Părinții să nu trimită la scoală copilul atunci când are simptome de viroză respiratorie și dureri în gât, iar profesorii să stea și ei acasă dacă au semne de gripă – recomandările Ministerului Sănătății pentru începutul cursurilor

833 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Ministerul Sănătății oferă aceleași recomandări la început de an școlar pe care le transmite dintotdeauna. Oficialii au luat recomandările din anii trecuți și le-au mai publicat încă o dată, potrivit comparației făcute cu documentele similare din anii anteriori.

Aceste recomandări vizează documentele medicale, apoi o indicație pentru realizarea triajului în școli și o listă de reguli de igienă pasate profesorilor pentru a fi reamintite de către aceștia elevilor.

Mai mult, atât elevii, cât și personalul didactic și nedidactic “cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate”, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să vină la școală.

Ministerul Sănătății mai recomandă realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav “care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc)”.

Redăm recomandările Ministerului Sănătății:

Ministerul Sănătății recomandă părinților și cadrelor didactice acordarea unei atenții deosebite asupra stării de sănătate a copiilor la începutul anului școlar. 

Măsuri generale: 

1. Sunt necesare documente medicale numai la: 

  • înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, respectiv pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. 
  • transferul elevilor într-o altă unitate de învățământ. 

Toţi ceilalți copii nu trebuie să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice la începutul anului școlar. 

Documentele medicale sunt eliberate de medicul de familie și constau în: adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fişă de vaccinări. 

2. Realizarea triajului epidemiologic al elevilor la intrarea în colectivitate, de către personalul medico-sanitar al unității de învățământ.

3. Respectarea regulilor de igienă personală, care vor fi reamintite elevilor de către cadrele didactice: 

  • igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar); 
  • igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut; 
  • igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învăţământ înaintea începerii cursurilor; 

Fiecare unitate de învăţământ va asigura materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă. 

4. Reducerea riscurilor de transmitere a virusurilor respiratorii:

  • informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât; 
  • personalul didactic si nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
  • realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecţii vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc). 
  • în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului. 

Măsuri preventive recomandate:

  • vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ
  • derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii și menținerea unui stil de viață sănătos.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. personalul didactic și nedidactic “cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate”, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să vină la școală.

    AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    1. Nu prea-mi mai convine sa fiu dublu impozitat pe pe orice muci sau tuse ca asa dicteaza guvernul. Am ajuns sa mergem la scoala pana ne ia lesinul pentru ca statul ne ia din banii munciti de 2 ori. Nici la cu”ve nu se intampla asta. Dar exista cu’va mai mare decat statul? Mereu gaseste variante sa te reduca la gradul cel mai mic de importanta si respect numai sa le ramana lor mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Cum este posibil ca tot ceea ce a fost mai murdar în universități și școli (plagiat, politizare, impostură) să devină acum “standard” de sistem – rectorul SNSPA, Remus Pricopie / 14 întrebări despre legile educației puse în consultare publică

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, critică într-o postare pe Facebook proiectele de legi ale Educației lansate în consultare publică de Ministerul Educației până pe…
Vezi articolul

Lipsa educației – comparată cu fumatul intens, consumul de alcool în cantități mari sau cu riscul de ischemie cardiacă pentru cei care nu mănâncă deloc legume / Riscurile de deces, indiferent de cauze, scad cu fiecare an de școlarizare – studiu internațional

Riscul de deces, din orice fel de cauză, pentru o persoană lipsită de educație, comparativ cu una care a parcurs 18 ani de studii, este similar cu riscul de deces…
Vezi articolul

Remus Pricopie – SNSPA, un nou atac la Sorin Câmpeanu: “Este inacceptabil” să reprezinte universitățile / Premierul Orban, care s-a folosit de votul rectorilor parlamentari, să demonstreze că nu are nimic în comun cu Liviu Dragnea sau Viktor Orban

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a lansat, joi, un nou atac la adresa lui Sorin Câmpeanu, căruia îi contestă statutul de președinte al Consiliului…
Vezi articolul