Primăria Copiilor: Primarul şi consilierii locali din Ciugud, care vor reprezenta copiii din comună, au depus jurământul de învestire

619 vizualizări
Foto: Primăria comunei Ciugud / Facebook.com
Copiii din Ciugud şi-au ales primarul, viceprimarul şi consilierii locali în cadrul unui proiect denumit „Primăria Copiilor”, iniţiativă care reprezintă prima bugetare participativă organizată pentru copii de o administraţie locală din România, informează Agerpres. Noii reprezentanţi ai copiilor au depus jurământul şi au fost învestiţi în funcţie, în cadrul unei eveniment care a replicat ceremonia de învestire a primarului şi Consiliului Local.

Aceştia au la dispoziţie un buget acordat de administraţia locală pentru a implementa proiecte destinate copiilor şi educaţiei, potrivit sursei citate.

Alegerile pentru „Primăria Copiilor” au simulat în cele mai mici detalii alegerile locale: a fost constituit un birou electoral, candidaţii şi-au completat liste de susţinători, iar apoi s-a desfăşurat campania electorală. Micii candidaţi şi-au făcut afişe, fluturaşi electorali sau mesaje video prin care şi-au îndemnat colegii să le ofere încrederea şi votul.

Dacă la prima ediţie copiii au votat clasic, de această dată au experimentat votul electronic, având în vedere că despre această variantă electorală se vorbeşte tot mai mult la nivel european, iar unele state au şi introdus acest sistem. Astfel, a fost realizată o secţiune specială pe platforma educaţională a şcolii, iar copiii au votat cu userul şi parola pe care le folosesc şi pentru şcoala on-line, asigurându-se astfel securitatea şi secretul votului, mai informează Agerpres.

În urma scrutinului, primarul copiilor a fost aleasă Denisa Drăgan, elevă în clasa a VII-a. Denisa este, din anul 2021, singurul reprezentant dintr-o comunitate rurală în Boardul Copiilor din România, o iniţiativă UNICEF ce are ca scop promovarea dreptului copiilor de a participa la deciziile care îi privesc. Noul primar al copiilor va fi ajutat de şase consilieri locali: Mark Hancheş, Daniel Vîrciu, Irina Buda, Diana Droaşcă, Denis Gurghian şi Claudiu Drăgoi. Primii dintre aceştia, Diana Droaşcă şi Mark Hancheş, care au avut cele mai multe voturi, vor avea funcţia de viceprimar al copiilor.

Primăria Copiilor este o iniţiativă care ajută copiii să se dezvolte şi să îşi descopere aptitudini noi, dar este şi un punct de pornire pentru ca adulţii să ia în considerare părerile şi nevoile copiilor. Am ales să candidez pentru postul de primar pentru că îmi place foarte mult să realizez proiecte de orice fel şi în orice context, dar mai ales dacă este vorba de nevoile colegilor mei din şcoală”, a spus Denisa Drăgan, noul primar al copiilor din Ciugud.

Primarul Comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a declarat că prin acest demers sunt încurajați „copiii din Ciugud să îşi exprime dorinţele şi ideile, dar mai ales să participe activ la luarea unor decizii care îi privesc. De asemenea, încercăm să îi învăţăm ce înseamnă drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti, să înţeleagă rolul unei administraţii locale şi  gândească proiecte prin care să facă viaţa copiilor mai frumoasă. Mă bucur că au avut mai mult curaj decât adulţii şi au votat electronic, realizând astfel un pas important spre digitalizare”.

Vezi și: decembrie 2021 – Copiii din Ciugud îşi aleg primarul, viceprimarul şi consilierii locali în cadrul proiectului Primăria Copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România din ochii copiilor care își văd țara de două ori pe an, de Paște și Crăciun. Mama: Am zis că fetele mele „vor ști să vorbească în română”, când am văzut durerea din ochii mamei că nu le înțelegea

Milioane de români au emigrat în străinătate în ultimii aproape 15 ani, câți s-au scurs de la aderarea României la UE. Astăzi, o generație de copii născuți din părinți români…
Vezi articolul

Alianța Studenților critică lipsa de interes a parlamentarilor care au plasat mai multe prevederi „problematice“ legate de prescripția plagiatului în doctorate sau taxele care se pot modifica în timpul studiilor / Fără alocările necesare de buget, legile vor deveni o formă fără fond, cu impact nul asupra sistemului educațional din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că, deși proiectul Legii învățământului superior, adoptat ieri de Parlamentul României, aduce și „noi măsuri pozitive pentru studenții din România, acesta…
Vezi articolul

Prag de medie pentru bursele de merit? Peste 286 de mii de elevi au avut mediile generale între 9.50 și 10, în anul școlar anterior, conform datelor inspectoratelor școlare cerute de Ministerul Educației pentru „estimarea bugetului pentru plata burselor” / Sunt cuprinse și mediile elevilor din clasa a VIII-a, pentru cei care au intrat acum la liceu

Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene, consultată de…
Vezi articolul