Premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, face apel la întoarcerea acasă a tinerilor din străinătate, pentru a “dezvolta” România: “Aveți nevoie de încrederea pe care statul român poate să v-o ofere pentru a fi parte” la proiectul ridicării României la standardele occidentale

824 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă”, le-a spus premierul Nicolae Ciucă, miercuri, participanților la Forumul Studenților Români de Pretutindeni. În cadrul evenimentului, șeful guvernului – acuzat de doctorat în teza de doctorat și care a blocat verificarea acestor acuzații – a făcut apel la istorie și la dorința tinerilor de a-și “îndeplini visul”, spunându-le  că țara are nevoie de oameni, “în așa fel încât să reușim să dezvoltăm și noi, să atingem standarde așa cum dumneavoastră le întâlniți astăzi în universitățile unde vă desfășurați activitatea”.

Nicolae Ciucă a făcut trimitere la “primii români care au studiat afară”, în secolul al XIX-lea, care au revenit în țară cu visul României unite. El a spus că e convins că și tinerii care studiază acum în străinătate vor să participe la eforturile ca România să ajungă la standardele din țări cu “instituții așezate, administrație așezată și unde relația între cetățean și instituțiile statului e una cât se poate de normală”. El a vorbit, în context, de nevoia studenților din străinătate “de încrederea pe care statul român poate să v-o ofere pentru a fi parte la un alt proiect, la proiectul prin care ne dorim ca țara noastră să ajungă la acele standarde (…)”: 

  • “Și sunt convins că și dumneavoastră, dincolo de tot ce înseamnă efortul personal și oportunitățile pe care le avem astăzi, aveți nevoie de încrederea pe care statul român poate să v-o ofere pentru a fi parte la un alt proiect, la proiectul prin care ne dorim ca țara noastră să ajungă la acele standarde prin care să nu mai existe această diferență sesizabilă destul de ușor astăzi între ceea ce înseamnă activitatea de zi cu zi din țara noastră și din celelalte țări dezvoltate din vestul Europei, unde există instituții așezate, administrație așezată și unde relația între cetățean și instituțiile statului e una cât se poate de normală, de firească și nu se mai scurge atât de mult timp pentru a putea să se rezolve problemele cetățenilor. “

Din declarațiile premierului Nicolae Ciucă:

“Dumneavoastră  faceți parte din acest element, căruia nouă ne place să-i spunem excepțional, de reprezentare, desfășurându-vă activitatea, studiind, învățând în diverse universități din Europa și din lume. Pe de o parte, ne bucurăm foarte mult și suntem mândri de reușita dumneavoastră. Pe de altă parte, avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă. Pentru că, oricât de mult ne-am strădui să dezvoltăm proiecte, să punem în practică programe, toate acestea au o coerență și un final doar prin oameni. Oameni care, atunci când avem nevoie de ei, din păcate câteodată trebuie să îi căutăm – nu aș zice cu acul, că încă avem oameni în țară – dar trebuie să îi căutăm destul de bine pentru a putea să ne atingem nivelul de ambiție și să facem în așa fel încât să reușim să dezvoltăm și noi, să atingem standarde așa cum dumneavoastră le întâlniți astăzi în universitățile unde vă desfășurați activitatea.

Toate aceste chestiuni sunt legate de un parcurs asumat prin care ne dorim să dezvoltăm România. România se dezvoltă pentru oameni și prin oameni.

Am să fac apel la istorie, pentru că (…) primii români care au studiat afară au putut să meargă și să studieze în universități din Franța, din Germania, din Anglia, din Austria. Atunci când au revenit în țară au avut un vis. Unii dintre ei au reușit să-l vadă împlinindu-se, alții nu. Cred că acel spirit al celor care, la vremea respectivă, la jumătatea secolului al XIX-lea, își doreau să vadă România unită, România dezvoltându-se nu a dispărut. Și sunt convins că și dumneavoastră, dincolo de tot ce înseamnă efortul personal și oportunitățile pe care le avem astăzi, aveți nevoie de încrederea pe care statul român poate să v-o ofere pentru a fi parte la un alt proiect, la proiectul prin care ne dorim ca țara noastră să ajungă la acele standarde prin care să nu mai existe această diferență sesizabilă destul de ușor astăzi între ceea ce înseamnă activitatea de zi cu zi din țara noastră și din celelalte țări dezvoltate din vestul Europei, unde există instituții așezate, administrație așezată și unde relația între cetățean și instituțiile statului e una cât se poate de normală, de firească și nu se mai scurge atât de mult timp pentru a putea să se rezolve problemele cetățenilor. 

(…) Astăzi putem spune că România are frontierele deschise, e parte a Uniunii Europene, beneficiază de aceleași drepturi și oportunități. Dvs beneficiați de aceste facilități, astfel încât să puteți să circulați și să învățați oriunde în Europa și în lume. Dar asta nu este suficient. Avem nevoie ca aceste oportunități să fie puse în valoare pt ca țara noastră să se transforme într-un pol de atracție și de convingere pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru ca, atunci când veți putea, să aveți dorința și voința să veniți acasă și împreună să punem umărul la ceea ce înseamnă împlinirea visului pe care dumneavoastră sunt convins că îl aveți.”

Declarațiile complete:


3 comments
  1. D-voastra faceti parte dintr-un element,…………, saracul, nu stie ce spune. Oare a citit definitia elementului?

  2. Să ne întoarcem? Ce glumă bună. Ce să căutăm în România? Aici avem spitale, infrastructură, parcuri, curățenie, plus că vrem să ne întemeiem o familie și avem locuri de joacă pentru copii, trotuare libere pe unde putem plimba un căruț, să nu mai vorbim de școli. De exemplu, unde stăm noi, copiii au înot direct la școală, petrec mult timp în aer liber și fac excursii în natură, plus că nu învață în câte 3 schimburi ci unul singur, nu sunt câte 30 într-o clasă ci maxim 15 și multe avantaje. Deci de ce să ne întoarcem? La ce?

  3. A avut vreunul curaj sa ii spuna de plagiat? Eu nu cred pentru ca organizatiile astea studentesti sunt infiltrate de tineretul psdist si pnlist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Mircea Miclea / Sursa foto: Ciprian Hord

Mircea Miclea, despre bursele de merit sub media 5: Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Din punct de vedere social e ruinător / Ridicăm la rang național o “șmecherie”

Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea (n.red bursa Ligia Deca acordată elevilor sub…
Vezi articolul
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

Ipocrizie a Ministerului Educației: anunță că sumele pentru 2023 au fost date școlilor din programul de prevenire a abandonului școlar, dar omite să spună ce s-a întâmplat cu banii pe anul trecut. Director de școală: Unde sunt banii din PNRAS pentru 2022, de ce nu se spune nimic concret?

În contextul în care majoritatea școlilor care fac parte din PNRAS nu au primit nici acum banii pentru toate cheltuielile din 2022, după cum a scris joi, 28 septembrie, Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Unul din 3 adolescenţi simte o presiune legată de înfăţişarea fizică, iar 42% declară că au fost hărțuiți sau agresați pe motive de gen, arată un sondaj UNICEF. 52% sunt îngrijoraţi de amendamentul care interzice schimbul de informații privind egalitatea de gen în școli și universități

42% dintre tinerii care au participat la un sondaj UNICEF au declarat că au fost hărțuiți sau agresați pe motive de gen. Principalele probleme pe care le remarcă adolescenții din…
Vezi articolul