Pediatrul Mihai Craiu: Școala trebuie să înceapă. Lipsa generează un impact emoțional și chiar asupra sănătății greu de cuantificat acum

10.310 vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
Medicul pediatru Mihai Craiu spune că îngrijorările părinților și profesorilor sunt îndreptățite, având în vedere numărul de infectări cu noul coronavirus, însă avertizează că “școala trebuie să înceapă”. “Aceasta lipsă generează un impact emoțional și chiar asupra sănătății românilor greu de cuantificat acum”, a declarat pediatrul, într-o intervenție la Digi 24.

Școala trebuie să înceapă. Întrebarea este cum să se facă asta în siguranță“, afirmă Craiu, care precizează că “trebuie să ne uităm la țările care au deschis recent școlile, landurile germane, la Scoția care plănuiește să înceapă gradinițele și școlile primare, la Noua Zeelandă. Nu trebuie să descoperim noi roata“.

Medic primar pediatru și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Mihai Craiu a vorbit și despre cum ar trebui pregătiți copiii, în familie, pentru acest început de an școlar aflat sub semnul pandemiei COVID-19. “Ar trebui pregătiți la modul constructiv și optimist. Eu, ca părinte, nu m-aș grăbi să-mi sperii copilul. I-aș vorbi copilului mic care nu înțelege mai mult despre microbul care face buba, că trebuie să facă la școală ce face și acasă, că trebuie să se spele pe mâini, să nu ducă mâna la ochi și la gură“, a explicat pediatrul.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, medicul Mihai Craiu transmite că “vaccinarea este absolut esențială: gripa e o boală severă, asta știm și am tot exersat în ultimii ani. Dat fiind faptul că formele severe ale celor 2 boli seamănă foarte mult, cred că e foarte important pentru o persoană cu comorbidități să fie sigură că măcar în ceea ce privește gripa nu se află la risc. De aceea trebuie făcută vaccinarea antigripală“. 

 


21 comments
  1. Funcționează și școala online, cu o condiție: părinții să își responsabilizeze copiii. Evident, un copil, în camera lui, va prefera să facă altceva decât să urmărească și să participe la lecția online. Orice giumbușlucuri ar face profesorul, copilul va face, din instinct, minimum de efort, nu maximum. Stă în firea omenească. E o modă acum să așteptăm ca școala să îi dea impresia copilului că se joacă, nu că se instruiește. Părinți și copii acuză în cor profesorii că nu le oferă motivație. Profesorii îl ajută pe copil să își descopere motivația interioară, dar ea trebuie să existe, nu? Părerea mea este că în ochii unui copil de 12 ani, de exemplu, ce spune mama lui va fi întotdeauna mai credibil decât ceea ce spune profesorul. Dacă părintele dă doi bani pe un profesor, pe un obiect de studiu, tot atâția va da și copilul lui.
    Dacă părintele spune că școala online e o prostie ( o spune din start, pentru că este o altfel de școală decât cea care îi e lui familiară), copilul va profita de această portiță de scăpare minunată și nu va mai face niciun efort de adaptare, confirmând astfel ipoteza inițială: nu se poate, domne, nu se poate!

  2. Am ambii copii la o școală particulara. Atat profesorii cat si copii s-au adaptat imediat la predarea online. Chiar au continuat cursurile si pe perioada vacantei. Copii se intalnesc online aproape zilnic, chiar si fara profesori. Inceperea scolii la clasa e o bomba cu ceas, mai ales pentru părinți, profesori sau bunici. E adevarat ca online-ul va impiedica multi parinti sa mearga la lucru. E complicat, e un an greu, pana nu ne vaccinam nu vad cum putem avea scoala normala. Vor aparea cazuri, focare, se va inchide clasa, scoala, copii vor fi bulversati, testare, retestare. Doar imaginati-va cam ce se va scrie pe grupurile de wapp, cand va aparea un caz, acuze, etc. Sanatatea tuturor trebuie să primeze. La scoala, cei mici nu vor putea respecta nicio regula de distantare sau igiena COVID. Mai trebuie luat in calcul ca paturi ATI la pediatrie sunt mult mai putine decat la adulti.

  3. Ce să mai vorbim?? Toți sunt capabili să-și învețe copiii de acasă. Stau și mă întreb câți făceau asta înainte de a se închide școlile !? Acum toți s-au responsabilizat, că, de, să nu rămână copilul în urmă cu materia. Uitați un singur lucru. Față în față, fizic, copilul învață, descoperă, lucrează cu simț de răspundere. Eu îmi voi trimite copiii la școală, în mediul școlar vor reuși să învețe tot ceea ce le va fi necesar. Trebuie eradicată frica aceasta sădită în oameni de alde Arafat, Tătaru și toți ceilalți din șleahta lor.

  4. Medicul uita ca în România, elevii și profii vor ajunge la școală gata infectați din cauza ca majoritatea merg cu mijloacele de transport în comun, adevărate focare de infecție (cel puțin în aglomeratul București).
    Apoi la școală în pauze se vor infecta și ceilalți.
    În afara de asta, mult mai bine învață un copil acasă, fără masca, decât la școală, cu masca cel puțin 7 ore pe zi, incluzând și drumul spre și de la școală.
    Că medic pediatru ar trebui sa cunoașteți și aceste aspecte.

  5. Orice scenariu ar fi ales, tot vor fi unii nemulțumiți. Cred că școala ar trebui să înceapă, va fi foarte greu sa recupereze materia pierduta. Sa fim serioși, școală de acasă este o gluma. Eu însumi sunt profesor, și recunosc că nu am reușit să fac școală de calitate de acasă. Personal, vreau că fiul meu să meargă la școală. Sunt optimista, și sper sa merg și eu la școală, să predau in clasa.

  6. Păi să înceapă!Dar garantați vii că o să fie curățenie și disciplină?Nu garantați,nu?Și atunci despre ce vorbim. Voi vreți totul gratis,numai voi meritați salarii mari.

  7. Pai sa ne uitam la Scotia care are in jur de 50 cazuri noi pe saptamana. Sa ne uitam la Noua Zeelanda care are 2 cazuri noi pe saptamana. Observa cineva diferenta? Acest individ nu pare ca stie despre ce vorbeste.
    Ascultam zilele trecute un interviu Stern cu un medic german care vorbea de ruleta ruseasca a deschiderii scolilor si de lipsa de logica a masurilor luate de autoritati in conditiile in care nu se stie mare lucru despre COVID-19 la copii si despre transmiterea SARS-COV-2 la copii si adolescenti.
    In Scotia sunt cam aceleasi intrebari: de ce trebuie sa poarte adolescentii masca la supermarket si nu trebuie sa o poarte intr-o clasa cu alti 30 de colegi? De ce se mai vorbeste de distantare sociala daca in clasele primare distantarea nu exista, iar celor din gimnaziu li se recomanda doar sa evite contactul?
    Premisele de la care se pleaca deocamdata sunt ca pe de o parte copiii fac in general forme usoare ale bolii si ca prin nu se stie ce mecanism transmiterea este diferita.

    1. Exact asa vad si eu lucrurile.In Statele Unite, dupa 2 saptamani de scoala, s-au confirmat 97000 de noi infectari in randurile elevilor, in nu stiu ce stat- Georgia parca. Daca e un an exceptional de greu, care pune serios problema pur si simplu a supravietuirii, de ce trebuie sa se joace ministerul cu vietile noastre, ale tuturor? Cu ce drept sa dispuna ei de viata mea? Scoala online e un compromis mai bun decat moarte si imbolnavire in masa, cu sechele pe viata. Dar invatatorii nu mai pot de dorul copiilor, alaturi de altii care par sa nu fi inteles nimic din povestea asta.

  8. Foarte adevarat. Sunt adult si deja cred ca mi s-a slabit imunitatea din cauza lipsei corespunzatoare de activitate in aer liber si absentei scolii fizice. Elevii resimt atat in plan social, emotional cat si medical absenta ei. Multe state au inteles acest lucru si dau deschid scolile chiar fara restrictii de numar. Numai noi vrem sa crestem si sa educam o generatie de tampiti 5 ani in case. De parca nu si asa elevii sunt tot mai dezinteresati de scoala, cultura generala, educatie per ansamblu. Sunt si asa foarte inadaptati social din cauza tehnologiei, daca nu merg la scoala vor deveni in mare parte sociopati.

    1. Devin sociopați pentru că părinții au uitat că sunt părinți și îi lasă ori cu calculatorul ori la școală.
      Daca vreți așa mult la școală sper că nu o sa aveți probleme daca apare situația în care îl luați în cutie sigilata acasă.Ce sună prea dur?Asta e realitatea!

    2. Asa inadaptati din cauza tehnologiei, v-au ajutat cunostintele si abilitatile lor cand au fost obligati sa invete on-line. La scoala, singura legatura cu tehnologia consta in vanarea elevilor cu telefon. A fost bine ca se descurcau singuri, ca nimeni nu i-a intrebat daca stiu ceva in domeniul asta. Niciun ajutor! De la profesori. Copilul meu de primara a stiut singur sa instaleze, sa deschida si sa salveze fisiere si tot ce era necesar. I-a placut mult mai mult asa. Acum e speriat ca trebuie sa vina in contact cu atat de multi oameni, cand peste tot se spune de distantare. Sper ca profesorii sa fie primii afectati si sa se inchida repede scolile pana nu se imbolnavesc copiii mei. Ca aici s-a ajuns! Sa moara capra vecinului!

      1. O sa vina ziua sa regreti, dar va fi prea târziu, când copii tai, sanatosi tun dar nescoliti (fiindca on-line e o cârpeala) vor ajunge la conducerea tarii, îti vor alege azilul (daca vor mai exista) sau daca te vor tine în casa ta (nu a lor) pâna te mumufici.

        1. Copiii mei invata foarte bine si asta nu datorita scolii, ci muncii de acasa. I-am invatat inca din perioada vacantei de vara (mai ales) o parte din materia din anul scolar viitor. Acum stiu si singuri sa faca acest lucru, isi pot alege si alte lucruri de care au auzit (si care nu se fac in scoala) si le studiaza cu ajutorul internetului sau cartilor pe care le am acasa. Vacanta este singurul timp in care pot studia orice. Scoala on-line a fost exact ca scoala din clasa (pentru copiii mei), dar a fost mult mai vizibila pentru parinti. Profesorii care intarziau la ore au continuat sa o faca si in on-line. Cei dedicati materiei lor au continuat sa o faca si in on-line. Acum au vazut si parintii ce se face sau, de multe ori, ce nu se face la ore. Profesorii vor avea probleme cu scoala on-line, nu din cauza digitalizarii, ci din cauza expunerii. Oricine va vedea ce face, sau nu, la clasa. De aceea trebuie sa inceapa scoala!

          1. Eh, ce face? Isi da jos pantalonii si alearga prin clasa cu camerele pe el livestreaming. Ce face, ce face …De parca inainte profesorul era un infractor nedovedit, iar acum cu camere in arest la domiciliu comite atentate. Ati luat-o razna complet. Numai cum va e voua convenabil mereu, parintilor. Pana sa spuna ca va da 75 la suta vroiati la scoala, ca nu aveati bonele. Acum brusc v-ati indragostit de online si de spionatul in pauza de pranz a orei copilului pe telefon. Fiecare pasare pe limba ei piere…

      2. Vânarea elevilor?Aveti probleme serioase…Pe mine una nu m-au ajutat cu nimic abilitățile lor de a dormi pe telefon,nu la oră.
        Un copil ,pentru a se dezvolta normal ,sa fie pe viitor normal la cap are nevoie de joacă, nu asistată.Joaca normală,cu părinții, prietenii,frații, un cățeluș, ceva…
        Majoritatea copiilor care au avut tendințe sociopate au fost privați de joacă normală și au avut părinți care se lăudau cu ce au mai învățat copii lor.Adulti,au luat cate o armă si s-au dus si au linsat tot.

        1. Foarte corect, doamna, dar parintii si au adus aminte abia acum brusc ca au copii cu teme, probleme, intrebari, idealuri. Acum ca nu au bonele la dispozitie. Prostii aia de profesori care dau cu subsemnatul si daca plozii se zgarma la nas si le curge un fir de sange. Prostii aia de profesori il spala, il panseaza, il asaza corect, il calmeaza, il statuieste. Medic, psiholog, mama, tata, de toate. Si acest Superman in pandemie nu mai este, trebuie suplinit de parinte si ce sa vezi: Superman de la scoala poate cu 35 de elevi si Superman de acasa e extenuat de prea multe cerinte ale elevului.

      3. Cred ca ati luat-o…Cum sa blestemati pe un site profesorii sa faca aceasta boala? Nu copilul tau mi-a predat lectiile online. Singur, prin studiu individual mi-am predat materia, ca statul nu mi-a dat nimic, nu m-a format, doar m-a obligat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Există o barieră de comunicare între profesori și Ministerul Educației și, pe măsură ce trece timpul, se adâncește din ce în ce mai mult. Mă întreb dacă avem scopuri comune pentru Educație, spune profesoara Iulia Măndășescu

Există o barieră de comunicare între profesori și oamenii din Ministerul Educației și “parcă pe măsură ce trece timpul se adâncește tot mai mult”, spune profesoara pentru psihopedagogie specială Iulia…
Vezi articolul