificare:
   – în loc de: „nr. 5.338/1.082/2021“ se va citi: „nr. 5.338/2.015/2021“.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like