OFICIAL Utilizarea resurselor electronice în predare, de către profesori, introdusă în fișa de inspecție pentru toate disciplinele

13.777 de vizualizări
Foto: © Petro | Dreamstime.com
A fost modificată „Fișa de observare a lecției” la Regulamentul de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar și a fost introdusă utilizarea resurselor electronice de către profesori, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Concret, acest ordin modifică anexa nr. 5 de la Regulamentul de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul Ministrului Educației nr. 6.106/2020.

La evaluarea activității cadrului didactic, pe lângă elementele de creativitate în selectarea strategiilor și metodelor didactice, au fost incluse și „mijloacele digitale”.

De menționat este că profesorii vor fi evaluați și în privința modului în care integrează activitatea didactică, inclusiv în mediul virtual, dar și diferitele resurse în format electronic. Aici pot să fie incluse platforme educaționale.

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, strategia didactică este compusă din:

 • metode și procedee didactice utilizate
 • activități de învățare;
 • forme de organizare a activităților elevilor, inclusiv în mediul virtual;
 • mijloace de învățământ și auxiliarele didactice utilizate, inclusiv modul de integrare a TIC (diferite resurse în format electronic / digital, utilizarea de platforme educaționale, resurse educaționale deschise etc.)

În Fișa de observație amintită anterior apare la secțiunea „Evaluarea activității elevilor” și învățarea online: „gradul de utilizare a cunoștințelor, deprinderilor și atitudinilor în contexte noi de învățare, inclusiv în învățarea online”.

În privința mediului educațional, au fost incluse resursele electronice în fișă:

 • Locul de desfășurare la unitatea de învățământ a lecției;
 • Dispunerea mobilierului în funcție de activitate;
 • Dotarea, resursele materiale și auxiliarele curriculare utilizate în lecție, inclusiv resurse TIC (diferite resurse în format electronic / digital, utilizarea de platforme educaționale, resurse educaționale deschise etc);
 • Expunerea materialelor/lucrărilor elevilor;
 • Atmosfera generală în clasă;

Foto: © Petro | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


10 comments
 1. Laptopuri pentru profesori,licente pt programele windows,softuri educationale,samd,eventual tablete nu prevede actul normativ?
  Toate acestea trebuie sa ni le achizitionam din banii nostri.Doar directorii am vazut ca primesc laptop uri gratis,ca deh..,au salarii mici,saracii!

 2. Jigodiilor!!! Ati format vreun om pentru ce cereti acolo? O sa aveti procese cu carul. Eu unul intentionez sa-mi apar drepturile si nu accept sa mai fac voluntariat ca profesor. Dacama atragea aceasta directie ma inscriam in Crucea Rosie sau Profesori fara frontiere.

 3. Care o fi diferenta intre planificare si proiectare? lol

  Cred ca suntem singura tara in care se vorbeste de metode si procedee. In practica diferenta este lipsita de valoare.

  Lipseste din fisa asta costul pentru profesor: propriul laptop, hartia cumparata de el, etc. plus sucul (natural), pateurile, fursecurile si cafeaua pentru inspector. Doar n-o sa observe inspectorul cu burta goala?

  Dupa aia se mai simte si directorul ala, pune si el un ban acolo sa aiba un pateu, ceva, in birou, nu? Daca i se face sete sau foame dnei / dlui inspector?

 4. Atâta timp cât nu am în sala de clasă dispozitivele necesare, proiectarea mea didactică conform noilor reguli va fi inutilă. Am făcut cursul CRED, ne-au instruit să nu mai facem planuri de lecții ca pe vremea dinozaurilor, adică material didactic clasic: cărți, cretă, tablă. Dar școala mea arată tot ca pe vremea dinozaurilor. Pentru resurse online eu și copiii deschidem telefoanele. Și o parte dintre ei intră pe tik tok în secunda doi. Că doar nu o fi mai atractiv studiul decât tik tok-ul! Sau declară că li s-a descărcat telefonul. Sau spun că nu îl au la ei. Și, deși e foarte puțin probabil să fie așa, nu am nicio soluție, că nu sunt obligați să folosească telefoanele proprii la școală. Așa că renunț la lecția mea modernă ( nu pot să las 3-4 copii să se uite pe pereți pentru că nu au dispozitive) și trec la cărți, tablă și cretă, ca un dinozaur ce sunt.
  E ca și cum mă forțezi să dau examen de permis, dar eu nu am mașină.

 5. Scopul este sa fie treziti elevii in timpul orelor de curs.
  Mai o tableta, mai un filmuleț, mai o tabla interactiva…

 6. Habar nu am sa tin o lectie asa cum se cere acolo pentru ca nimeni nu ne-a format. Telescoala, singurul curs gratuit despre predarea online ne-a aratat doar cum sa folosim 2 platforme. Nimic altceva.Tot ce am aplicat in predarea online am invatat singuri si am aplicat cum ne-a dus capul. Daca in alte judete au mai organizat CCD-urile ceva, dar tot diferite platforme, in marea majoritate din tara nimic. Oare nu e penibil sa bagi in fisa de evaluare si cea de inspectie niste cerinte cata vreme tu, ministerul, angajatorul, ma formezi la locul de munca pentru ceva ce nu am fost pregatit in facultate fara sa ne oferi un curs sau un dispozitiv?? Nu va este rusine?

 7. Este obligată și școala să ofere profesorului dotările hardware necesare pentru a folosi aceste mijloace de învățământ?

  Cele 17.000 de table inteligente s-au evaporat din discursul pseudoministrului Cârpeanu…

 8. Imi place unicitatea fișei de observație pentru toate disciplinele. Sunt iunteresat cum au gândit „gânditorii” din minister cum se va aplica la educație fizică și sport, educație muzicală și educație plastică.

  1. Predau Educație plastică, acești birocrați doar impun nu ne și pregatesc prin cursuri, normal gratuite, nu plătite de noi, și să dispună de baza materială: filme, albume de artă, cărți de istoria artei, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Sector 3: S-au primit în jur de 1.500 de dosare de înscriere la Titularizare 2022 pentru disciplinele educatoare, învățători și educație fizică / Aplicația de introducere a datelor candidaților nu a funcționat de vineri până duminică după-amiaza, potrivit instituției

Au fost depuse aproximativ 1.500 de dosare pentru înscrierea la concursul național de Titularizare 2022, la nivelul sectorului 3, pentru disciplinele educatoare, învățători și educație fizică, potrivit Inspectoratului Școlar Sector…
Vezi articolul

Articolul care a blocat creșterile salariale de 16% pentru profesori, de la 1 ianuarie, abrogat în Comisia pentru Învățământ din Senat. Propunerea de salarizare conform grilei din Legea 153, pentru 2022, merge la Comisia pentru Buget

Ordonanța 130/2021, cunoscută și drept „ordonanța trenuleț”, a ajuns marți la Comisia pentru învățământ de la Senat, pentru un aviz. Este tocmai OUG-ul care a blocat creșterile salariale de 16%…
Vezi articolul