Pe lângă creșele, after school-urile și grădinițele private, se pot deschide și grădinițe de stat pe vară ca „să-i poată prelua pe ceilalți”, anunță ministrul Sănătății

13.262 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat la TVR de ce s-a luat decizia redeschiderii after school-urilor, grădinițelor private și creșelor, după care a spus că și grădinițele de stat pot fi deschise de autoritățile locale, acolo unde, la fel ca în alți ani, pe vară rămâneau deschide pentru a fi folosite de părinții care nu aveau cu cine să lase copiii cât timp erau la serviciu.

Tătaru a spus că motivul redeschiderii acestor instituții este acela că dupa încheierea cursurilor anului școlar actual, adică din data de 12 iunie, părinții nu mai primesc o indemnizație de 75% ca să stea acasă cu copiii, așa cum s-a întâmplat de la intrarea în vigoare a Legii 19 până acum.

”Având în vedere că pe 12 se termină școala, cum s-ar fi terminat în mod tradițional, și atunci părinții care primeau până acum 75%, pentru ca unul dintre părinți să rămân acasă cu copiii, nu vor mai putea sta și atunci am gândit că trebuie să gestionăm deschiderea creșelor, grădinițelor private sau, dacă autoritățile locale vor, după cum știam în verile trecute, o grădiniță publică putea rămâne deschisă să poată prelua pe ceilalți, dar și after school urile”, a spus Tătaru.

Întrebat ce măsuri se vor lua după apariția a două cazuri de elevi care au COVID-19, unul la Iași și unul la Gura Humorului, în județul Suceava, ministrul a spus că „nu urmărim decât să facem anchete epidemiologice”.

”Am luat măsurile încă de la început când am considerat că putem susține aceste examene și că putem susține și pregătirea elevilor pentru aceste examene. Nu urmărim decât să facem anchetele epidemiologice, să le gestionăm și să urmărim îndeaproape.

Noi am urmărit tot ce-a însemnat și modelul european și modelul, de exemplu, israelian. Acolo a început școala, din 2000 de elevi, 316 au fost infectați și au închis școlile.

Sunt momente de la care noi învățăm și le adaptăm și la noi în măsura în care facem niște protocoale sau niște proceduri, sau în măsura în care odată cu relaxarea aducem și niște norme de aplicare, de funcționare”, a declarat Nelu Tătaru.

Lecția crizei pentru Tătaru: sistemul de sănătate și cel de învățământ trebuie depolitizate

Ce credeți că se va schimba în sistemul medical sau dacă s-a schimbat ceva în sistemul medical după această perioadă? a întrebat moderatorul.

„Poate am conștientizat În acest moment în sistemul medical, dar de schimbat am schimbat de acum înainte atât mentalitatea cat și abordarea. Tot ce înseamnă act medical, tot ce înseamnă necesar într-un act medical de calitate, tot ce înseamnă pacient, nu doar declarativ să-l pun în centrul sistemului, tot ce înseamnă dacă am înțeles sau nu până acum că depolitizarea reprezintă soluția, atât în sistemul medical, iar mie-mi place să spun că și în sistemul de învățământ. Sunt două sectoare în care nu trebuie să existe o implicare (n.red. politică)”, a răspuns Tătaru.

Foto: gov.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
  1. Copiii nu se îmbolnăvesc decât intr o măsură infimă! În Canada gradinitele au fost deschise non stop, fiecare făcea cum credea. Dacă vrei duci copilul, daca nu, nu.
    Acum, de la 01 s au deschis si școlile. Nu poartă masca! Așadar ar fi cazul sa ne revenim…virusul asta nu e un pericol real decât pentru seniori. Ei trebuie puțin controlați. Atât.

  2. Dupa luni de zile de arest la domiciliu, si ochi obositi pe grupurile de whats app, facebook , telef, laptop, cursuri online, sedinte online, pe cand sa intram in concediu, veniti cu idei de redeschidere??? Nici in toamna nu vor fi scolile pregatite pt distantarea voastra!

  3. De ce n-ati intrebat CUM OARE ISI IMAGINEAZA ei ca vor fi tinuti copii de gradinita la distanta??? Educatoarele sunt gardieni???
    Va fi JALE !!!
    OR FI INFECTARI PE CAPETE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru: Copiii care intră în grădinițe și clase primare cu probleme de atenție, vocabular sărac, logică dezorganizată, ies din școli și grădinițe tot cu probleme de atenție și de limbaj

“Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii?”, scrie Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată, într-un text în care…
Vezi articolul

Părinții pot să intre cu copiii în secția de vot și în cabina de vot la alegerile locale de duminică. Nu există nicio interdicție, dar cei peste 5 ani trebuie să poarte mască, spune președintele Autorității Electorale Permanente

Părinții pot să intre cu copiii în secția de vot și în cabina de vot la alegerile locale de duminică, asta a declarat pentru Edupedu.ro președintele Autorității Electorale Permanente Constantin-Florin…
Vezi articolul

VIDEO Cozi imense de studenți și elevi la metrou. Elevii cer Metrorex și Ministerului Transporturilor să poată cumpăra abonamente reduse din toate punctele de vânzare

“Elevii bucureșteni sunt nevoiți să stea peste o oră la coadă pentru achiziționarea abonamentelor reduse”, spun tinerii din Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI). Aceștia solicită Metrorex și Ministerului Transporturilor…
Vezi articolul