Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspector Școlar General: „Au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”

7.107 vizualizări
Foto: © Constantin Opris | Dreamstime.com
Facturile de la gaze au închis fizic școlile din Giurgiu, după ce Primăria nu a primit banii necesari de la Guvern, acuză primarul Adrian Anghelescu. Între timp, cei 6.063 de elevi care trebuiau să se reîntoarcă astăzi fizic la școală, au reînceput orele în sistem online, ca să nu înghețe de frig în clase. Facturile s-au scumpit de 4-5 ori față de iarna trecută, ajungând până la 23.000 de lei pentru mai puțin de o lună de încălzire într-o clădire școlară, aceasta fiind pentru prima dată când a trebuit luată o astfel de măsură din cauza problemelor financiare cu plata utilităților, a explicat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general, Veronica Adelina Sîrbu.

Avem cele 6 licee cu 3.906 și 10 școli gimnaziale cu 2.157 de elevi. În total, vorbim de 6.063 de elevi care învață online astăzi. Avem echipamente, internet, din acest punct de vedere totul este în regulă. Noi sperăm să se rezolve această problemă până la sfârșitul săptămânii, poate chiar mai devreme de atât”, a declarat inspectorul școlar general Giurgiu pentru Edupedu.ro.

Ea a adăugat că acesta este „primul an când ne confruntăm cu o problemă de genul acesta”. „Facturile sunt extraordinar de mari, au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense… față de anul trecut, facturile au crescut de 4-5 ori”.

  • La rândul său, primarul Anghelescu a spus, într-o intervenție la Realitatea TV, că are nevoie de 9 milioane de lei de la Guvern pentru a redeschide fizic școlile.

„Banii necesari sunt pentru cumpărarea de gaze, cu 120% pentru luna următoare. Furnizorul nostru de gaz nu ne mai dă dacă nu achităm în avans”, a declarat primarul.

„Nu ştiam, atunci când am prelungit prin hotărâre a Consiliului Local Municipal Giurgiu acea subvenţie de 60% la încălzire, că preţul gazului va creşte de şase ori ajungând să cheltuim aproximativ un miliard opt sute de milioane de lei vechi pe zi. Asta înseamnă o cheltuială de aproximativ cinci milioane de euro pe sezonul rece. Este catastrofal pentru primăriile care nu au agenţi economici importanţi pentru o colectare importantă de TVA. Nu se poate trece peste această iarnă decât iarăşi cu ajutor guvernamental”, a mai declarat Adrian Anghelescu.

Primarul municipiului Giurgiu spune că şcolile, creşele şi grădiniţele deja primesc agent termic după un program de 12 ore pe zi cuprins între orele 4 şi 16.

Foto: © Constantin Opris | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


9 comentarii
  1. La primărie cat e factura de gaz? Dar cea de curent? Acolo stau toți în căldură și lumină, sunt mai importanți decât copiii noștri. Să facă ei serviciu online, că și să ard gazul de pomană.

  2. Pun pariu că doar primarul sau un sef de serviciu din primărie are salariu lunar cu toate contribuțiile mai mare decât factura respectiva. Să-și mai taie din salariile lor și vor avea bani și pentru amărâții de elevi care îngheață în școli.

    1. Eu am aflat ca femeia de serviciu de la primaria mea are salariul peste mine. Ea are 5 ani vechime si n-a lucrat inainte un an in viata ei altundeva decat casnica, iar eu am 17ani vechime profesor titular. Judecati voi!

  3. Ați vrut liberalizare-poftim! Ați vrut libertate-poftim! Ați vrut independență-poftim! Toată politica euro-americana copiază mascat măsurile tovarășului,numai noi îi dăm înainte cu idei “progresiste,orientate către oameni”…In curând, toți în chirie-dar poftiți,va rog!

  4. Da.O sa ajungem ca pe vremea lu’ Raposatu’.Și vor sa nu ne mai lase nici cu sobe pe lemne.Cu ce plătim gazele noi ceilalți care facem focul în sobe cu crengi de la pomii curățați etc.Cine ne da bani?Ma împrumut sa le plătesc lor în functie de standardele lor de viață?De unde?Nu avem bani și nici nu am furat de la nimeni ca să am.Austriecii au luat lemnul nostru pe un preț de nimic și acum noi …

    1. Cu crengi de pomi curatati nu incalzesti o casa 8 ore in plus in online. Asa ca daca sindicatele sunt in moarte clinica, sa se trezeasca brusc, pana nu vedem cu totii luminita de la capatul tunelului.

  5. Aha, sa vina facturi de 50 de milioane profesorilor acasa, nu? Voi credeti ca cineva e prost sa stea cate 7-8 ore pentru predare si alte 8 ore pentru teme, evaluare, explicatii online pe curentul si gazul lui ca sa va educe voua copiii? Statul sa vi-i educe, nu eu, ca eu nu am primit nici macar o masca amarata, o manusa etc. Eu castig 2500 de lei, de unde sa platesc facturi pt online acasa 10 ore in plus? Eu ieseam din casa la 5:50 si intram la 16. Ha, ha!!! Ce sunt eu, centrala atomoelectrica? Sau vreun miliardar? Profesori, fiti uniti! Nu acceptati saracie si foame pentru ca statul nu-si face datoria pentru care e platit. Spitale nu, scoli nu, dar contributii cat casa si cheltuieli cat Casa Poporului. Sindicate, iesiti din hibernare!!! Eu nu pot preda online , ma executa silit statul pentru cheltuieli neplatite. Mi-a venit factura la gaz 400 si curent 300 cat am fost in online primavara. Daramite acum? 2 persoane, 32 mp. Nu aeroplan, nu centrala atomica, un simplu apartament. Prefer sa iau somaj decat sa muncesc si sa dau totul de la mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Klaus Iohannis, despre decizia închiderii școlilor în pandemie: Autoritatea centrală trebuie să își rafineze catalogul de măsuri, pentru ca autoritatea locală să fie bine ghidată în luarea măsurilor / Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară

Sistemul actual prin care se ia decizia închiderii și deschiderii școlilor, în contextul pandemiei, va continua, dar autoritatea centrală “trebuie să își rafineze catalogul de măsuri”, a anunțat președintele Klaus…
Vezi articolul

DOCUMENT Consultarea pentru Strategia digitalizării educației din România, lansată de minister cu o lună înainte de alegerile în care ministrul candidează și la 8 luni de la declanșarea pandemiei

În pragul alegerilor parlamentare, Ministerul Educației a lansat procesul de consultare publică pentru elaborarea Strategiei privind Digitalizarea Educației din România 2021-2027. Potrivit calendarului, consultarea publică va avea loc în perioada…
Vezi articolul

“Când începe școala”, printre cele mai populare căutări pe Google în 2021 / Classroom, resursele digitale și cataloagele electronice – printre principalele aplicații legate de educație căutate de utilizatori din România

Confuzia produsă de schimbările aplicate în calendarul anului școlar, din cauza pandemiei, se reflectă și în căutările utilizatorilor români pe Google. “Când începe școala” este principala informație de tipul “când…”,…
Vezi articolul