Prețurile abonamentelor la metrou cresc de la 1 ianuarie 2025. Noile tarife valabile și pentru studenți publicate în Monitorul Oficial

10.058 de vizualizări
Taxa pentru facultate
Foto: Adelin Preda on Unsplash
Noile prețuri la metrou în București, majorate prin decizie a Ministerului Transporturilor care are în subordine Metrorex, au fost publicate în Monitorul Oficial pe 31 decembrie. Creșterile aplicate pachetelor de bilete sau abonamentelor vizează și studenții, cărora li se aplică reducerea de 90% la sumele majorate.

Mai precis, o călătorie la metrou devine 5 lei de miercuri, 1 ianuarie, în loc de 3 lei. Un pachet de 10 călătorii ajunge de la 25 de lei la 40 de lei, iar abonamentul lunar costă 100 de lei, în loc de 80, sume anterior stabilite în 2021 prin OMTI 1.026/2021.

Cum studenții beneficiază de reducere 90% la transportul cu metroul prin legea educației 199/2023, înseamnă că aceștia vor plăti 4 lei din cei 40 pentru 10 călătorii și 10 lei din cei 100 pentru abonamentul lunar. Reducerea se aplică direct la casa din stația de metrou, pe baza legitimației de student și a cărții de identitate.

  • De precizat că, potrivit ordonanței „trenuleț” (OUG) 156/2024 cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, intrată în vigoare tot de la 1 ianuarie, reducerea de 90% pentru studenți la transportul cu metroul și autobuzul se aplică doar pentru orașul în care se află facultatea lor. În acest caz, pentru metrou, care există doar în București, ar urma să aibă reducere doar studenții la facultăți din București.
Foto: captură Monitorul Oficial

În continuare, potrivit legii educației 198/2023, elevii beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul, autobuzul și trenul oriunde în țară, facilitate neafectată de măsurile de austeritate impuse de Guvernul Ciolacu 2 pentru 2025.

Potrivit Economedia.ro, scumpirea tarifelor pentru călătoria cu metroul vine la propunerea Metrorex. „Metrorex SA propune ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul începând cu 01.01.2025, diferenţiat pe tipuri de titluri de călătorie, în sensul echilibrării preţului unitar per călătorie, concomitent cu încurajarea utilizării abonamentelor lunare cu plata în avans care asigură resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de exploatare, dar care protejează călătorii fideli, creşterea medie fiind de circa 45%, ceea ce înseamnă o creştere lunară în valoare absolută a veniturilor din transportul călătorilor de circa 11 milioane lei”, prevedea proiectul de zilele trecute.

Metrorex explică faptul că în ultimii 4 ani gradul de subvenţionare a transportului de călători cu metroul a scăzut de la 57,35% în anul 2021, la circa 50,14% în 2024, excepţie făcând anul 2022, când gradul de subvenţionare a fost de 66,51%.

Ultima ajustare tarifară a avut loc în anul 2021, fiind aprobată prin Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 1026/27.07.2021.

Citește și:
OFICIAL Studenții călătoresc cu reducere limitată în anul 2025, fondul de burse nu mai crește / Alianța Organizațiilor Studențești – ANOSR: Condamnăm decizia Guvernului de a ignora solicitările studenților
BREAKING Salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în 2025, concursul de Titularizare este blocat și primele didactice și tichetele educaționale sunt în pericol. Ordonanța de Urgență „trenuleț” a fost publicată în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației din Marea Britanie le cere profesorilor retrași din activitate să se întoarcă în clase pentru a-i suplini pe colegii absenți din cauza creșterii cazurilor de infectare cu varianta Omicron a Covid-19

În Marea Britanie, profesorii retrași din activitate (out-of-work) sunt chemați în școli pentru a-și putea înlocui colegii dacă va fi lipsă de personal didactic, pe fondul răspândirii variantei Omicron în…
Vezi articolul

Proiectul de lege a învățământului superior a fost adoptat în Camera Deputaților. Urmează să ajungă la dezbateri în Senat / Printre modificări: actualii rectori pot rămâne în funcție încă 10 ani de la intrarea legii în vigoare

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 10 mai, proiectul de lege a învățământului superior. S-au înregistrat voturi 189 „pentru”, 74 „contra” și 10 abțineri. Cele mai importante modificări vizează posibilitatea ca rectorii…
Vezi articolul