Premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, care a blocat în instanță analiza CNADTCU și care „a validat” desființarea forului, discută cu rectorii universităților despre „susținerea eticii și deontologiei universitare” – surse / Cele 10 teme ale întâlnirii de la Palatul Victoria

4.640 de vizualizări
Foto: gov.ro
Susținerea eticii și deontologiei universitare este una dintre temele majore aflate în discuție la Palatul Victoria, la întâlnirea premierului Ciucă cu rectorii majorității universităților din țară. Sursele Edupedu.ro au confirmat că tema se află pe agenda întâlnirii. „Susținerea eticii și deontologiei universitare” este cerută astfel de rectori tocmai premierului acuzat de plagiat într-o anchetă jurnalistică a Emiliei Șercan, care a cerut și obținut în instanță blocarea analizei tezei sale de doctorat de către singurul consiliu abilitat legal să dea verdict de plagiat și care poate solicita retragerea unui titlu academic pe baza încălcării normelor de etică universitară și academică.

Premierul a declarat de mai multe ori că nu ar fi plagiat, dar în paralel a încercat prin toate pârghiile să oprească analiza pe fond a tezei sale, potrivit analizelor și anchetelor G4Media.ro și Edupedu.ro.

Temele discutate la întâlnirea cu rectorii sunt următoarele, potrivit surselor menționate:

  1. Consolidarea conectării universităților la mediul socio-economic 
  2. Susținerea conectării universităților românești la mediul internațional
  3. Susținerea excelenței și performanței universităților românești
  4. Susținerea echității și a sprijinului acordat studenților
  5. Susținerea eticii și deontologiei universitare 
  6. Consolidarea autonomiei universitare și eliminarea birocrației, în paralel cu creșterea responsabilității universităților
  7. Susținerea programului de digitalizare a universităților românești
  8. Aspecte legate de statutul cadrului didactic universitar
  9. Susținerea învățământului superior medical
  10. Reglementarea la nivel de lege a valorilor învățământului universitar

De remarcat că niciun consorțiu universitar nu a avut până în prezent vreo luare de poziție sau vreo reacție publică la proiectul legii învățământului superior, cu toate că acesta prevede desființarea CNADTCU sau posibilitatea ca plagiatorii să ceară cu o simplă cerere renunțarea la doctorate, fără nicio consecință sau vreo despăgubire.

Potrivit surselor Edupedu.ro, rectorii care participă la întâlnire sunt de la toate cele 6 consorții universitare, adică, în mare, aceeași din cadrul Consiliului Național al Rectorilor, dar împărțiți pe consorțiile organizate după domeniile de studiu. Mai exact, participă câte 3-5 reprezentanți au următoarelor consorții:

  • Consorțiul Universitaria
  • Consorțiul Academica Plus
  • Consorțiul universităților tehnice – ARUT
  • Consorțiul universităților de medicină și farmacie
  • Consorțiul universităților de științele vieții – USAMV-uri
  • Consorțiul universităților de arte

Amnistierea plagiatorilor prin noua lege a educației: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată. Premierul Ciucă, protagonist al celui mai mare scandal de plagiat din prezent, “a validat total“ legea și va putea renunța unilateral la titlu, potrivit unei analize publicate luni de Edupedu.ro.

Amintim că premierul Ciucă “a validat total“ proiectul de lege care îi permite chiar lui să renunțe la titlul de doctor obținut în urma plagierii conținute în cel puțin 42 de pagini, potrivit analizei realizate de jurnalista Emilia Șercan.

Reamintim că pe 18 ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație în PressOne, conform căreia teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, susținut de Klaus Iohannis, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, se arată în investigație.

Nicolae Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, Consiliul din coordonarea Ministerului Educației care cercetează tezele de doctorat plagiate și care este singurul ce poate decide acordarea sau retragerea unui titlu de doctor.

G4Media a dezvăluit recent că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat.

Unul dintre motivele pentru care un judecător a suspendat analiza doctoratului premierului Ciucă a fost ”nevoia de stabilitate în conducerea executivă a statului”, scrie G4Media.ro

Pe 1 iulie 14 ONG-uri au sesizat oficial CSM și Inspecția Judiciară în legătură cu cele două sentințe controversate din dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă.


10 comments
  1. Deci, nu este bine ca prim ministrul cere universitatilor sa ia in serios problemele de etica pentru a preveni, pe viitor, atacurile la persoana care se intampla acum? Toate aceste situatii n-ar fi existat daca universitatile si comisiile de la minister si-ar fi luat in serios misiunea!

      1. Si ce are daca le spune? Cand faci o greseala nu inveti nimic din ea? Iar prin cate filtre universitare trece o teza de doctorat … si cati oameni sunt platiti sa o verifice … chiar nu poti spune ca doar doctorandul e de vina!

        1. Doctorandul impostor este/rămâne primul vinovat, “la fotografie” cu oricine îl ajută / încurajează / tolerează în impostura lui/lor.

    1. Sau toate acestea nu ar fi existat dacă Ciucă și cei ca el nu ar fi plagiat, comițiile, tot din oameni ca el, fac aceeași treabă ca el.
      Măi Mihai…

      1. Invatamantul din Romania a plecat din start cu un mare handicap fata de cel din vest … Daca ne asteptam ca lucrurile sa fie, peste noapte, ca afara, atunci avem asteptari nerealiste. Problemele se rezolva in timp …

        1. Pentru mine 20-30 de ani nu înseamnă “peste noapte”, inflația de plagiatori descalifică intelighenția de la care te-ai aștepta să înțeleagă etica înaintea milițienilor. Un impostor rămâne așa, își găsește justificări, va înlocui o impostură cu alta și-atât. Impostorii se susțin reciproc legați strâns în cârdășia lor.

  2. Ciucă adună niște voci în corul de fundal care să acopere ce ne transmite: v-ați prins că am cheltuit, eu și ai mei, pbanii de doctorand degeaba și școala mea doctorală la fel, că am luat nemeritat sporul de doctor, dar așa era atunci… haideți să uităm de asta ca să construim (tot noi!, nu voi) o România educată. Hai sictir! – tot voi!?

  3. Ciucă-tupeu pe cele mai înalte culmi…
    Rectorii universitaților,dacă partcipa și tac-cele mai lașe și josnice ființe.
    Regret duritatea limbajului,dar așa ceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decizia conducerii Universității din București de a condiționa participarea la examene cu prezență fizică de certificatul Covid sau test negativ, suspendată de Tribunalul București / UPDATE Universitatea va face recurs, soluția vizează doar anumiți studenți

Tribunalul București a admis, marți, cererea unui grup de studenți de a suspenda o decizie a conducerii Universității din București, adoptată la sfârșitul lunii trecute, prin care se stabilea că…
Vezi articolul

Admitere la Universitatea din București: Aproape 8.000 de locuri bugetate la studii de licență și master / 50 de locuri la master didactic / Admitere pe bază de examen se dă doar la Drept

Universitatea din București anunță 8.000 de locuri bugetate la admiterea pentru studii de licență și master, pentru anul 2021-2022. Totodată, instituția de învățământ superior oferă 50 de locuri la programele…
Vezi articolul