Parole sigure, lacătul de conexiune sigură și “HTTPS” – ABC-ul siguranței pe web, potrivit copiilor câștigători în Competiția Eroii Internetului / Caravana Siguranței Online – în mai multe orașe din țară

125 de vizualizări
Evenimentul de marcare a Caravanei Eroii Internetului / Sursa: Adfaber
Parole complexe pentru diverse conturi, verificarea lacătului ce indică o conexiune sigură pe un site, respectiv verificarea că un site folosește protocolul securizat HTTPS sunt primele trei indicii că un utilizator este în siguranță când intră pe o pagină web – așa sună primele trei sfaturi cu privire la siguranța online pe care le-au oferit, marți, elevii dintr-o clasă a școlii 49 din București. Aceștia, câștigători ai ediției de anul trecut a Competiției Eroii Internetului, competiție pe tema singuranței pe web dezvoltată de Google și organizată în România de asociația Ad Faber, au participat la un eveniment ce a marcat desfășurarea unei caravane de informare ce se va desfășura în următoarele săptămâni în mai multe orașe din țară.

La evenimentul respectiv, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, le-a cerut elevilor să îi ofere “trei sfaturi pe care mi le dați atunci când navighez pe internet. Ce-ar trebui să fac, să mă aflu în siguranță?” Răspunsurile primite:

  • Primul elev: “În primul rând este recomandat să punem o parolă care să conțină litere, cifre, caractere speciale, ca să fii mai protejat de hackerii care încearcă să intre în cont.”
  • Al doilea elev: “În al doilea rând, ca să fim în siguranță pe internet, aș zice că, atunci când intrăm pe un site pe care nu-l cunoaștem și e ceva nou, să ne uităm întotdeauna la lacătul prezent acolo unde scrie codul site-ului, sus în stânga. (…) Dacă lacătul e închis înseamnă că site-ul este securizat, dacă e deschis sau cu semnul exclamării înseamnă că nu este sigur și trebuie să ieșiți de pe site.”
  • Al treilea elev: “Mai este o chestie. E bine și cu lacătul, dar trebuie să aibă ‘https‘.” (protocol semnalizat la începutul adresei web – n.red.).

Momentul de la Școala 49 a fost organizat pentru a marca desfășurarea programului de informare Caravanei a Siguranței Online Eroii Internetului. Aceasta a vizitat deja Galați, Focșani, Bacău, Iași și zonele adiacente. Timp de 2 săptămâni ea va continua în București (23 mai – 3 iunie), apoi în în Târgoviște, Brașov, Sibiu, Cluj și Baia Mare.

La aplicarea programului organizat de Google și Adfaber s-a alăturat o echipă a Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției rRomâne, specialiști în prevenirea criminalității urmând să viziteze școli din țară pentru a le vorbi și ei copiilor despre siguranța online.

Adfaber citează un studiu propriu potrivit căruia 90% dintre elevii intervievați spun că părinții lor nu știu ce se întâmplă pe platformele sociale pe care ei își petrec timpul. Toți, însă, spun că nimeni nu le-a explicat nimic concret despre situațiile reale cu care se pot întâlni pe aceste platforme. 

  • Potrivit aceluiași studiu, elevii din clasele a șaptea și a opta intervievați spun că sunt îngrijorați că frații lor mai mici au acces la platforme precum TikTok sau chiar Omegle. Mai mult, 70% dintre aceștia consideră că frații lor mai mici nu ar trebui să aibă acces pe platformele pe care ei își petrec timpul. 

Organizatorii spun că, în cei doi ani de când este organizat programul Eroii Internetului în România, au fost pregătiți pe tema siguranței online peste 20.000 de profesori.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Candidații în alegerile locale să-și asume, prin scrisori de angajament, că vor asigura transport gratuit pentru toți elevii, vor susține programul Școală după școală și vor sprijini prioritar școlile din medii dezavantajate – apel al Consiliului Național al Elevilor / „Tragedia de la liceul Odorheiu Secuiesc să nu se mai repete”

Consiliul Național al Elevilor adresează un apel, luni, candidaților în apropiatele alegeri locale să-și asume, prin semnarea unor scrisori de angajament, că vor face din educație o prioritate a mandatelor…
Vezi articolul

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi susținute digital în 2023-2024 – a anunțat subsecretarul de stat din Ministerul Educației Jean Badea: În câțiva ani să transferăm toate examenele în zona digitală

UPDATE Evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi susținute digital la nivel național “cel mai probabil începând din 2023-2024”, a declarat pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul

Protest al elevilor în Piața Victoriei, față de intenția Guvernului de a elimina transportul gratuit și pentru ei, după anunțul Premierului că gratuitatea pentru studenți pe calea ferată va fi eliminată

Mai mulți elevi din Constanța au ajuns în această dimineață la București pentru a protesta în fața Guvernului, potrivit unui mesaj publicat pe pagina Asociației Elevilor din Constanța. Aceștia susțin…
Vezi articolul