Părinții au intrat în febra cadourilor pentru educatoare: ”500 de lei în plic, îngrijitoarele 300, iar pentru doamna directoare un voucher Ikea/eMag”

7.891 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Pe grupurile de Whatsapp ale părinților este forfotă mare. Deja programează bugetele pentru final de an, iar cheltuielile și contribuțiile la cadourile pentru educatoare și personalul din grădinițele unde au copiii sunt foarte importante, se pare. Atât ca valoare, cât și ca generatoare de discuții. Câțiva părinți ne-au trimis o astfel de conversație între părinții de la o grădiniță din București, pe Whatsapp. Sumele sunt mai mari ca în anii trecuți, 200 de lei de persoană, ne-au spus persoanele respective, care au dorit să rămână anonime.

Părinții care ne-au trimis aceste conversații spun că au făcut acest gest ca să tragă un semnal de alarmă pentru că nu li se pare fresc să dea atât de mulți bani pentru aceste cadouri, sau ca banii să fie puși pur și simplu în plic și dați educatoarelor sau îngrijitoarelor.

Discuția a avut loc în urmă cu două săptămâni:

Prima chemare este a părintelui ”alfa”, cel care guvernează, de regulă, inițiativele de tot felul în grupul respectiv. Soluția ”chetă” vine repede, tot de la părintele ”alfa”. Totul sună bine, așa că lumea își dă repede acordul.

*După cum se poate vedea în capturile făcute, pentru protecția participanților, discuția este redirecționată spre un alt număr, așa se explică faptul că mesajele se succed atât de rapid.

Urmează licitația – câți bani dăm?

Nu apare de la început o sumă anume. Mai întâi este stabilit numărul de persoane care ar trebui să primească ”atențiile” și întrebarea cheie: ”care ar fi suma pe care doriți să o dăm fiecăreia în plic?” . Părintele cu inițiativa propune și să nu fie scrise pe plicuri numele copiilor.

Cât de ”legale” sunt aceste practici?

Subiectul este unul educativ doar dacă provoacă o dezbatere: cadourile sunt, potrivit codului de etică aprobat de Ministerul Educașiei și valabil pentru toate cadrele didactice din România, ilegale și imorale, iar pe deasupra și interzise.

De ce strâng părinții bani pentru asemenea cadouri? De ce se gândesc să pună bani în plic? De ce sumele sunt atât de mari? Toți părinții dintr-o grupă de grădiniță pot contribui la asemenea chete cu sume atât de mari?

Revenind la discuția părinților, după ce sunt puse la punct chestiunile organizatorice, apar și propunerile de sume: ”Eu cred ca doamnele ar fi mulțumite dacă ar primi câte 500 de lei, îngrijitoarele câte 3 și pentru dna asistentă și directoare ar fi ok și o atenție sau voucher pe la Ikea/emag”, scrie un părinte.

Așa se face că suma finală ar trebui să fie ”undeva la 2000 de lei minim”, potrivit unei prime concluzii a părinților. Discuția continuă și încearcă apoi să convingă tot mai mulți părinți să se alăture demersului, dar unul dintre participanți remarcă faptul că sunt cam 10 persoane interesate să contribuie cu o asemenea sumă. Interesant este faptul că deși mai apar pe ici-colo părinți care ridică obiecții, discuția curge în așa fel încât acestea sunt ignorate.

Știm că fenomenul cadourilor și ”atențiilor” este unul răspândit în foarte multe grădinițe și școli, iar dacă mai cunoașteți cazuriîn care părinții au astfel de inițiative prin care se strâng bani de sărbători, ne puteți trimite informații.

Există chiar site-uri dedicate, cu idei de cadouri pentru educatoare. Pe unul dintre acestea, este tratată chiar și probema plicurilor cu bani.

Un astfel de cadou ar putea să îi ofere senzația educatoarei că primește mită pentru a favoriza copilul în anumite activități întreprinse. Nici nu este permis ca educatorii să primească bani de la părinți întrucât în cel mai rău caz ar putea să rămână fără loc de muncă,” scrie autoarea.

FOTO: pixabay.com

Citește și:


6 comments
 1. “”Profesor” si va place sa primiti de Craciun un cadou asa…pai a ajuns practica asta sa fie o frica,pt ca ,cei ca tine ,daca nu primesc,taxeaza! Rusine!!

 2. Se sesizează cineva ? Salariile de MIZERIE din învățământ contează ? Că un profesor (din preuniversitar) la pensionare are salariul mai mic decât o asistenta medicala… Cu sub 2000 lei la angajare cine vine să aibă grijă de copii altora ! Învățământul este nu prioritate ci bătaie de joc națională ! Sistemul este în pragul dezintegrării, in 10 ani se va alege praful și pulberea !

  1. Dl Profesor, dumneavoastra ati intrat in aceasta meserie de dragul meseriei, sau pentru bani? pentru meditatii si/sau atentii? Sunt si cadre didactice care refuza spaga (pentru ca da, asta este! este o spaga!), va spun cu mana pe inima, am in familie caz.

   Toata lumea stie cum stau lucrurile in invatamant, ca si in sist. de sanatate. Da, e subfinantat. Da, oamenii sunt lucrati cu mult peste limita, fac ore suplimentare (neplatite – pe cine intereseaza ca tu ai stat duminica si ti-ai pregatit planul de lectie pentru a doua zi?). Dar sa va mai spun ceva – credeti ca la privat e altfel? ia incercati sa vedeti cat e de munca pentru un salariu (decent) de 1000 de euro; nu o sa ma credeti dar va spun eu ca se lucreaza mai mult ca la stat. Si raspunderea e mare, si jobul nu e sigur de la o luna la alta (cum e in invatamant, unde odata intrat, greu esti dat afara), si stressul e mare, si orele sunt infernale. Dar stiti ce? asta e meseria (orcare ar fi ea), asta am ales, asta fac. Maine, daca nu imi mai convine, plec.

   Sincer va intreb, ce va tine la catedra? ar trebui sa va tina pasiunea si dedicatia pentru meseria pe care o practicati, nu altceva! Treaba cu salariile v-ati asumat-o in momentul in care ati intrat in invatamant, se stie de cand lumea si pamantul cum stau lucrurile!

   ps: parca salariile tocmai ce au crescut considerabil… in momentul de fata e mai avantajos sa lucrezi la stat decat la privat.

  2. fa-te asistenta medicala ,moasha comunala ,, doctor ,it-ist , marinar de cursa lunga pe vas de croaziera, fa te ce te duce capul si ce te tzine balamaua
   esti liber sa ti schimbi profesia , tzara , guvernul . FA CE POTZI!
   p.s. fa te cershetor de atentzii ( e cel mai la indemana)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel către autorități: Personalul medical din școli, trimis “în prima linie de prevenire și combatere” a epidemiei Covid-19, trebuie să primească instruire și echipamente de protecție – Comisia de Medicină Școlară

Personalul medical din cabinetele medicale și stomatologice din școli și universități, detajat de autorități la direcțiile de sănătate publică prin ordinul direct al primului ministru, este în prima linie de…
Vezi articolul