Orban: “Ne gândim” dacă vom face sau nu o excepţie pentru profesorii pensionari, ca să poată cumula pensia cu salariul dacă predau

6.501 de vizualizări
SURSA: gov.ro
“În momentul în care faci excepţii, deschizi poarta la solicitări pentru excepţii care să fie făcute pentru orice categorie. Ne gândim”, a declarat premierul Ludovic Orban depsre situaţia profesorilor care ar preda după pensionare şi care, potrivit propunerii de Lege anunţată zilele trecute de către ministrul Muncii, nu ar mai putea cumula pensia cu salariul, dacă lucrează în sistemul public şi pensia depăşeşte valoarea salariului minim brut. Declaraţiile au fost făcute la finalul vizitei premierului la Laserul de la Măgurele – ELI-NP.

Orban a explicat în primă fază că “administraţia are nevoie de sânge proaspăt, de modern, are nevoie de adaptare la schimbările care se petrec în societate”. În momentul în care a fost întrebat ce are de gând să facă în privinţa profesorilor, mai ales a celor din mediul rural, cae rămân la catedră şi după pensionare, Orban a lăsat să se înţeleagă că nu este de acord cu nicio excepţie. Redăm răspunsul premierului:

Ludovic Orban: “Noi am anunţat că intenţionăm să nu mai permitem ca o persoană care s-a pensionat să poată să cumuleze pensia cu salariul sau indemnizaţia sau altă formă de plată în sistemul public. Nu interzicem, dar dacă vrea să lucreze în sistemul public se suspendă plata pensiei. Poate să aleagă între venitul pe care îl încasează din salariu, respectiv venitul pe care-l încasează din pensie. Nu mi se pare normal, în codiţiile în care, hai să fim cinstiţi, administraţia are nevoie de sânge proaspăt, de modern, are nevoie de adaptare la schimbările care se petrec în societate. Cred că sistemul ăsta… Şi-am să vă spun, foarte mulţi dintre cei care s-au angajat în sectorul public sunt cei care s-au pensionat mai repede cu diferite legi speciale de pensionare.”

Reporter: “Eu v-am întrebat de profesori, pentru că e o problemă, cel puţin în învăţământul rural, unde nu sunt profesori suficienţi acolo şi în cazul acesta sunt profesori pesionari care vin să susţină orele. Ce veţi face?”

Ludovic Orban: “Aici, ştiţi cum e, in momentul în care faci excepţii, deschizi poarta la solicitări pentru excepţii care să fie făcute pentru orice categorie. Ne gândim.”

Profesorii pensionari ar putea fi obligaţi să opteze între pensie sau salariu, dacă vor să mai predea în şcolile de stat şi au pensii care depăşesc salariul minim brut, potrivit unei variante de lucru pentru un proiect de lege pregătit de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta a explicat pentru Edupedu.ro că este vorba despre un proiect şi că nu a luat încă o decizie. Cele mai recente date despre numărul profesorilor pensionari sunt din anul școlar 2017-2018, când 5.428 de norme (dintr-un total de 217.862 la nivel național) au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat încadrat în regim de plata cu ora.

Ne-am gândit la aceste situaţii (n.r în care nu există cadre didactice calificate) şi am prevăzut un articol special prin care profesorii pot opta să rămână în învăţământ şi după pensionare şi să poată cumula pensia cu salariul, dacă pensia lor nu depăşeşte cuantumul salariului minim brut pe economie. Dacă pensia depăşeşte acest prag, atunci cadrele didactice vor trebui să opteze fie pentru pensie, fie pentru salariu”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru pentru Edupedu.ro.

De remarcat faptul că Premierul nu a menţionat această opţiune, menţionată de Violeta Alexandru, prin care dacă pensia este mai mică decât salariul minim brut, atunci aceasta poată fi cumulată cu salariul, indemnizaţia sau venitul de la stat.

FOTO: gov.ro


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

OFICIAL Ordinul de ministru privind pilotarea evaluării standardizate la limba română, matematică și istorie, până la finalul acestui an școlar pentru elevii din clasele I-XI, mai puțin pentru cei de a VIII-a, publicat în Monitorul Oficial / Protocolul de colaborare între minister și firma care va face evaluările este cu titlu gratuit, dar nu se menționează numele acesteia

Ordinul de ministru care prevede ca până la finalul acestui an școlar, 2021-2022, să aibă loc în 126 de școli, evaluări standardizate în cadrul unui proiect pilot, pentru toți elevii…
Vezi articolul

Reacția Facultății de Filosofie la protestele generate de o conferință la care au fost invitați Petre Roman și Teodor Brateș: Evenimentul nu a fost organizat de facultatea noastră

Facultatea de Filosofie a Universității din București ia poziție “în legătură cu invitarea domnilor Petre Roman și Teodor Brateș la un curs desfășurat în cadrul facultății”. Evenimentul “reprezintă inițiativa personală a…
Vezi articolul