Peste 17.000 de elevi care au fost anul acesta în clasa a VIII-a nu au mai ajuns să fie înscriși la Evaluarea Națională 2022 – mai mult decât toți elevii înscriși în Capitală

16.149 de vizualizări
Foto: EduPedu.ro
Peste 17 mii de elevi care figurau înscriși în clasa a VIII-a în luna aprilie, în perioada simulării Evaluării Naționale, nu au mai ajuns să fie înscriși la examenul de Evaluarea Națională 2022, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor comunicate oficial de Ministerul Educației. Acești elevi pot fi fără situația școlară încheiată, repetenți sau corigenți, pentru că dacă ar fi fost absolvenți de clasa a VIII-a ar fi fost automat înscriși la Evaluarea Națională, în cazul acestor probe școlile făcând procedurile de înscriere, conform metodologiei examenului.

Concret, în anul 2021-2022, erau înscriși în clasa a VIII-a 172.822 de elevi, potrivit calculelor pe baza datelor Ministerului Educației, publicate odată cu rezultatele la simulările de examene.

Ministerul anunță că au fost înscriși la examenul propriu-zis, care începe marți, 155.820 de adolescenți, absolvenți de clasa a VIII-a. Diferența este de 17.002. Acest număr este echivalentul a peste 680 de clase de câte 25 de elevi fiecare, adică mai mult decât toți copiii din București înscriși la Evaluarea Națională 2021, de exemplu.

De menționat că toți elevii absolvenți ai clasei a VIII-a, indiferent dacă participă sau nu la Evaluarea Națională, indiferent de nota pe care o iau la Evaluarea Națională, au un loc asigurat la liceu sau în învățământul profesional, în interiorul învățământului obligatoriu.

Absolvenții clasei a VIII-a participă la Evaluarea Națională, examen național care reprezintă modalitatea de evaluare sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Media generală obținută la Evaluarea Națională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învățământul liceal de stat.

Pentru anul școlar următor sunt alocate 130.600 de locuri la clasa a IX-a (învățământ cu frecvență zi) la nivel național și 11.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență seral și frecvență redusă, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023. Alte 60 de mii de locuri sunt în învățământul profesional.  

Reamintim că Edupedu.ro a arătat într-o analiză recentă că anul acesta sunt cei mai mulți elevi care nu s-au înscris la Bacalaureat, din ultimii 4 ani, deși erau în urmă cu două luni, înscriși în clasa a XII-a/a XIII-a. Este vorba despre peste 44.000 de tineri.

Calendarul Evaluării Naționale 2022

Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). 


4 comments
  1. Copilul meu este mai greu de cap,m-a implorat sa nu-l oblig sa se duca la examen sa se faca de ras. Vrea sa mearga la scoala profesionala,sa se faca bucatar. Mai multi colegi si prieteni au ales sa mearga la scoli profesionale,sa invete o meserie de sudor,sofer,mecanic, instalator. De ce trebuie sa mearga la examen daca nj merg la bac?

  2. Și anul trecut? În procente, față de numărul total de elevi înscriși în clasa a 8-a.

    Dar cu un an înainte? Dar cu doi ani înainte?

    Și care sunt motivele? Nu cumva cultura și / sau starea materială a familiei? Nu cumva unii din copiii ăștia sunt de mult în Franța sau Spania sau Grecia, unde muncesc pe tarla alături de părinți?

    Dacă ME are situația clară, cu cauze cu tot, poate o comunică și pe aceea.

    PS Poate că oamenii încep să se trezească la realitate – dacă ai 4, 8, 10 clase, poate termini liceul cu note mari, dar familia e săracă, sunt foarte mici șansele să ajungi la un nivel de trai mai bun decât al părinților tăi DOAR cu ajutorul școlii. Nu mai există mobilitate socială pe verticală de decenii întregi, fix cam de când am început să ne ”bucurăm” de capitalismul de risc. Așa că… Mai suntem unii care ne-am păstrat unele idealuri și încă ne zbatem, dar hoții își construiesc case iar cinstiții se culcă flămânzi, așa că toate poveștile nemuritoare cu școala care te scoate din sărăcie și munca ce e brățară de aur nu mai ajung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai: Fac apel la toți experții – n-aș vrea să-i văd cu sfaturi care se bat cap în cap, cu sigle de partid în spate, indiferent că sunt PSD, PNL sau USR PLUS. Vorbesc ca experți sau ca politicieni în campanie electorală?

“Fac apel la toți experții să înțeleagă că suntem într-o situație fundamental periculoasă și că oamenii au nevoie să vadă coerență din partea lor. Asta înseamnă că n-aș vrea să…
Vezi articolul

De ce este esențial să meargă copiii la școală și ce trebuie să facă petru a evita un nou val de infectări? Medic pediatru: Socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, fapt dovedit de creşterea depresiei, a atacurilor de panică

Şefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureş, profesor universitar doctor Cristina Oana Mărginean, susţine că este foarte important pentru elevi să meargă la şcoală, întrucât socializarea şi comunicarea sunt esenţiale,…
Vezi articolul