Paza asigurată de jandarmi la sediile Ministerului Educației, în locul celei asigurate de firme de pază, urmează să fie oficializată prin hotărâre de guvern. Care sunt regulile jandarmilor

1.875 de vizualizări
scoala online si accesul elevilor la ore
Foto: Edu.ro
Sediile Ministerului Educației din str. General Berthelot și str. Spiru Haret din București urmează să intre în rândul instituțiilor unde paza este asigurată de jandarmi. Măsura e introdusă printr-un proiect de hotărâre de guvern, supus săptămâna aceasta consultării publice, proiect ce modifică o hotărâre de guvern din 2005 privind asigurarea pazei unor obiective de către jandarmi.

Serviciile de pază asigurate de jandarmi ar urma să le înlocuiască, astfel, oficial pe cele prin intermediul unor firme private de pază, la care ministerul a apelat până recent.

În ianuarie a.c., aflat la început de mandat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că reorganizarea ministerului urma să includă “diminuarea semnificativă a structurii posturilor, el luând atunci o decizie de anulare a achizițiilor de servicii de pază pentru minister, declanșată în timpul mandatului fostului ministru Monica Anisie, după cum Edupedu.ro a scris aici.

Ulterior, în mai a.c., un nou regulament privind accesul și circulația în instituție prevedea atribuții pentru jandarmii care, în ultimul timp, au asigurat cu caracter interimar paza ministerului, a relatat atunci Edupedu.ro. Conform acestui regulament:

 • Angajații pot intra în sediile din strada General Berthelot și din strada Spiru Haret numai pe bază de legitimație de serviciu sau însoțiți de un coleg.
 • Jandarmii de la pază au obligația să verifice toate obiectele cu care o persoană intră sau iese din incinta Ministerului.
 • ”În situația în care jandarmii găsesc asupra salariaților Ministerului Educației bunuri pentru care aceștia nu pot prezenta documentele justificative, vor informa de îndată directorul general al direcției din care face parte”.

Proiectul de HG aflat acum în dezbatere publică prevede, pentru paza celor două sedii:

 • “Posturile necesare pentru instituirea pazei şi protecţiei cu efective de jandarmi la obiectivele prevăzute la punctul I lit. C poz. 27 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.486/2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta hotărâre, se asigură prin redistribuire la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi la nivelul Jandarmeriei Române.”
Citește și:
DOCUMENT Urmează o reorganizare a Ministerului Educației cu „diminuarea semnificativă a structurii posturilor”, scrie Sorin Cîmpeanu într-o decizie de anulare a achiziției de servicii de pază pentru instituție
DOCUMENT Conducerea Ministerului Educației interzice „prin orice mijloace” filmarea și fotografierea în incintă. Dacă jandarmii găsesc asupra salariaților bunuri nejustificate anunță directorul

2 comentarii
  1. In mod notmal, jandarmii vor pazi la Minister si fisetele cu subiecte pentru concursuri si examene.
   Vrei ca la scoala sa ii pazeasca copilului tau, caietul de teme?
   In scoli ajunge paza prin firmele de paza.
   De fapt acestor paznici, tot elevii le creeaza cele mai mari probleme. In pauze vor sa navaleasca afara din curtea scolii, iar paznicii desigur ca au sarcina sa ii opreasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

FOTO Sindicatele din Educație continuă protestele marți și miercuri. Marius Nistor, despre schimbarea la față a politicienilor: Au un discurs total diferit față de cel dinainte de intrarea la guvernare, atunci vorbeau de cele două tranșe, plus indexarea cu rata inflației, acum dintr-odată discutăm de jumătatea pătrimii

Reprezentanții profesorilor protestează și astăzi în fața Guvernului timp de trei ore. Mitingul a început la ora 13:00, la fel ca ieri, iar mâine cadrele didactice se întorc în stradă…
Vezi articolul