Premierul Florin Cîțu anulează decizia ministrului Sănătății și le transmite părinților să nu vină cu acordul de testare a copiilor din prima zi de școală: Cineva s-a grăbit sa pună acel document în spațiul public. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală

29.885 de vizualizări
Florin Citu / Foto: Captura Facebook.com
Premierul Florin Cîțu l-a criticat astăzi pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru publicarea formularului de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și pentru recomandarea transmisă de acesta părinților de a duce la școală acordul completat încă din prima zi. “Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educației în acest sens”, a declarat Cîțu. Practic, premierul anulează recomandarea transmisă în urmă cu o zi de Ministerul Sănătății.

Cineva s-a grăbit sa pună acel document în spațiul public. Pentru că am văzut și comunicatul Ministerului Educației care spune altceva și spune exact ce e în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Vor fi situații excepționale când vor fi aceste teste. Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copii care vor avea simptome și atunci va trebuie să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educației în acest sens și acolo sunt detalii și ordinul comun semnat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății“, a declarat premierul Florin Cîțu sâmbătă, 6 februarie, la ieșirea de la vaccinarea împotriva COVID-19.

Întrebat de jurnaliști dacă nu ar fi mai bine ca părinții să vină deja cu formularul de consimțământ completat, pentru ca testarea elevilor care prezintă simptome de COVID-19 să se poată face rapid în școală, premierul liberal Florin Cîțu a răspuns: “Și până acum aveam aceeași situație: la 3 copii într-o clasă [infectați cu COVID-19] se închidea clasa. Nu trebuie să reinventăm lucrurile. Vom merge pe aceleași criterii. Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății specifică foarte clar situațiile în care trebuie să testăm copiii și când trebuie să fie completate aceste formulare. Detaliile sunt în ordinul comun și Ministerul Educației a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi, ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare“.

În ceea ce privește intenția Ministerului Sănătății de a modifica modul de calcul al ratei de infectare, prin includerea focarelor, premierul Cîțu a afirmat că “pentru a schimba ceva trebuie să vedem cum a funcționat ce am avut până acum. Mi se pare că ce am avut până acum a funcționat foarte bine. Dacă există o fundamentare științifică pentru a schimba ceva, sunt gata să o văd. În același timp, sunt adeptul modificării prin simplificare. Vreau să văd exact ce se întâmplă. Dacă există o documentare științifică, o analiză empirică, statistică care să arate că ce s-a întâmplat până acum a avut deficiențe și acele deficiențe pot fi cuantificate bineînțeles că ne vom uita în direcția modificării. Până acum, ceea ce a fost făcut a funcționat foarte bine. Ne uităm că în România numărul de cazuri de internați la ATI rămâne sub 1000, ne uităm la numărul de telefoane la 112, la numărul de internări în spitale și vedem că am gestionat în continuare bine această pandemie. Pot să existe alte analize statistice care să demonstreze contrariul. Le aștept. Dar orice modificare trebuie să meargă în direcția simplificării, nu a complicării lucrurilor“.

Întrebat dacă există tensiuni între el și Vlad Voiculescu, Florin Cîțu a răspuns: “Nu există tensiuni. Da, ne mai contrazicem, pentru că informația nu ajunge la noi în același timp“.

VIDEO Declarațiile premierului Florin Cîțu referitoare la testările rapide din școli, de la minutul 7:48:
Informații de background

Ministerul Sănătății a publicat, vineri seara, formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi, potrivit G4Media.ro.

Descarcă de aici formularul de consimțământ al părinților pentru testarea rapidă a copiilor în școală

Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie”, precizează Ministerul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu si Vlad Voiculescu / Foto: Gov.ro

Formularul de consimțământ a fost publicat de Ministerul Sănătății vineri, în aceeași zi în care ministrul Vlad Voiculescu a susținut alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, o conferință de presă în care au prezentat regulile de deschidere a școlilor, în pandemia de COVID-19. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat în timpul conferinței de presă că părinții vor găsi formularele “pe site-ul ministerului. Recomandarea este să le completeze cât mai repede“.

Este recomandarea noastră ca toți părinții să-și dea acordul pentru testare. E o măsură pentru siguranța tuturor“, a anunțat vineri Vlad Voiculescu.

Citește și:
DOCUMENT Formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală a fost publicat. Ministerul Sănătății le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi
VIDEO Programele de examen pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost modificate, anunță ministrul Educației / Vlad Voiculescu: Va exista un formular tip pentru acordul de testare. Nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru luni

10 comments
 1. Era obligatoriu sa se testeze toți copiii (știam clar cine are covid și cine nu) și sa se împartă clasele în 2 ptr asigurarea distantarii. Dacă însă nu vor, trebuia sa fi lăsat oamenii sa aleagă între școala fizica și cea online, indiferent de bolile cronice.

 2. Voiculescu a explicat clar care este rostul aducerii luni a acestor formulare, NUMAI de către părinții care sunt de acord ca ai lor copii sa fie testati imediat când au simptome în timpul cursurilor.
  Dar pentru mintea fixista a lui Câmpeanu și pentru cea ametita a lui Câtu, e greu de înțeles fără desene.

 3. Pai daca copilul are tuse, febra si nu are miros, tu ca parinte nu l vezi dimineata sa nu l trimiti la scoala?sau culmea toate simptomele apar la acoala…bai ce gandire aveti…parintii nu tre sa completeze nimic, sa ne mai lase si sa inceapa odata scoala…cum au functionat cresele pana acum se poate ai cu scoala

 4. Aceste “nimicuri” ( ministrul învățământului și primul ministru) fac totul politic pe sănătatea copiilor, părinților, bunicilor, comunității, etc. Pentru că ministrul sănătății este dintr-un alt partid, ei sunt “Gică Contra” așa de “amorul artei” negândind ce implica.
  Totuși, ministrul sănătății este informat, sfătuit de niste medici, culmea și de un medici infecționisti. Dar de, politrucii ( ministrul învățământului și primul ministru) știu de toate, doar își repară mașina la frizer și durerea de oase la oftalmolog.
  Mi-e sila de acesti miniștri atotcunoscători și fuduli!

 5. Astia nu sunt sanatosi? Inteleg ca n-au copii, dar macar un minim de logica ar putea folosi?? Avem un copil cu febra, tuse, lipsa miros etc. , ceva cat mai evident. Ce fac, suna parintii sa ii anunte? Parintii, cu toata bunavointa nu pot veni in momentul respectiv sa le semneze hartia vietii. Poate sunt intr-un sat si nu au masina.
  Ce fac cu copilul, il duc in izolatorul inexistent? Il lasa sa stea la ore intre ceilalti?
  Daca e un copil navetist il trimit tot cu autobuzul acasa?
  Fix pentru categoriile alea pe care le plang ei va fi cel mai greu. Iar prin faptul ca au adus de-a valma toti copiii la scoala cresc riscul sa o inchida iar. Si din nou cei defavorizati vor suferi. Trebuia sa inceapa cu ei, sa evalueze impactul si apoi sa mai aduca saptamanal cate o “felie”.

 6. V-ați gândit foarte bine! Dacă un elev are liceul/școala la vreo 20 km de satul natal păi este vreo problemă dacă părintele poate veni a doua zi cu hârtia semnată?! Acum, serios: pe ce lume trăiți? Credeți că toți au școala/liceul lângă vilă?

 7. Ne este din ce în ce mai greu să suportăm oamenii politici , atât financiar cât mai ales uman. Ministrul sănătății are dreptate și se observă reaua credință a lui Câmpeanu și Câțu.

  1. Incep sa ma satur si sa ma-ngretosez pana la Dumnezeu de tampeniile acestui guvern. Da, asta e cuvantul: greata.

   1. Aveți perfecta dreptate, cu asemenea oameni care ne conduc, nu ne poate produce decât deziluzie. România ca tara este distrusa, nu ne va fi bine niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite, susține Cîmpeanu. Apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea

“Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, potrivit unui apel public făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Concursuri publice pentru funcția de președinte al Agenției care acreditează și autorizează școlile – ARACIP și pentru membri consiliului de conducere, solicitate Ministerului Educației de mai multe ONG-uri din Educație, după demisia președintelui interimar

Organizarea de concursuri publice pentru funcțiile de președinte și membri consiliului de conducere ale Agenției care acreditează și autorizează școlile – ARACIP au fost solicitate Ministerului Educației de mai multe…
Vezi articolul