Polonia trece școlile online cu o săptămână înainte de Crăciun, Cehia ia măsuri suplimentare pentru a le ține deschise / UNICEF reia avertismentul: școlile să fie ultimele care se închid

1.553 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Două țări vecine, două abordări complet diferite pentru școala în pandemie: în timp ce Polonia a decis să mute școlile online în ultimele zile dinaintea vacanței de Crăciun, din cauza numărului foarte mare de cazuri Covid-19, în Republica Cehă noul guvern promite măsuri suplimentare pentru ca predarea față în față, considerată esențială, să continue.

Aceasta din urmă este și abordarea UNICEF, care la sfârșitul săptămânii trecute a îndemnat țările să evite închiderea școlilor, dacă au această posibilitate în fața noului val pandemic.

Pe de o parte, autoritățile de la Varșovia, care au decis restricții suplimentare, săptămâna trecută, din cauza numărului tot mai mare de cazuri Covid-19, au hotărât ca toate școlile primare și secundare să treacă la învățare online în perioada 20 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022, perioadă ce include și vacanța de sărbători. În această țară, creșele și grădinițele vor continua să funcționeze normal. 

  • Închiderea școlilor vine în completarea altor măsuri, precum închiderea cluburilor (cu excepția Anului Nou), limitarea accesului în baruri și restaurante, hoteluri, cinematografe, biserici.

Pe de altă parte, în Republica Cehă, noul guvern a anunțat că va lua măsuri precum intensificarea testării cu teste PCR, pentru a permite ca școlile să funcționeze pe deplin în regim față în față, conform Expats.cz.

  • În planul de acțiune al executivului, ce urmează să fie prezentat detaliat pe 29 decembrie, școala față în față este unul dintre cei trei piloni principali, alături de acordarea de îngrijire persoanelor bolnave și creșterea testării cu teste PCR, până la un prag de 600.000 de teste pe zi, la mijlocul anului viitor (față de actualul prag de 140.000 de teste pe zi).

Pe măsură ce țările lumii se confruntă cu noi valuri de infectare, alimentate în multe regiuni de noua variantă a coronavirusului, Omicron, UNICEF a avertizat, la sfârșitul săptămânii trecute, ca țările lumii să facă tot posibilul să țină școlile deschise. Henrietta Fore, director executiv al organizației, a reluat astfel îndemnul ca, “atunci când transmisia în comunitate a Covid-19 crește și măsurile dure de sănătate publică devin o necesitate, școlile trebuie să fie ultimele care se închid și primele care se redeschid. (…) Un alt val de închideri extinse ale școlilor ar fi devastator pentru copii”.

Foto: © Sergii KateryniukDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Kelemen Hunor: La legile educației nu ar trebui să avem amendamente, nici noi, nici colegii din coaliție, în Parlament. Eu de la bun început am spus să trecem legea prin asumare, cum am făcut în 2011 cu legea lui Funeriu, dar nu au fost de acord colegii

Vicepremierul Kelemen Hunor a spus că “UDMR nu are amendamente la legile Educației și nici colegii de coaliție nu ar trebui să aibă în Parlament”. Proiectele legilor Educației se află…
Vezi articolul

Programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, publicată în Monitorul Oficial. Elevii de clasa a XI-a vor putea face un e-book și audiobook cu conținuturi precum „Povestea unei personalități” / Recomandări pentru profesori

Programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 5.344 din 9 august 2023. Miercuri, Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat…
Vezi articolul