Polonia a aprobat o lege prin care activitățile desfășurate de ONG-uri în școli vor trebui să fie aprobate de supervizori guvernamentali. Opozanții spun că predarea despre drepturile LGBT va fi astfel îngrădită

326 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Parlamentul polonez a adoptat miercuri o lege care va înăspri controlul guvernului asupra şcolilor şi despre care criticii susţin că va reduce accesul elevilor la informaţiile despre comunitatea LGBT, transmite Agerpres.

Conform noii legi, activităţile extracuriculare desfăşurate de ONG-uri în şcoli vor trebui să fie aprobate de supervizori desemnaţi special de guvern. De asemenea, în baza noii legi directorii de şcoli vor putea fi destituiţi mai uşor.

Legea a fost votată de 233 de deputaţi ai parlamentului polonez, 220 au fost împotrivă, iar doi deputaţi s-au abţinut de la vot. Camera Deputaților a fost camera finală.

Actul normativ va merge acum pentru promulgare la preşedintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare susţine că schimbările aduse de lege sunt necesare pentru a proteja copiii, dar opozanţii susţin că noua lege face parte din eforturile PiS de a elimina valorile liberale din viaţa publică.

Criticii consideră însă că noul act normativ va politiza şi mai multe programa şcolară, alimentând acuzaţiile că guvernul polonez vrea să promoveze valorile conservatoare în detrimentul drepturilor LGBT şi al educaţiei sexuale.

De asemenea, partidul a cerut o reformă a educaţiei, invocând nevoia de a apăra valorile creştine tradiţionale şi de a-i învăţa pe copii să fie mândri de istoria poloneză.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților Iași critică “atitudinea docilă” a ministrului Educației, Ligia Deca în problema plagiatelor și o acuză că “duce mai departe opera lui Sorin Cîmpeanu de apărare a plagiatorilor și a rectorilor latifundiari”

Liga Studenților (LS Iași) critică, într-un comunicat de presă, “atitudinea docilă față de interesele majorității PSD-PNL-UDMR a ministrului Educației, Ligia Deca, în problema plagiatelor și a funcțiilor de conducere din…
Vezi articolul

FOTO Președintele comisiei naționale pentru concursul de directori de școli, Sorin Ion, secretar de stat la Educație, a plecat în Finlanda, pentru o săptămână, într-un proiect Erasmus+, pe fonduri europene, în plină probă de interviuri. Managerul de proiect, despre includerea lui Sorin Ion în deplasare, acesta nefiind angajat al ISMB: S-a făcut doar un proces-verbal

Secretarul de stat Sorin Ion, președintele comisiei naționale pentru organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți de școli, Mihaela Ștefan, inspector general al Inspectoratului Școlar București…
Vezi articolul

DOCUMENT În 2.167 de localități din România rata de infectare este sub 1. La două zile de la începerea școlii crește cu 110 numărul orașelor și comunelor „verzi”, în care toți elevii pot merge cu prezență fizică

În 2.167 de localități este scenariul verde pe 6 mai 2021, potrivit datelor de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), publicate de Ministerul Educației. Cea mai…
Vezi articolul

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025. Planificarea interviurilor a fost publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București – document

Planificarea interviurilor pentru profesorii metodiști, an școlar 2024-2025, a fost publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Amintim că Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști…
Vezi articolul