Peste 40.000 de clase din școlile de la sat nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, potrivit secretarului adjunct al Ministerului Educației, care anunță că instituția a făcut un inventar de nevoi înainte de lansarea apelului de un miliard de euro pentru dotarea școlilor

607 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Peste 40 de mii de săli de clasă din mediul rural nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, a declarat Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației, la Radio România Actualități. Datele au fost precizate în contextul în care a fost lansat apelul de proiecte pentru școli prin care pot accesa până la 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier. Conform lui Sorin Decă, Ministerul Educației a făcut înainte de lansarea apelului un inventar de nevoi pentru dotarea școlilor.

Realizator: Dar cum privește Ministerul Educației realizarea acestui proiect în școlile primare și gimnaziale sătești, din mediul rural?

Sorin Decă: Aici avem un criteriu foarte important de a prioritiza, în special pentru mediul rural, pentru că suntem conștienți că din analiza realizată, avem peste 40.000 de săli de clasă care nu au beneficiat, nu au fost dotate cu mobilier în ultimii 10 ani și atunci criteriul care va face diferența la preț va fi exact acesta: prioritizarea școlilor din zone dezavantajate și majoritatea lor sunt în mediul rural”.

Acesta a menționat că Ministerul Educației a făcut o analiză pentru a identifica nevoile școlilor: „În urma analizei pe care ministerul a făcut-o în ultima jumătate de an, prin inspectoratele școlare județene, am stabilit ce nevoie este dotare cu mobilier la nivelul sălilor de clasă, de dotare a cabinetelor și atelierelor de practică sau a laboratoarelor de știință. Fiecare va putea să depună în funcție de nevoia reală identificată la nivelul fiecărui școli în parte”.

Amintim că beneficiarii apelului de proiecte sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe), instituțiile de învățământ superior de stat care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar, precum și statele majore ale categoriilor de forțe/comandamente de armă, care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar.

Potrivit ghidului, școlile vor cere banii prin consiliile județene / Consiliul General al Municipiului București, autorități “care vor avea calitatea de solicitant eligibil în cadrul prezentului apel”, scrie Ministerul Educației pe edu.ro.

Conform Institutului Național de Statistică, numărul sălilor de clasă din învățământul public, în anul școlar 2020-2021, era următorul:

  • învățământ antepreșcolar: 1.102;
  • învățământ preșcolar: 25.157;
  • învățământ primar și gimnazial: 69.052;
  • învățământ liceal: 36.304;
  • învățământ profesional: 951;
  • învățământ postliceal: 227;

Amintim că Sorin Decă a fost numit din nou secretar general adjunct al Ministerului Educației, la cererea ministrului Ligia Deca. – detalii aici

Sorin Decă a participat din funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației la concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcției Generale pentru Implementarea Proiectului România EducatăEdupedu.ro a scris că acest lucru ridică urme de suspiciuni.

Întrebat dacă există vreo verificare pentru concursul pe care l-a câștigat acesta, concurs la care a participat din postura de șef al celor din comisie, Ministerul Educației a răspuns în 3 pagini și a dat de înțeles că nu există suspiciuni. Răspunsul instituției este asumat de Direcția Generală Juridică și Control și de Direcția Resurse Umane și Salarizare.

Citește și:
DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte pentru școli prin care pot accesa până la 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani / Școlile pot aplica prin Consiliile județene până în data de 19 martie 2023
Un șef din Ministerul Educației a candidat pe postul de Director general al Direcției România Educată, care era și în subordinea lui. A luat concursul cu 100 de puncte la interviu / „Dacă era conflict de interese, nu făceam asta”, susține Sorin Decă
Sorin Decă a fost numit din nou secretar general adjunct al Ministerului Educației, la cererea ministrului Ligia Deca, după ce ocupase prin concurs șefia Direcției România educată tot din această poziție
Ministerul Educației: Sorin Decă este noul director general al direcției România Educată din Minister

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Delegația Consorțiului Universitaria, din care fac parte cele mai mari universități din România, primită la Cotroceni. Implementarea PNRR și a Planului Național de Cercetare, pe agenda discuțiilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, la Cotroceni, o delegație a Consorțiului „Universitaria”, formată din: prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Daniel…
Vezi articolul

Înlocuirea alocării a 6% din PIB pentru Educație cu 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat reprezintă, în esență, o scădere a angajamentului finanțării educației – Salvați Copiii

Înlocuirea alocării a 6% din PIB pentru Educație cu 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat reprezintă, în esență, o scădere a angajamentului finanțării educației, susține organizația Salvați Copiii România,…
Vezi articolul

Tătaru, ministrul Sănătății: Vor apărea îmbolnăviri, este inevitabil, după începerea școlii / Vom avea o perioadă în care vom decide dacă e necesară modificarea ordinului comun cu regulile sanitare

După începerea școlii “vor apărea îmbolnăviri, este inevitabil”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru la Digi24. Oficialul a declarat că urmează o perioadă de evaluare a măsurilor impuse de 10-14…
Vezi articolul