Parole sigure, lacătul de conexiune sigură și “HTTPS” – ABC-ul siguranței pe web, potrivit copiilor câștigători în Competiția Eroii Internetului / Caravana Siguranței Online – în mai multe orașe din țară

102 vizualizări
Evenimentul de marcare a Caravanei Eroii Internetului / Sursa: Adfaber
Parole complexe pentru diverse conturi, verificarea lacătului ce indică o conexiune sigură pe un site, respectiv verificarea că un site folosește protocolul securizat HTTPS sunt primele trei indicii că un utilizator este în siguranță când intră pe o pagină web – așa sună primele trei sfaturi cu privire la siguranța online pe care le-au oferit, marți, elevii dintr-o clasă a școlii 49 din București. Aceștia, câștigători ai ediției de anul trecut a Competiției Eroii Internetului, competiție pe tema singuranței pe web dezvoltată de Google și organizată în România de asociația Ad Faber, au participat la un eveniment ce a marcat desfășurarea unei caravane de informare ce se va desfășura în următoarele săptămâni în mai multe orașe din țară.

La evenimentul respectiv, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, le-a cerut elevilor să îi ofere “trei sfaturi pe care mi le dați atunci când navighez pe internet. Ce-ar trebui să fac, să mă aflu în siguranță?” Răspunsurile primite:

  • Primul elev: “În primul rând este recomandat să punem o parolă care să conțină litere, cifre, caractere speciale, ca să fii mai protejat de hackerii care încearcă să intre în cont.”
  • Al doilea elev: “În al doilea rând, ca să fim în siguranță pe internet, aș zice că, atunci când intrăm pe un site pe care nu-l cunoaștem și e ceva nou, să ne uităm întotdeauna la lacătul prezent acolo unde scrie codul site-ului, sus în stânga. (…) Dacă lacătul e închis înseamnă că site-ul este securizat, dacă e deschis sau cu semnul exclamării înseamnă că nu este sigur și trebuie să ieșiți de pe site.”
  • Al treilea elev: “Mai este o chestie. E bine și cu lacătul, dar trebuie să aibă ‘https‘.” (protocol semnalizat la începutul adresei web – n.red.).

Momentul de la Școala 49 a fost organizat pentru a marca desfășurarea programului de informare Caravanei a Siguranței Online Eroii Internetului. Aceasta a vizitat deja Galați, Focșani, Bacău, Iași și zonele adiacente. Timp de 2 săptămâni ea va continua în București (23 mai – 3 iunie), apoi în în Târgoviște, Brașov, Sibiu, Cluj și Baia Mare.

La aplicarea programului organizat de Google și Adfaber s-a alăturat o echipă a Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției rRomâne, specialiști în prevenirea criminalității urmând să viziteze școli din țară pentru a le vorbi și ei copiilor despre siguranța online.

Adfaber citează un studiu propriu potrivit căruia 90% dintre elevii intervievați spun că părinții lor nu știu ce se întâmplă pe platformele sociale pe care ei își petrec timpul. Toți, însă, spun că nimeni nu le-a explicat nimic concret despre situațiile reale cu care se pot întâlni pe aceste platforme. 

  • Potrivit aceluiași studiu, elevii din clasele a șaptea și a opta intervievați spun că sunt îngrijorați că frații lor mai mici au acces la platforme precum TikTok sau chiar Omegle. Mai mult, 70% dintre aceștia consideră că frații lor mai mici nu ar trebui să aibă acces pe platformele pe care ei își petrec timpul. 

Organizatorii spun că, în cei doi ani de când este organizat programul Eroii Internetului în România, au fost pregătiți pe tema siguranței online peste 20.000 de profesori.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Trei colegii din Brașov îi încurajează să plece pe elevii de gimnaziu cu medii sub 8 la finalul fiecărui an. Inspectorul școlar: Sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele lor în competițiile școlare

Trei colegii din Brașov au stabilit în regulamentele școlare că elevii de gimnaziu care nu obțin la finalul fiecărui an media de minimum 8 sunt dați afară din școală, scrie…
Vezi articolul

USAMV București a stabilit că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat în teza de doctorat, susține ministrul care citează un raport de verificare primit de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, în urma solicitării publice făcute în urmă cu un an. De ce nu l-a publicat? „Nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ”

Întrebat de Edupedu.ro care au fost concluziile comisiei Universității de Științe Agronomice înființată în urmă cu un an pentru a-i analiza teza de doctorat, Sorin Cîmpeanu a spus: “Rezultatul a…
Vezi articolul

Profesorul Răzvan Cherecheș, despre curentul anti-vaccinare în România: Nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN și ARN / Cred că avem în momentul ăsta un segment din populație care nu poate fi abordat. Trebuie să-i lăsăm în pace să continue să-și ducă “lupta”

Nu ne putem aștepta ca o populație care a trecut printr-un sistem educațional subfinanțat să înțeleagă statistici, să înțeleagă diferența dintre ADN și ARN, spune profesorul universitar Răzvan Cherecheș despre…
Vezi articolul