Părinții trebuie să aducă la școală documente medicale doar la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ

2.695 de vizualizări
Foto: © Dmitry Kuznetsov | Dreamstime.com

Părinții au obligația să aducă documente medicale doar pentru înscrierea într-un nou ciclu de învățământ, respectiv creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.

Medicul de familie sau cabinetul medical școlar emite documentele medicale necesare, respectiv adeverința medicală, avizul epidemiologic și fișa de vaccinări, doar atunci când copilul începe un nou ciclu de învățământ, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.

La înscrierea în creșă ori grădiniță se va prezenta și adeverința medicală de înscriere în colectivitate, conform Ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.

Mai exact, conform metodologiei din ordinul comun menționat, pentru a înscrie copilul la creșă sau grădiniță, părinții trebuie să prezinte:

  • adeverință medicală;
  • aviz epidemiologic;
  • dovada vaccinărilor.

Părinții care își înscriu copiii în clasa pregătitoare vor aduce documentele necesare de la medicul de familie sau de la cabinetul medical al grădiniței.

Așadar, pentru a înscrie copilul la clasa pregătitoare, părinții trebuie:

  • să aducă fișa medicală de la grădiniță și o adeverință medicală, dacă grădinița a avut cabinet medical;
  • dacă grădinița nu a avut cabinet medical, părinții vor merge la medicul de familie, de unde vor lua adeverința medicală și dovada vaccinărilor.

În Metodologia privind asistența medicală pentru copii și studenți se specifică și ce acte sunt necesare pentru înscrierea în clasa a IX-a.

Pentru a înscrie copilul la liceu:

  • dacă elevul a fost la o școală cu cabinet medical, va trebui să aducă fișa medicală de acolo, plus o adeverință medicală eliberată de medicul școlii;
  • dacă școala nu a avut cabinet medical, pe lângă adeverința medicală de înscriere, trebuie adusă și dovada vaccinărilor eliberată de medicul de familie.

Subliniem că părinții copiilor din celelalte clase nu mai trebuie să aducă aceste documente la începutul anului școlar, evitându-se în acest mod cozile semnificative la cabinetele medicilor de familie.

Școala începe pe 9 septembrie, potrivit calendarului școlar 2024-2025.

Foto: © Dmitry Kuznetsov | dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentantul elevilor, la dezbaterea de la Iași despre planurile-cadru: Ne dorim introducerea „Educației pentru sănătate” și „Educației media” în oferta națională de opționale / Istoria Holocaustului și istoria comunismului să fie incluse sub forma săptămânii pare-impare

Elevii își doresc introducerea unor materii precum Educația pentru sănătate și Educația media într-o ofertă națională de opționale, a afirmat reprezentantul elevilor, Teodor Giurcanu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, în…
Vezi articolul

Mobilizare fără precedent pentru transport școlar gratuit: elevii români și maghiari, studenții, o parte din sindicate, părinții și ONG-uri cer Parlamentului să respingă OUG nr. 51/2019 care elimină transportul din sfera serviciilor publice

Mobilizare fără precedent, pentru obținerea transportului gratuit pentru elevii din România. Consiliul Național al Elevilor, Uniunea Liceenilor Maghiari din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești, Consiliul Tineretului, organizația Salvați Copiii,…
Vezi articolul

OFICIAL Universitățile pot organiza cursuri remediale adaptate nevoilor studenților, programe de consiliere personalizate pentru îmbunătățirea performanței academice, gestionarea stresului și care să îi ajute să termine studiile. Pot fi înființate centre de cercetare ce pot aduce venituri studenților / Măsuri susținute prin Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar

Cursuri remediale personalizate pentru studenți în funcție de nevoile acestora, inclusiv sprijin pentru a gestiona stresul și a prioritiza sarcinile de lucru astfel încât să finalizeze studiile universitare, potrivit hotărârii…
Vezi articolul