Părinții a 24 de copii înscriși la o creșă de stat, anunțați de pe o zi pe alta că se închide creșa, au trimis o petiție în care cer lămuriri autorităților

2.073 de vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Părinții care și-au reînscris copiii la una dintre creșele Antante din Capitală au aflat, telefonic, de pe o zi pe alta, că de luni, 5 septembrie, creșa se închide. Explicația coordonatoarei (n. red. – doar verbală, nu există o înștiințare oficială transmisă părinților) a fost aceea că, din cauza unei decizii de instanță, clădirea în care se află creșa rămâne la primăria generală a Capitalei, dar copiii vor fi relocați la primăria sectorului 4. Părinții au mers la inspectoratul școlar pentru a cere explicații și au înaintat și o petiție prin care cer să nu fie mutat sediul creșei în acest an școlar.
  • Într-o situație similară se află și o altă creșă Antante, “La Bunici”.
  • Creșele Antante au fost înființate în perioada în care primar general era Gabriela Firea și sunt în subordinea DGASPC.

Joi, pe 1 septembrie, toți părinții care și-au înscris copiii de 2 ani la creșa Antante Curcubeul Magic încă din vară – și au deciziile de reînscriere valabile care dovedesc acest lucru – au primit un telefon de la coordonatoarea creșei prin care au fost anunțați că pe 5 septembrie creșa nu se redeschide. Motivul este unul birocratic, o dispută între instituțiile statului care afectează atât copiii, cât și părinții.

Nicoleta, una dintre mamele afectate de situație, povestește: “Am fost sunați pe 1 septembrie, toți părinții, de către coordonatoarea creșei, care ne-a anunțat telefonic, nu printr-o înștiințare oficială, că de luni ea trebuie să închidă creșa. O decizie din iulie, din urma unui proces în care Primaria Generală a dat în judecată primăria sectorului 4, prevede că sediul, clădirea în care era creșa, rămâne la Primăria Generală, iar copiii sunt preluați de primăria sectorului 4. Noi avem deciziile de reînscriere din luna iunie, nu am fost înștiințați decât pe 1 septembrie de această situație”.

“Hotărârea nu poate fi de găsit nicăieri pentru a putea să vedem ce prevede”, mai spune mama unuia dintre copiii înscriși.

De precizat, chiar cu o zi înainte de a fi sunați părinții, pe 30 august, alți părinți care au copii mai mici de 2 ani au primit decizii de înscriere oficială la aceeași creșă, pentru grupa mică. Locurile rămase libere puteau fi ocupate între 24-30 august. Potrivit unui anunț publicat pe site se preciza însă că “până la finalul anului 2022 Centrele de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani „Curcubeul Magic” și ”La Bunici” se vor transforma în centre de zi fără ca acest demers să influențeze procesul educativ“.

Procesul educativ va fi însă afectat, se plâng părinții, care au redactat o petiție și au trimis-o primăriei sectorului 4, inspectoratului școlar București și DGASPC.

“Vineri, pe 2 septembrie, am mers la inspectorat toți părinții. Verbal, inspectorul general școlar, Vlad Drinceanu, ne-a spus că va rămâne deschisă creșa, însă nu ni s-a dat un document oficial. Doar îl credem pe cuvânt. Într-adevăr, creșa s-a deschis până la urmă luni, pe 5 septembrie, dar nu știm pentru cât timp, nu a putut să ne spună. Am aflat de la primăria sectorului 4, dar nu ne-au înștiințat oficial, am întrebat noi, că din 1 noiembrie îi vor muta”, spune unul dintre părinți.

Varianta propusă ad-hoc este o altă grădiniță care se află în altă zonă a Bucureștiului, față de sediul creșei Antante Curcubeul Magic, părinții fiind nevoiți să parcurgă o distanță mai mare cu copiii.

“Inspectorul ne-a oferit apoi ca variantă să mute copiii la o grădiniță în zona Brâncoveanu (n. red. Grădinița Mărțișor), prea departe. Ne este peste mână tuturor părinților. Este prea departe de oricare dintre noi. Nu am fost consultați în această privință, nu e corect să decidă autoritățile unde să plaseze copiii noștri. Dacă ne-ar fi spus măcar din vară că se închide creșa, am fi avut posibilitatea noi singuri să ne alegem creșa potrivită, nu să fim puși pe drumuri”, mai spune Nicoleta, unul dintre părinții semnatari ai petiției.

Potrivit listei publicate de ISMB cu grădinițele din București care mai aveau locuri libere la 1 septembrie, grădinița Mărțișor nu figurează cu vreun loc disponibil. Așadar copiii nu ar putea fi mutați acolo fizic.

În petiția inițiată de 24 de părinți, aceștia cer să nu fie mutați copiii în alt sediul în acest an școlar, motivând că decizia bruscă de relocare nu le-a oferit posibilitatea să își aleagă o grădiniță, sau în cazul în care se decide relocarea copiilor, părinții să fie consultați în această privință înainte de a se lua o decizie. Petiția poate fi consultată mai jos.

Potrivit raportului anual al Primăriei Capitalei, “în perioada 01 ianuarie – 22 decembrie 2021 Centrele de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani AnTanTe au funcționat la capacitate maximă, un număr de 259 copii fiind înscriși în programul celor 10 centre”.

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Triaj epidemiologic zilnic în toate școlile, la începutul orelor – Ministerul Educației cere inspectoratelor să monitorizeze îmbolnăvirile prin gripă

Ministerul Educației le cere inspectoratelor școlare să monitorizeze evoluția cazurilor de îmbolnăvire prin gripă și infecții respiratorii în școli și grădinițe. “Astfel, în toate școlile din țară, se va efectua…
Vezi articolul

Banii pentru copiii cu CES în 2023 / Ministerul Educației: Drepturile financiare se majorează cu 50% dacă copilul cu CES are și certificat de încadrare în grad de handicap și se aplică tuturor copiilor, nu doar celor din centrele de plasament

Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) beneficiază de alocația zilnică de hrană și de cea pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.…
Vezi articolul

DOCUMENT Directorul poate cere suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru elevii cu afecțiuni, pentru una sau mai multe clase sau pentru toată școala, după ce posibilitatea legală a fost introdusă în ROFUIP – Regulamentul de funcționare a școlilor

Ministerul Educației a decis ca directorii să poată cere suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru unul sau mai mulți elevi, pentru una sau mai multe clase, sau chiar a școlii,…
Vezi articolul