Președintele Federației părinților, despre introducerea exmatriculării în Legea Educației din Parlament: Decizia nu e rea, însă este nevoie de mare atenție. Un copil care ar putea fi reabilitat poate deveni, peste noapte, un infractor

423 de vizualizări
Foto: © Phuttharak Chindarot | Dreamstime.com
Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților (FNP), într-o postare pe Facebook. El reacționează la aprobarea amendamentului care introduce exmatricularea ca prevedere în legea învățământului preuniversitar, dezbătută și vineri, 21 aprilie, în Comisia de învățământ din Camera Deputaților.
 • Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.

Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem.

Astfel, răul este mutat din școală în stradă. Un copil care ar putea fi reabilitat poate deveni, peste noapte, un infractor. Trebuie să acordăm mare atenție la tot ceea ce ne dorim. Sunt de acord cu sancțiunile mai aspre, dar nu ar trebui să ne oprim doar la fapta de exmatriculare, ci să ne concentrăm și pe reabilitare. Este nevoie de mare atenție!”, a scris Cristache pe Facebook.

Ministra Educației, Ligia Deca, prezentă la Comisia de învățământ în cadrul dezbaterilor de vineri, 21 aprilie, a declarat că Ministerul susține acum acest amendament având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală:

Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ. Sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca la Parlament.

Context. În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a fost reintrodusă exmatricularea, printr-un amendament la art 13. lit 2, vineri, 21 aprilie. Amendamentul a fost scris de Ministerul Educației și susținut de PNL și PSD.

”(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”.

Anterior, în variantele proiectelor legii educației adoptate de Guvern și trimise la Parlament pentru dezbatere, Ministerul Educației nu susținea exmatricularea elevilor în nicio situație. Articolul 13. alin (2) prevedea:

”(2) Este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu”.

Amintim și că prevederea prin care elevii nu mai pot fi exmatriculați a fost introdusă de anul acesta în ROFUIP, după cum a anunțat Ministerul Educației în luna iulie 2022: „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arătă în comunicatul Ministerului de la acea vreme.

Foto: © Phuttharak Chindarot | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Fost secretar de stat în Educație, întrebare pentru parlamentarii care au introdus exmatricularea în noile legi ale educației: Să exmatriculezi un copil de până la 10 ani și ce să facă? Să umble pe străzi, să fie ținut în arest?
Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de minister, PNL și PSD: Exmatricularea poate fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar
Discuții aprinse pe legile educației pe tema supraaglomerării claselor / Ligia Deca spre o deputată: Vă rog să nu mă întrerupeți, că eu nu v-am întrerupt / Președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero: Nu trebuie să strigăm unii la ceilalți. Am s-o rog și pe doamna ministru să respecte instituția Parlamentului și pe colegii prezenți
Scandalul amânării dezbaterilor pe legea educației, în Parlament. Pălărie, USR: Reforma în Educație este utilizată ca o armă politică / Intotero (PSD) susține că Ministerul Educației nu a avut o opinie pe amendamentul legat de dogme religioase și de aceea a suspendat ședința
Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Alergăm prin materie, dăm “informație”, nu facem educație, nu avem timp să vorbim cu elevii
Fost secretar de stat în Educație: Este informată Comisia Europeană despre faptul că ni se interzice să lucrăm online, pentru recuperarea orelor pierdute de simulări?
Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație, susține trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și examen de admitere la liceu la 16 ani, vârstă la care elevul poate să facă școala de ucenicie la locul de muncă sau poate merge în învățământ dual

2 comments
 1. Hristos a Inviat! 1-5 zile, ”Detention room” , lectiile retransmise, supraveghere nu stiu cum se poate asigura

 2. E interesant cum acum două săptămâni tocmai cei care țipau mai tare că ,, școala nu mai oferă siguranță ” (părinții și elevii) se opun vehement sancțiunilor pentru abaterile grave.

  Mai pe românește mărul putred să rămână în ladă.
  Să se strice toate.

  Nu îmi pasă de copiii altora. Al meu să fie bine.

  Nu îmi pasă că din cauza unuia 25 nu pot avea acces la o educație de calitate.

  Să păstrăm ,,privilegiile” indisciplinaților, turbulenților, beizadelelor etc.

  La fel de interesant este cum celelalte federații ale părinților ori tac ori nu sunt băgate în seamă intenționat (probabil nu susțin narativul potrivit)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Viitorul digital al învățământului superior: universitățile au acționat bine în pandemie, dar pentru programe online sustenabile au nevoie de mult mai multe resurse tehnice, educaționale și financiare – raport al Comisiei Europene

Instituțiile de învățământ superior au dovedit, pe parcursul pandemiei Covid-19, o capacitate foarte mare de adaptare la modelele digitale de predare, însă au nevoie de foarte multe resurse suplimentare și…
Vezi articolul