Subiectele și baremele de corectare la Olimpiada „Lectura ca Abilitate de Viață” (OLAV) 2025, etapa județeană, de duminică, 9 martie, au fost obținute de Edupedu.ro și pot fi descărcate mai jos din articol.
Este vorba de subiecte și bareme pentru nivelurile 1 și 2 atât de la gimnaziu, cât și de la liceu (clasele V-VI, VII-VIII, IX-X și XI-XII).
La nivelul 1 Gimnaziu (clasele a V-a și a VI-a), textul primit este un fragment din „Școala Fricoșilor” de Gitty Daneshvari, în care un grup de copii, fiecare cu propriile temeri, se pregătește să plece către o școală specială unde vor învăța să-și înfrunte fricile. Scena se petrece într-o stație de autobuz, iar tensiunea este accentuată de temerile fiecărui copil, în special de anxietatea lui Theo, care nu vrea să renunțe la telefonul său mobil.
- Printre cerințe este și redactarea unui text în care elevul să își imagineze că este unul dintre participanții la călătoria către Școala Fricoșilor. Trebuie să scrie un articol pentru revista școlii, descriind impresiile și temerile resimțite în urma acestei experiențe, valorificând textul suport.
La nivelul 2 Gimnaziu (clasele a VII-a și a VIII-a), textul este un fragment din „Lalani sau marea cea îndepărtată” de Erin Entrada Kelly, despre o fată pe nume Anya, respinsă de comunitatea ei din cauza unei carapace care crește pe spatele său. În ciuda eforturilor de a scăpa de această trăsătură neobișnuită, este respinsă atât în forma inițială, cât și după ce reușește să își îndepărteze carapacea.
- Printre cerințe este și ca elevul să interpreteze exclamația Anyei „În sfârșit mi-am găsit și eu turma!” și să justifice această reacție într-un text de maximum 20 de rânduri, analizând sensul apartenenței și al acceptării.
La nivelul 1 liceu, clasele IX-X, textul analizat este „Pălăria” de Alexandăr Karparov, în care un narator petrece timp într-un restaurant și își creează o întreagă poveste despre proprietarul unei pălării ponosite, doar pentru a descoperi la final că este chiar a lui. Acest moment aduce în discuție subiectivitatea percepțiilor și prejudecățile.
Iar la nivelul 2 liceu, clasele XI-XII, textul dat este un fragment din „Soarele gol” de Isaac Asimov, în care se discută despre o societate futuristă în care oamenii sunt izolați social și cresc într-un sistem controlat de roboți, fiind învățați să trăiască fără contact fizic direct. Aceasta ridică întrebări despre evoluția umană și despre rolul interacțiunii în dezvoltarea individuală.
DOCUMENT DESCARCĂ Subiect OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 1, gimnaziu:






- DOCUMENT DESCARCĂ Barem de corectare OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 1, gimnaziu:



DOCUMENT DESCARCĂ Subiect OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 2, gimnaziu:





- DOCUMENT DESCARCĂ Barem de corectare OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 2, gimnaziu:



DOCUMENT DESCARCĂ Subiect OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 1, liceu:






- DOCUMENT DESCARCĂ Barem de corectare OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 1, liceu:


DOCUMENT DESCARCĂ Subiect OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 2, liceu:







- DOCUMENT DESCARCĂ Barem de corectare OLAV 2025 – etapa județeană, nivel 2, liceu:


3 comments
Buna ziua!
Clasamentul national se va publica? Din experienta anilot trecuit, ce stiti?
Baaaaaa, organizarea exeplara, unde dreacu’ se afiseaza rezultatele? Sau ati plecat cu totii la miting la Georgescu? Aparent organizarea aluia e mult peste ceea ce inseamna orice organizare de activitate scolara.
Unde anume se gasesc rezultatele initiale ale etapei din 09.03.2025 pentru OLAV?