Preşedintele Academiei Române: Este fundamentală menţinerea acestei ţări şi a acestui popor pe traiectoria lui europeană. Şi poporul poate greşi dacă are conducători răi

430 de vizualizări
Foto: Alexandru Buliga / Academia Romana
Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a afirmat, într-un interviu la Europa Liberă, că primul lucru care i se pare fundamental este „menţinerea acestei ţări şi menţinerea acestui popor pe traiectoria lui europeană”. Pop mai spune că trebuie reinstaurată încrederea, adăugând că fără încredere în elita care conduce nu există nici speranţă. „Un ardelean de-al meu, e vorba de unul faimos, paşoptistul Simion Bărnuţiu, a zis cândva: «Să ne sprijinim pe popor, căci poporul nu poate greşi». Dar să ştiţi că şi poporul poate greşi dacă are conducători răi”, a punctat Pop, transmite News.ro, preluat de G4Media.ro.

„Încrederea este fundamentală, pentru că înseamnă a avea în suflet convingerea că ceea ce fac aceia pe care i-am delegat să ne conducă (…) să fie într-adevăr oameni care să ducă idealurile noastre mai departe. Din păcate, în societatea contemporană, şi nu numai în cea românească, s-a pierdut încrederea. Iar fără încredere în elita care conduce nu există nici speranţă. Fără speranţă, viitorul rămâne nesigur, pluteşte pe nisipuri mişcătoare, aşa că trebuie, într-un fel sau altul, prin munca elitelor bune, reinstaurată încrederea. Un ardelean de-al meu e vorba de unul faimos, paşoptistul Simion Bărnuţiu, a zis cândva: «Să ne sprijinim pe popor, căci poporul nu poate greşi». Dar să ştiţi că şi poporul poate greşi dacă are conducători răi”, a declarat preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, într-un interviu la Europa Liberă.

„Suntem de la origine un popor european, prin geografie şi prin civilizaţie”

Pop a spus că pentru „restaurarea” acestei încrederi primul lucru care i se pare „fundamental” este „menţinerea acestei ţări şi menţinerea acestui popor pe traiectoria lui europeană”.

„Mie mi se pare că noi, românii, am muncit de la secolul al 18-a încoace, de la Şcoala Ardeleană, trecând prin Titu Maiorescu, ajungând la Eugen Lovinescu, la toţi marii formatori de opinie, ca să le spun aşa, cu un termen modern, am muncit pentru această linie a noastră europeană. Noi suntem de la origine un popor european, prin geografie şi prin civilizaţie. Am moştenit de la această Europă clasicismul greco-latin, l-am reînviat prin Renaştere, l-am adus mai departe, inclusiv prin valori religioase precum şi iudeo-creştinismul, pentru că, din punct de vedere confesional, acestea sunt valori ale Europei”, a afirmat Pop.

Citește articolul complet pe G4Media.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admiterea la liceu, propusă de PSD. Natalia Intotero: Repartizarea să rămână computerizată, ca acum, pe baza mediilor de la Evaluarea Națională, dar vor putea să aplice pentru „clase de excelenţă” doar elevii admişi la probe de competențe date înainte, cu subiecte unice

Admiterea la liceu în varianta propusă de PSD, ca amendament la legile educației, în Comisia de învățământ din Camera Deputaților, presupune extinderea sitemului de admitere de la învățământul vocațional asupra…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre salariile profesorilor: Din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare

Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației. Întrebată la un eveniment al OCDE la…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, criticat pentru declarația referitoare la existența unei corelații între autism și emigrație: “Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru”, spune președinta Asociației Autism Europa

Declarațiile ministrului Sănătății conform cărora din cauza plecării părinților în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii generează reacția organizațiilor nonguvernamentale din domeniu. “Nu…
Vezi articolul