Planul de școlarizare pentru anul școlar viitor, contestat dur de sindicate: Bulversează zeci de mii de elevi, părinți și profesori

11.395 de vizualizări
Simion Hancescu si Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook FSLI

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îi cere ministrului Ecaterina Andronescu printr-un comunicat de presă să retragă de urgență ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020, catalogându-l drept ”o eroare gravă”, care ”bulversează zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau școli profesionale, părinți și cadre didactice”.

Sindicaliștii susțin că mulți profesori își vor pierde posturile din cauza restrângerii activității.

”Ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020 emis în cursul zilei de ieri, 28.05.2019, de Ministerul Educației Naționale, prevede crearea a 57.000 de locuri la școlile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus față de anul școlar în curs. În dispreț față de argumentele aduse de reprezentanții FSLI și față de avizele Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) în care activează toți partenerii sociali implicați în dezvoltarea învățământului profesional și dual, doamna ministru Ecaterina Andronescu promovează un ordin cu cifre de școlarizare nerealiste și discriminatorii, obligând elevi cu medii sub 5 să meargă spre învățământul profesional și dual, condiție neprecizată de nici o metodologie, deci ilegală”, susține FSLI în comunicatul citat.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, contestă planul de șscolarizare: “Este o strategie complet greșită să se taie clasele de liceu și să le înființezi la școlile profesionale cu câteva zile înainte de terminarea cursurilor pentru clasele a VIII-a, fără să faci o analiză completă, în condițiile în care nimeni nu știe dacă există, în primul rând, solicitări ale agenților economici pentru locurile propuse, apoi baza materială imperios necesară pentru acest tip de învățământ și cadre didactice pentru pregătirea practică. Suntem de acord cu o creștere a numărului de clase în școlile profesionale, dar după un plan care să răspundă nevoilor reale și actuale ale pieței muncii, nu să ajungem apoi în situația în care aruncăm în câmpul muncii absolvenți care nu au unde să lucreze. În plus, acest plan trebuie introdus gradual”.

Foto: Simion Hăncescu și Ecaterina Andronescu


4 comments
  1. Ce-i dom’ Profesor? Vă deranjează noul plan de școlarizare? Eu cred că mai degrabă vă pute orice măsură luată în domeniul ăsta de PSD. Orice fac “ăștia” trebuie contestat și arătat cu degetul în fața Europei, că, după voi, e imposibil ca guvernul ăsta să aibă vreo inițiativă bună vreodată, indiferent ce ar face. Ați uitat de măsurile “grozav de bune” luate de PDL, în urmă cu doar câțiva ani, nu-i așa? Atunci v-a fost bine, dom’ Profesor?.. Cine uită istoria e obligat să o repete și își merită soarta, cu siguranță!
    Vă invit să intrați în politică și să luați măsurile pe care le considerați necesare. Atunci să vă văd! Altfel, e ușor să vă dați cocoș de după gard…

    1. Raspuns in stilul caracteristic al unuia care a beneficiat de avantaje si nu le-ar lasa pentru nimic!. Ati argumentat cumva pe subiect la ceea ce spuneti ? Nu ! O schimbare a regulilor jocului sau a modului de castig (este vorba de locurile disponibile in aceasta situatie) in timpul jocului este imorala, in acest caz probabil si ilegala. Locurile trebuiau sa fie publicate cu multe saptamani in urma si discutate cu toti partenerii sociali !

  2. Strategiile PSD din epoca Dragnea au supravietuit chiar daca liderul nu mai conduce partidul. Planul legarii de glie a copiilor, prin scolarizarea cat mai masiva prin scoli profesionale, este continuat. Scolile profesionale cer o baza materiala mult mai costisitoare decat liceele teoretice ! Atunci pot sa formeze specialisti ! Daca infiintam scoli profesionale fara ateliere-scoala cu dotari pentru fiecare elev in parte, nu facem decat sa producem absolventi pe hartie, care nu stiu meserie dar detin o calificare scriptica. Furnizam eventual mana de lucru anumtor patroni avizi care folosesc copii in perioadele de practica fara a le plati munca (ca doar fac practica…).
    De la celebra viziune aterizam brusc in reforma de infiintare fortata si peste noapte a scolilor profesionale, dupa ce cu ani in urma au fost desfiintate, la fel de brusc si pe ascuns !
    Sindicatele, profesorii, parintii, trebuie sa reactioneze ferm !

  3. Singura problema e mai mult morala, ca planul a venit tarziu si fara o consultare cu toate partile. Sindicatul zice ca e ilegal ca nu e prevazut in nici o metodologie? Pai metodologiile sunt facute de minister, care are dreptul legal conform Legii educatiei sa le modifice cum vrea. Asa ca…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pandemia a favorizat accentuarea problemelor emoţionale în rândul copiilor, cu efecte pe termen lung asupra sănătăţii mintale / 46,8% dintre minorii care au apelat la Telefonul Copilului au raportat abuz și violență în familie

Pandemia a exacerbat problemele psihologice şi abuzul în rândul copiilor, în contextul măsurilor de izolare impuse, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Telefonul Copilului, care a raportat că…
Vezi articolul