Peste zece directori din şcolile ieşene au demisionat. Un director ar trebui „să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu”, susţine un fost director

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com

Peste zece directori din judeţul Iaşi şi-au depus demisia de la începutul anului şcolar 2023-2024. Cauzele variază de la nemulţumiri legate de salarizare, la motive personale sau decizii profesionale. „Omul când pleacă de la catedră şi dă un concurs pentru o funcţie superioară ar trebui, teoretic, să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu, adică încă două luni muncite”, a declarat un director care a demisionat, pentru Ziarul de Iași.

Amintim că 95 de directori de școli și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. „60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni”, a declarat Ligia Deca pe 10 septembrie.

La o lună după aceste declarații, nu a fost găsită o soluție pentru salarizarea directorilor de şcoli.

„Salarizarea directorilor de școli este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, spunea Ligia Deca pe 10 octombrie.

„Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor”, declara secretarul de stat Sorin Ion, pe 9 octombrie.

Trei directori plini din judeţul Iaşi care şi-au dat demisia chiar la începutul acestui an şcolar sunt Simona Elena Voinescu – Şcoala Gimnazială Popricani, Greta Predoi – Şcoala Gimnazială Butea, şi Lenuţa Deleanu – Şcoala Profesională Plugari. Pe lângă aceştia, printre directorii ajuncţi care au demisionat în acest an se numără Andreea Crivoi – Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voineşti, Ionela Ene – Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi, Petru Sebastian Tamaş – Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, Carmen Răileanu – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Vasile Felix Oancea – Şcoala Gimnazială Leţcani, Parmena Orzetic – Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, şi Vasilică Goga – Şcoala Gimnazială Poieni, potrivit sursei citate.

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu o parte din aceşti directori, pentru a afla care sunt cauzele deciziei lor. 

Principalele motive par a fi grila de salarizare din învăţământ, întrucât salariile de director au ajuns din acest an, după ultimele creşteri salariale în domeniu, mai mici decât ale unui profesor sau chiar învăţător, ca şi scăderea numărului zilelor de concediu în cazul celor aflaţi la conducere. 

Conform acestora, paradoxul constă în faptul că un director de şcoală câştiga un salariu net de 4.300 de lei înainte de grevă, şi 5.200 de lei după grevă, în timp ce, la catedră, ar fi putut obţine un salariu de aproximativ 6.000 de lei, deşi în funcţia de manager avea mult mai multe responsabilităţi. Concret, directorii de şcoli sunt adesea nevoiţi să stea în şcoli opt ore şi chiar peste, în timp ce profesorii ar avea doar 18 ore pe săptămână, conform Ziarul de Iași.

Informații de context despre salariile directorilor de școli

În luna august, 2.500 de directori de școli au cerut Guvernului Ciolacu salarii mai mari: „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, potrivit comunicatului primit de Edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”.

În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Edupedu.ro a scris că noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version