PISA 2022. Testarea va avea loc în perioada 4 aprilie – 30 mai, va fi computerizată și vor participa peste 7.300 de elevi de 15 ani din 170 de școli

19.547 de vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Testarea internațională PISA 2022 va avea loc în România timp de două luni, din 4 aprilie până pe 30 mai, potrivit unui anunț publicat în Revista de Pedagogie de coordonatoarea testării, Unitatea de Cercetare în Educaţie (fostul Institut de Ştiinţe ale Educaţiei, desființat de ministrul Monica Anisie în 2020), care face parte acum din Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație – CNPEE.

Evaluarea se adresează elevilor cu vârsta de 15 ani.

„În perioada 4 aprilie – 30 mai se va desfăşura faza principală a acestei cercetări, care implică evaluarea unui eşantion reprezentativ alcătuit din 7.350 de elevi din 180 de şcoli, dintre care 1.050 de elevi care învaţă în limba maghiară”, potrivit sursei citate.

PISA este abrevierea Programme for International Student Assessment și este un studiu
comparativ internaţional iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în trei domenii principale: lectură, matematică şi ştiinţe. PISA este o evaluare internaţională standardizată care se adresează elevilor cu vârsta de 15 ani, se arată în articolul amintit.

Este pentru prima dată când România susține acest test digitalizat, după ce până în 2018 toți elevii români au susținut testarea cu pixul pe hârtie. OCDE nu mai accepta de la această ediție state care să susțină testul altfel decât digitalizat.

Ce spun specialiștii despre evaluare:

Evaluarea PISA pune accent pe competenţele necesare pentru viaţa personală, socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii – cu alte cuvinte accentul nu cade neapărat pe ceea ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă.

Evaluarea PISA nu este comprehensivă, adică nu testează toate rezultatele învăţării, toate achiziţiile elevilor în preajma finalizării învăţământului obligatoriu, ci vizează un set de competenţe definite în cadrul de referinţă, la nivel internaţional, pentru fiecare domeniu de testare.

Anul trecut a fost deja organizată o etapă de pretestare, în perioada 4 mai – 4
iunie 2021. „La pretestare au participat 43 de şcoli din România şi 2221 de elevi care au susţinut evaluarea computerizată, cu o rată de participare de 94,7%. Evaluarea a presupus rezolvarea de teste cognitive din domeniile matematică, ştiinţe, lectură şi gândire creativă, cât şi oferirea de răspunsuri la două chestionare: chestionarul general al elevului şi chestionarul privind TIC”.

Administrarea evaluării PISA se realizează sub coordonarea unui consorţiu internaţional, pregătirea şi adaptarea la nivelul fiecărei ţări participante a instrumentelor de evaluare fiind realizată de un centru naţional, desemnat de Ministerul Educaţiei. România este una din cele peste 80 de ţări care iau parte la evaluarea PISA, potrivit articolului.

Nici acum, la 3 ani de la anunțarea rezultatelor Unitatea de Cercetare din CNPEE nu a publicat Raportul PISA 2018. Documentul a fost eliminat din site la scurtă vreme după ce a fost publicat pe acest link: https://www.ise.ro/raport-national-pisa-2018, pe 30 septembrie 2021. Rezultatele detaliate au fost anunțate de toate statele, în același timp cu OCDE, în decembrie 2019.

Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
 1. Ieri, fiica mea, elevă în clasa a IX-a la un liceu de top din Oradea, a dat testul Pisa. Toate bune și frumoase, doar că pe lângă testul în sine, elevii au avut de răspuns la un chestionar care conținea întrebări legate de viața privată (de familie) a elevilor, întrebări de genul: ,,ce venit au părinții, câte tablouri, device-uri, mașini, câte camere dețineți, dacă aveți baie în casă, dacă aveți frați (inclusiv vitregi), de câte ori luați cina în familie, ce notă dai familiei, dacă ați fost lipsit de hrană, 1,3,5 sau mai multe zile, etc,,. Au fost în jur de 300 de astfel de întrebări. Au fost puși să-și treacă data nașterii (dată cu caracter personal), deși chipurile, aceste chestionare au fost anonimizate, pentru care nu ni s-a cerut acordul! Testul în sine a fost o chestiune secundară, acel chestionar irelevant a fost prioritar pentru organizatori. Vi se pare normal acest lucru? Vi se pare normal ca sub masca unui test Pisa să fie colectate date personale despre elevi și mai ales familiile acestora, fără o informare prealabilă și fără ca elevul să-l poată refuza?
  Dragă edupedu, pentru că le știi pe toate, aș dori să știu și eu cine a conceput acest chestionar, în ce scop, unde ajung datele și dacă și în restul celor 82 de țări participante s-a dat elevilor spre completare un astfel de chestionar. Ceea ce s-a petrecut ieri, este de natură penală și constituie un abuz la viața privată. Dacă voiau să știe câți copii se culcă flămânzi, trebuiau să apeleze la Ministerul Protecției Sociale și Familiei, nicidecum la MEN. Iar dacă MEN-ul participă la aceste teste PISA ca să vadă nivelul învățământului actual, atunci ar trebui să vadă de ce nu au fost lăsați copii să răspundă în timpul alocat inițial, de ce acesta le-a fost redus în așa fel încât să nu poată parcurge toate întrebările? Sau trebuie să ieșim iar pe ultimul loc?

 2. Ce le place unora sa bage gunoiul sub pres. Români adevarati! Ati prefera sa nu se mai dea testarea PISA decat sa se vada ce sistem de educatie slab are Romania. Va incalziti cu niste olimpici care sunt olimpici nu datorita sistemului de educatie ci pt ca.s destepti de la natura si pompeaza parintii meditatii, dar masa e varză.

 3. O mizerie de testare menita doar sa denigreze învățământul și elevii români. Subiectele sunt traduse din engleza, pe genunchi, în facultatea de pedagogie, de studenti care au, sau nu, un atestat, motiv pentru care textele sunt asa cum sunt…Asa ne place sa ne bagam în orice mizerie ca simțim nevoia sa ne și tavalim!

 4. Pisa!!Pisa!Doar pentru a denigra educatia!Pe ce baza au fost alese scolile sau elevii?De ce nu este sustinut de toti elevii atat din mediul urban si /sau rural?Daca dai un astfel de test la Cucuietii din Deal unde invata 10 copii din generatii diferite ce rezultat vrei sa obtii la testul Pisa???

 5. Intrebare:
  1. Pe ce criterii sunt selectati copiii ?
  2. Daca vreun copil este interesat sa participe la aceasta testare unde se poate inscrie?
  Multumesc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Derapaj al inspectorului școlar general de Dolj, Daniel Ion: Foarte mulți trăiesc cu impresia că la liceul militar se face performanță pentru că elevii sunt foarte bine pregătiți. Nu-i așa. Să știți că sunt elevi din satul Plosca, județul Teleorman, din satul nu știu care, din județul Vaslui, din satul nu știu care, din județul Botoșani, nu sunt cei mai buni

Inspectorul școlar general al județului Dolj, liberalul Daniel Alexandru Ion, a avut un derapaj pe scena conferinței SuperTeach de sâmbătă, organizată la Craiova. Acesta a spus că la Colegiul Naţional…
Vezi articolul

Școlile profesionale se desființează pentru a doua oară, potrivit propunerii de lege a Educației / În septembrie 2023 toți elevii lor vor trece la noile „licee profesionale”, dacă prevederea va fi aplicată

Reînființate de actuala lege a Educației, Legea nr 1/2011, școlile profesionale vor fi din nou desființate, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar publicat în dezbatere de Ministerul Educației. Desființarea…
Vezi articolul

Mărturia unei profesoare, despre învățământul artistic: Ne târâm în aceeași mocirlă de 30 de ani, iar absolvenții liceelor de artă au un singur țel – să plece din țară

Învățământul artistic funcționează cu programe școlare “din anii ’70, puțin periate pe alocuri, doar la unele specialități”, cu 
reguli ale olimpiadelor “viciate de diverse interese mai mari sau mai mici”,…
Vezi articolul

Știam că o să mă descurc, spune Patric, unul dintre elevii care au făcut ZidArt, probabil cel mai mare graffiti din curtea unui liceu din România. Mesajul directorului pentru colegii din alte școli: Încercați, prin orice mijloace, să descoperiți ce comori aveți în școală. Totul e să-i faceți să gândească liber

Zidurile din curtea Colegiului Național „Neagoe Basarab” Oltenița spun în sfârșit povestea tinerilor care învață acolo, nu a fisurilor sculptate de timp. Timp de 3 săptămâni, 21 de elevi au…
Vezi articolul