Prima trupă de teatru care se solidarizează cu profesorii aflați în grevă generală: Stagiunea de Teatru Politic își suspendă spectacolele. Mihaela Michailov, dramaturgă: Viitorul copiilor noștri este dependent de viitorul decent și stabil al celor care îi educă. Actuala grevă e un motor de conștientizare politică

1.367 de vizualizări
Reteaua parintilor / Foto: Mihaela Michailov
Stagiunea de Teatru Politic este primul colectiv de artiste și artiști din România care a decis să își suspende spectacolele programate astăzi și mâine, pentru a se solidariza cu profesorii aflați în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. În contextul subfinanțării cronice a învățământului în România, cu un nivel salarial de 2.400 al profesorului debutant, artiștii anunță că se alătură grevei „din educație – sector vital în România, discreditat constant în ultimii 30 de ani”. Trupa organizează joi, 8 iunie, ora 18.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika, o discuție cu părinți, cadre didactice, elevi și persoane interesate, „în care să reflectăm împreună asupra unor posibile reacții și soluții colective, sistemice, la situații care ne afectează pe toți și toate”.

Contactată de Edupedu.ro, dramaturga Mihaela Michailov a declarat că „viitorul copiilor noștri este dependent de viitorul decent și stabil al celor care îi educă. Într-o țară în care grevele și luptele pentru drepturi sunt constant devalorizate, actuala grevă e un motor de conștientizare politică. Realizăm la Stagiunea de Teatru Politic și la Centru Replika de ani de zile spectacole pe teme educaționale. Faptul că am decis sa suspendăm două spectacole, să scriem un text care să atragă atenția asupra lipsei unor rețele de suport pentru milioane de părinți/tutori/aparținători care nu au niciun sprijin în situații de criză și să organizăm o discuție este forma noastră de protest solidar cu greva profesorilor. Este o continuare a muncii noastre de artiste și artiști”.

Colega mea, actrița și dramaturga Alice Monica Marinescu, a avut ideea acestei acțiuni. Împreună cu ea am scris textul evenimentului din 8 mai. Ni s-au alăturat artiste și artiști cu care colaborăm și pentru care arta e o formă de interogare a fracturilor sociale, dar și un mod de a gândi o lume mai echitabilă”, a precizat Mihaela Michailov, dramaturgă a unor spectacole realizate de Stagiunea de Teatru Politic, co-fondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika și profesoară la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București.

Anunțul trupei de artiști Stagiunea de Teatru Politic: Rețeaua părinților. E nevoie de o grevă solidară?

Colectivul de artiste și artiști „Stagiunea de Teatru Politic” anunță pe pagina de Facebook a instituției următoarele:

„În urma grevei din educație, care continuă de 3 săptămâni, echipa Stagiunii de Teatru Politic a decis amânarea spectacolelor Energie vitală, programat miercuri, 7 iunie, ora 19.00, și SubPământ – joi, 8 iunie, ora 19.00, de la Centrul de Teatru Educațional Replika. Ținând cont de faptul că avem în echipa Stagiunii mai multe persoane care sunt mame și pentru care munca domestică și de îngrijire a copiilor devine incompatibilă, în aceste condiții, cu munca artistică, ne exprimăm solidaritatea cu acestea și susținem, totodată, greva din educație – sector vital în România, discreditat constant în ultimii 30 de ani.

Vă așteptăm joi, 8 iunie, ora 18.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika la o discuție cu părinți, cadre didactice, elevi și toți cei interesați, în care să reflectăm împreună asupra unor posibile reacții și soluții colective, sistemice, la situații care ne afectează pe toți și toate”.

Amintim că peste 134.000 de angajați din sistemul de Învățământ continuă greva generală, potrivit datelor celor două sindicate din Educație. Cu alte cuvinte, 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei sunt în grevă. Miercuri, 7 iunie, este a zecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai, zilele de 1-2 iunie și 5 iunie fiind zile libere legale în sectorul public.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ora opțională de Religie – Părinții vor face o cerere la fiecare ciclu de învățământ preuniversitar, ca să-și înscrie copiii, potrivit proiectului legii Educației / Ligia Deca: Nu ne dorim în niciun fel să îngreunăm în sens birocratic viața familiilor, însă trebuie și noi să ne supunem regulilor constituționale

Înscrierea elevilor la disciplina opțională Religie se va face de câte ori elevul intră într-un nou ciclu de învățământ – primar, gimnazial, liceal, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, în…
Vezi articolul