Premierul Ciucă: Anul viitor, bugetul cercetării-dezvoltării va fi dublu, dacă nu triplu / Oficialul anunță astfel că nici în 2023 nu va acorda măcar 1% din PIB acestui domeniu care acum primește 0,17% din PIB, cel mai mic buget din UE

312 vizualizări
Foto: Guvernul României / Facebook.com
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că bugetul care va fi alocat anul viitor domeniului cercetare-dezvoltare va fi crescut, urmând să fie dublu, dacă nu triplu, transmite Agerpres. Anunţul a fost făcut la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de afaceri române şi belgiene la reşedinţa ambasadorului României în Belgia, Andreea Păstârnac.
  • Potrivit Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027, ținta pentru atingerea nivelului de 1% din PIB este până în 2027. În programul de guvernare, ținta era de 2% (1% finanțare publică + 1% finanțare privată) până în 2024: „Creșterea valorii și eficienței finanțării pentru cercetare și inovare și atingerea țintei de 2% din PIB până în 2024 (1% finanțare publică + 1% finanțare privată) cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate,  destinate susținerii cu prioritate a cercetării aplicative și inovării, dar și a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere”.

Premierul a menţionat măsurile adoptate anul acesta de Guvern pentru a-i convinge pe cetăţenii români că merită să-şi întoarcă atenţia către ţara natală.

“Guvernul a pus la dispoziţie un program finanţat cu 40 de milioane de euro pentru 1.000 de firme din diaspora care sunt conduse de români. Aş vrea să menţionez că prin PNRR Guvernul a alocat 168 de milioane de euro, pentru a atrage specialişti de înalt nivel în cercetare-inovare. (…) Acest program poate fi accesat până la 15 noiembrie (…) şi plafonul maxim pentru un proiect este de 1,5 milioane de euro pentru trei ani. Este un program prin care ne dorim foarte mult ca cercetătorii români din străinătate să acceseze şi să fie parte la tot ceea ce noi încercăm să facem acum”, a subliniat Ciucă.

Acesta a recunoscut că domeniul Cercetării-dezvoltării din România nu este ”tocmai în cea mai bună stare”, pentru că în bugetul trecut a fost o alocare în acest sector de 0,17%.

“Am analizat şi am putut să ajungem la concluzia că şi dacă am veni acum cu 1% tot nu există cadrul care să asigure cheltuirea acestor bani. Şi mai este încă o condiţie – cheltuirea aceasta să nu se facă pe hârtii şi dosare, ci să se facă pe elemente practice, care să aibă impact şi să producă plusvaloare prin aplicarea lor ulterior în economie. Pentru anul viitor bugetul va fi cel puţin dublu, dacă nu triplu, intenţia este să avem o imagine cât mai reală a ceea ce se poate face şi, uşor, uşor, să începem să asigurăm atenţia cuvenită acestui domeniu al cercetării-dezvoltării. Suntem conştienţi că românii au nevoie de oportunităţi şi programe reale. (…) Nu vrem să exagerăm cu cifrele şi să venim cu sume care să pară la prima vedere ca fiind foarte ademenitoare, vrem să prezentăm realitatea, aşa cum este ea, şi să redobândim încrederea necesară că suntem responsabili de proiecte care cu adevărat se pot îndeplini în realitate şi se pot pune în practică”, a arătat Ciucă, notează Agerpres.

El le-a transmis antreprenorilor prezenţi la eveniment că dezvoltarea de afaceri în cele două state a contribuit la consolidarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Belgia.

În context, premierul le-a transmis acestora că sunt aşteptaţi să dezvolte afaceri în România, având în vedere oportunităţile oferite, atât prin prisma proiectelor finanţate în cadrul PNRR, precum şi în contextul măsurilor luate de Guvern.

Ciucă a menţionat, între altele, o decizie recentă luată de către Executivul de la Bucureşti care vizează acordarea licenţei industriale unice.

El s-a referit şi la estimări ale instituţiilor internaţionale, FMI, Banca Mondială, cu privire la creşterea economică a României, care ar urma să se situeze la peste 4,5% la finele acestui an. La eveniment, s-a aflat şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Citește și:
Februarie 2021 – Asociația cercetătorilor Ad Astra îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă a asociației cercetătorilor Ad Astra, care salută decizia guvernului de a adopta un memorandum pentru un instrument de sprijin pentru finanțarea cercetării și se oferă să ajute autoritățile

Asociația cercetătorilor Ad Astra salută, într-o scrisoare deschisă emisă vineri, decizia guvernului de a adopta, în ședința de guvern de săptămâna trecută, un memorandum privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility…
Vezi articolul