Primăria Ciugud a lansat pe 10 martie în SEAP o licitație pentru construirea unei școli generale unice în mediul rural din România. Noua clădire va fi independentă energetic şi va folosi soluţii inovative pentru producerea energiei, răcirea şi încălzirea claselor, dar şi pentru împrospătarea continuă a aerului din spaţiile folosite de elevi şi profesori.
Valoarea totală a contractului este estimată la aproximativ 13 milioane de euro, dintre care 9 milioane din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, iar restul din fondurile proprii ale administrației locale, a declarat pentru Edupedu.ro primarul Gheorghe Damian.
Noua școală va avea o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați pe o suprafață de teren 5 hectare și o capacitate de 300 de locuri. Va include săli de clasă, laboratoare, ateliere, dar şi spații recreative. Autoritățile locale dau asigurări că, la final, va fi probabil cea mai modernă școală din România.

„Anul acesta vom începe construirea unei noi școli, pe care am numit-o o școală a viitorului, pentru că școala cealaltă, deși am inaugurat-o abia în urmă cu patru ani și jumătate, a devenit neîncăpătoare. Va fi o școală verde (…), copiii vor trăi într-un mediu sănătos, cu un nivel de oxigen corespunzător, cu lumină naturală și lumină produsă de becuri care simulează lumina naturală”, a spus primarul Gheorghe Damian pentru Edupedu.ro.
Clădirea va fi dotată cu un sistem de panouri fotovoltaice care va asigura în mare măsură necesarul de curent electric al imobilului, cu un sistem de pompe de căldură care va asigura atât încălzirea și apa caldă menajeră pe timp de iarnă, cât și aerul condiționat pe perioada de vară și cu un sistem de ventilare cu aport de aer proaspăt care va asigura calitatea aerului în spațiile interioare.

Holurile de pe fiecare nivel (parter plus etaj) vor primi și funcția de spaţii recreative pentru diverse activități educative şi de relaxare. Toate sălile de clasă de la parter au acces direct din exterior, către una din cele 3 curţi proiectate, astfel încât să existe continuu o legătură cu mediul natural.
Va fi folosit și acoperișul clădirii. Acolo va fi o terasă cu zonă de recreere și lectură, cu spaţii verzi şi mobilier.

„Avem curajul să vorbim despre tot ceea ce înseamnă inteligență multiplă (…). Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătatea într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri”, spunea primarul la momentul anunțării proiectului.
Ciugudul a construit prima școală smart din România, însă aceasta a devenit neîncăpătoare, astfel încât administrația locală a decis că este nevoie de încă una, și mai modernă, construită de la zero.
După ce școala nouă va fi finalizată, cea „veche” va deveni un centru educațional de tip after school, cu ateliere pentru dezvoltarea aptitudinilor copiilor.
Comuna, aflată aproape de Alba Iulia, la doar câțiva kilometri, înregistrează anual un spor al populației de câteva sute de persoane.