Ministerul Educației, în disputa Cîțu-Voiculescu despre acordul pentru testarea elevilor în școli: Toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare o pot face din proprie inițiativă

4.563 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Gov.ro
Ministerul Educației anunță că “va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”. Reacția vine la câteva minute după ce premierul Florin Cîțu l-a criticat pe ministrul Sănătății și le-a transmis părinților să nu vină cu acordul de testare a copiilor din prima zi de școală.

Într-un comunicat de presă remis Edupedu.ro, ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu, informează că, deși în ordinul comun al Ministerelor Sănătății și Educației “nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizam că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă”.

Comunicatul integral remis de Ministerul Educației:

“Comunicat clarificări

Ministerul Educației sprijină, conform atribuțiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenție privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învățătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres la Punctul VII, lit. b) și c) din Anexa, faptul că:

  • ,,b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
  • c) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:
  • 1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;
  • 2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.”

Dispozițiile ordinului comun sunt în concordanță cu prevederile art. 660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătății care prevede: ,,Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenție, diagnostic și tratament, cu potențial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moașă, conform prevederilor alin. (2) și (3), pacientului i se solicită acordul scris.

(2) În obținerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moașa sunt datori să prezinte pacientului informații la un nivel științific rezonabil pentru puterea de înțelegere a acestuia.

(3) Informațiile trebuie să conțină: diagnosticul, natura și scopul tratamentului, riscurile și consecințele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile și consecințele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.”

Deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizam că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativă.

În interesul bunei organizări și al siguranței sanitare în școli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale.

BIROUL DE PRESĂ
Ministerul Educației”

Informații de background

Premierul Florin Cîțu l-a criticat astăzi pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru publicarea formularului de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și pentru recomandarea transmisă de acesta părinților de a duce la școală acordul completat încă din prima zi.

Cineva s-a grăbit sa pună acel document în spațiul public. Pentru că am văzut și comunicatul Ministerului Educației care spune altceva și spune exact ce e în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Vor fi situații excepționale când vor fi aceste teste. Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copii care vor avea simptome și atunci va trebuie să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educației în acest sens și acolo sunt detalii și ordinul comun semnat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății“, a declarat premierul Florin Cîțu sâmbătă, 6 februarie, la ieșirea de la vaccinarea împotriva COVID-19.

Întrebat de jurnaliști dacă nu ar fi mai bine ca părinții să vină deja cu formularul de consimțământ completat, pentru ca testarea elevilor care prezintă simptome de COVID-19 să se poată face rapid în școală, premierul liberal Florin Cîțu a răspuns: “Și până acum aveam aceeași situație: la 3 copii într-o clasă [infectați cu COVID-19] se închidea clasa. Nu trebuie să reinventăm lucrurile. Vom merge pe aceleași criterii. Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății specifică foarte clar situațiile în care trebuie să testăm copiii și când trebuie să fie completate aceste formulare. Detaliile sunt în ordinul comun și Ministerul Educației a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi, ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare“.

Ministerul Sănătății a publicat, vineri seara, formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi, potrivit G4Media.ro.

Descarcă de aici formularul de consimțământ al părinților pentru testarea rapidă a copiilor în școală

Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie”, precizează Ministerul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu si Vlad Voiculescu / Foto: Gov.ro

Formularul de consimțământ a fost publicat de Ministerul Sănătății vineri, în aceeași zi în care ministrul Vlad Voiculescu a susținut alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, o conferință de presă în care au prezentat regulile de deschidere a școlilor, în pandemia de COVID-19. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat în timpul conferinței de presă că părinții vor găsi formularele “pe site-ul ministerului. Recomandarea este să le completeze cât mai repede“.

Este recomandarea noastră ca toți părinții să-și dea acordul pentru testare. E o măsură pentru siguranța tuturor“, a anunțat vineri Vlad Voiculescu.

Citește și:
Premierul Florin Cîțu anulează decizia ministrului Sănătății și le transmite părinților să nu vină cu acordul de testare a copiilor din prima zi de școală: Cineva s-a grăbit sa pună acel document în spațiul public. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală
DOCUMENT Formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală a fost publicat. Ministerul Sănătății le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi
VIDEO Programele de examen pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost modificate, anunță ministrul Educației / Vlad Voiculescu: Va exista un formular tip pentru acordul de testare. Nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru luni


9 comments
  1. Formulare din astea exista si in alte tari. Fiecare cum l-a dus capu’. In Austria de exemplu parintele trebuie sa bifeze daca doreste sau nu sa fie langa copil cand este testat.

    La noi a mai iesit un circ mediatizat si un joc de putere in triunghiul amoros Campeanu-Voiculescu-Catu.

    In Austria testul este obligatoriu, de doua ori / saptamana, la toti din scoala. La noi, in bataie de joc, se fac teste doar la simptomatici.

  2. Eu nu pot sa autorizez in avans pe altcineva la actiuni legate se sanatatea copilului meu! Legal eu sunt respunzator de cresterea, sanatatea si educatia lui, asa ca daca apare o problema medicala trebuie sa fiu informat pe loc si apoi sa pot lua o decizie! Un acord prezumat este o pacaleala, e ca si cum as da spre adoptie copilul meu altuia! Nici ministrul educatiei si nici cel al sanatatii nu sunt parintii copilului meu, eu sunt singurul indreptatit la tot ce priveste persoana lui pana ce va fi major!
    Nici o autoritate a statului nu imi poate impune un acord prezumat care nu este prevazut in vreo lege in vigoare! Se numeste abuz de autoritate si se pedepseste legal!

    1. Dar esti cetatean al acestei tari si te supui legilor ei. Asa cum fac si altii din alte tari. Ca nu esti tu mai cu mot. O dat democratia-n voi mai ceva ca in ’77 cutremurul peste Romania. Asa e cand ai conducatori-marioneta care nu stiu cand sa taie lungul nasului cetateanului.

  3. Statul român a demonstrat de cele mai multe ori ca nu poate lua decizii ferme și asta din cauza ca ii este frica de reactiile oamenilor. In acest mod se instaurează haosul si statul roman este doar o marionetă la mâna populației.

    1. Anisie schimba declaratiile de dimineata pana sambata si-i tremurau pilotii cand vedea reactii negative pe Edupedu ale parintilor dezamagiti, cristinelor sau bunicilor candva elevi. E randul lui Campeanu sa danseze dupa cum ii dicteaza parintimea. Ca deh, candva parintimea si elevii azi de gimnaziu, vor fi votanti. Niste Buratino fara coloana vertebrala.

          1. @b
            Nu trebuie să “mulțumiți” ci doar să nu vă mai bateți joc de copii și părinți. Din câte am văzut, părinții fac comentarii mai puțin prietenoase doar atunci când profesorii jignesc și se victimizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Solicităm de urgență modificarea hotărârii de guvern, în sensul în care aceasta să reglementeze o arie mai largă de măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, dacă pentru autorități redeschiderea școlilor în siguranță este cu adevărat o prioritate” – propunerea Consiliului Național al Elevilor

„Solicităm de urgență modificarea hotărârii de guvern, în sensul în care aceasta să reglementeze o arie mai largă de măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, dacă pentru autorități redeschiderea școlilor…
Vezi articolul