Politicienii trăiesc mai mult decât oamenii pe care îi reprezintă – studiu internațional al unor cercetători din Oxford și Melbourne

367 de vizualizări
Foto: © Kurhan | Dreamstime.com
Oamenii politici trăiesc, în general, mai mult decât oamenii din comunitățile pe care le reprezintă, arată un nou studiu realizat de cercetători în domeniul economiei sănătății, de la Universitatea din Oxford și Universitatea din Melbourne. Aceștia arată, într-o sinteză prezentată în The Conversation, că analiza datelor în rândul politicienilor din 11 țări dezvoltate confirmă faptul că politicienii, ca reprezentanți ai elitelor, au avantaje față de oamenii de rând inclusiv din punct de vedere al speranței de viață.

Autorii arată că în multe țări inegalitățile la nivel de venituri și avuție sunt în creștere, ajungându-se la estimarea consacrată potrivit căreia primii 1% dintre cei mai bine plătiți oameni din lume atrag 20% din veniturile globale – iar elita are avantaje și în alte domenii, precum educația sau sănătatea. Și există studii potrivit cărora aceiași 1% ar trăi cu aproximativ 15 ani mai mult, în medie, decât cei mai săraci 1% oameni.

  • Studiul cercetătorilor de la Oxford și Melbourne se concentrează pe un segment al elitelor – cel al politicienilor. În cadrul analizei au fost investigate diferențele între rata mortalității în rândul politicienilor și cea valabilă pentru populația generală, în 11 țări dezvoltate: Australia, Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Noua Zeelandă, Elveția, Marea Britanie și SUA.

Au fost luate în calcul datele unui număr de 57.000 de politicieni, în unele cazuri mergându-se pe istoricul datelor până acum 200 de ani. Acele date, în funcție de diverși parametri demografici, au fost comparate cu rata mortalității aferentă publicului general.

Principala constatare: dacă pentru aproape toate țările politicienii au avut o rată a mortalității similară cu cea a populației generale la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în a doua jumătate a secolului trecut durata de viață a politicienilor a crescut mai rapid. Iar în toate țările incluse în studiu politicienii au ajuns să trăiască mai mult decât populația generală.

În prezent, politicienii se pot aștepta să trăiască cu 3-7 ani mai mult decât un reprezentant al publicului larg. Un politician în vârstă de 45 de ani se poate aștepta să mai trăiască în jur de 40 de ani, pe când speranța de viață pentru populația largă, la aceeași vârstă, este de 34,5 – 37,8 ani, în funcție de țară.

  • Potrivit analizei citate, speranța unui politician de 45 de ani privind viața care i-a rămas a crescut, în medie, cu 14,6 ani pe parcursul secolului trecut, pe când speranța populației generale, la același nivel de vârstă, a crescut în medie cu 10,2 ani pentru țările analizate.

Cercetarea arată că există cauze multiple pentru aceste diferențe, nu doar cauze ce țin de venit, având în vedere că inegalitățile în venituri au început să se facă simțite acut din anii ’80, pe când cele privind durata de viață se fac simțite încă din anii ’40. Printre motivele posibile invocate în articolul The Conversation:

  • Diferențele legate de standardele de sănătate și stil de viață – este dat drept exemplul fumatul, obicei la care grupurile profesionale avantajate, inclusiv politicienii, au început să renunțe mai rapid decât alte categorii.
  • Noile tipuri de campanie electorală, ce apelează la televiziune și social media, au schimbat tipul de persoane care au șanse de succes în politică.
  • Începând din anii ’60 au început să fie disponibile și date privind femeile politician, în condițiile în care se știe că femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații.

Foto: © Kurhan | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Politicienii NU sunt NE-muritori ! Noi, cei pe care cred ei ca ne ” reprezinta ” le vom supravietui ( ideosebi TI-neretul, cei intre 18 si 35 de ani !! ) !!! L-am SUPORTAT pe Ion ” Ilici ” Iliescu, cred ca-i vom SUPRAVIETUI, ca Nici EL nu VA TRAI 110 ANI !!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actrița Maia Morgenstern face apel către societatea civilă să se alăture profesorilor, care luni încep prima grevă generală din istoria ultimilor 18 ani: Dragi înalte conștiințe civice! Dumneavoastră, pe care nu vă rabdă inima să tăceți în fața unei nedreptăți… Unde sunteți? / Profesorii îi formează pe copiii noștri. Ar trebui să le arătăm întreaga noastră prețuire, dragoste, respect

Actrița Maia Morgenstern face apel la societatea civilă să se mobilizeze în susținerea profesorilor, care luni încep prima grevă generală din istoria ultimilor 18 ani. „Dragi înalte conștiințe civice! […]…
Vezi articolul

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, reacție după ce premierul Cîțu a spus că nu vrea investiții fără rezultate în educație și cercetare: “Mod de gândire similar cu cel al unui buticar”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a reacționat, vineri, față de declarațiile premierului Florin Cîțu, care a spus joi că nu dorește să facă investiții fără rezultate în educație, cercetare…
Vezi articolul

Evenimente online și webinarii cu sfaturi și resurse pentru părinții de adolescenți, la care participă psihologi, experți în parenting și în științele educației – în perioada 18-20 aprilie – Școala de primăvară ROSE

O serie de evenimente online și webinarii ce aduc împreună experți în psihologie, în parenting și în științele educației, pentru a oferi părinților de adolescenți resurse și sfaturi pentru susținerea…
Vezi articolul