Primarul Capitalei, Nicușor Dan, mesaj pentru studenții din anul I de la Facultatea de Matematică și Informatică din București: La vârsta voastră, pare că timpul este infinit. Însă e ultima oară în viață când aveți timp exclusiv pentru voi și ar fi păcat să-l risipiți

8.725 de vizualizări
Nicușor Dan / Foto: Captură Youtube.com
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, le-a transmis studenților din primul an de licență de la Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) a Universității din București (UB) să profite de această perioadă „în care aveți timp exclusiv pentru voi”, pentru că este singura dată în viața lor când se vor bucura de el în această formă, potrivit acestuia.

Nicușor Dan a fost prezent luni la festivitatea de deschidere a anului universitar 2024-2025 a FMI-UB, din amfiteatrul R3 al Facultății de Chimie. Primarul Capitalei le-a transmis studenților să se bucure de această perioadă a vieții lor și a povestit din experiența lui că a descoperit „relativ târziu” „că matematica este un uriaș edificiu la care mulți oameni inteligenți au contribuit. Una dintre marile bucurii ale vieții mele a fost să descopăr cât am văzut eu din acest uriaș edificiu, să rezonez cu oameni foarte inteligenți care au lucrat la asta”.

Dan le-a mai spus bobocilor de la FMI-UB și că au noroc „că faceți parte dintr-o școală”. El a explicat că „sunt multe țări în lumea asta care ar da 10 miliarde, 50 de miliarde, 100 de miliarde ca să-și facă o școală de matematică”, care „nu se face așa de pe o zi pe alta”: „Noi avem norocul că au fost niște oameni acum 50 de ani, acum 100 de ani, acum 150 de ani care au pus bazele a ceea ce înseamnă școala românească de matematică”.

Redăm integral intervenția primarului Bucureștiului Nicușor Dan la deschiderea anului universitar la FMI-UB:

Cătălin Gherghe, decanul FMI-UB: Poate mulți dintre voi l-ați recunoscut, printre altele este primarul general al Bucureștiului, dar nu pentru asta l-am chemat aici și vă spun sincer că nu pentru acest lucru l-am chemat aici. O să vă povestesc puțin: m-am ocupat și mă ocup încă cât voi mai putea de olimpiade, de lotul olimpic și o să vă povestesc ceva ce s-a întâmplat acum mai mulți ani: la o olimpiadă internațională din Australia juriul a avut la un moment dat o problemă pe care o considera extrem de dificilă la vremea aceea, mai nimeni din juriu nu a știut să o rezolve, exista o singură soluție și până la urmă s-a spus «haideți să lăsăm această problemă să vedem ce se va întâmpla, poate vor fi elevi, copii care să rezolve această problemă».

Ei bine, ea este considerată și acum una dintre cele mai dificile probleme care au fost date vreodată la Olimpiada Internațională. Iar unul dintre cei care a rezolvat această problemă se cheamă Nicușor Dan și pe care acum îl invit aici. Este probabil singurul primar din lume medaliat cu două medalii de aur la olimpiada internațională de matematică și cred că și cu punctaj maxim.

Nicușor Dan: Bună dimineața, mulțumesc pentru invitație. E o bucurie pentru mine să fiu aici. Îmi aduce aminte cum vedeam viața acum mulți ani. O să încep, îmi permite vârsta, să vă dau două sfaturi, le luați, sau nu le luați. În primul rând pentru mine – și-am descoperit relativ târziu – făcusem nenumărate probleme, când mi-am dat seama că matematica este un uriaș edificiu la care mulți oameni inteligenți au contribuit. Una dintre marile bucurii ale vieții mele a fost să descopăr cât am văzut eu din acest uriaș edificiu, să rezonez cu oameni foarte inteligenți care au lucrat la asta.

Deschiderea anului universitar 2024-2025 la FMI-UB în amfiteatrul R3 al Facultății de Chimie UB / Foto: Edupedu.ro/ Ștefan Lefter

Al doilea lucru – la vârsta voastră pare că timpul este infinit. Dar vreau să vă atrag atenția că e ultima oară în viața voastră când aveți timp exclusiv pentru voi și ar fi păcat să-l risipiți. Da, știu că-i greu de crezut, dar așa se întâmplă în viața reală.

În fine, ultimul lucru pe care vreau să vi-l spun este că aveți un mare noroc, noi toți am avut norocul ăsta, că faceți parte dintr-o școală. Adică sunt multe țări în lumea asta care ar da 10 miliarde, 50 de miliarde, 100 de miliarde ca să-și facă o școală de matematică și o școală de matematică nu se face așa de pe o zi pe alta, iar noi avem norocul că au fost niște oameni acum 50 de ani, acum 100 de ani, acum 150 de ani care au pus bazele a ceea ce înseamnă sistemul românesc sau școala românească de matematică.

Aveți noroc să profitați de ea în anii aceștia care în care veți fi studenți aici și pentru cei care veți alege să urmeze o carieră în învățământul universitar sau preuniversitar – e o onoare”.


3 comments
  1. Perfect adevărat. Această etapă, a școlii în general este perioada cea mai frumoasă din viață, când circa 80% din realizările noastre stau in mâna noastră.In adevăr acum timpul poate fi infinit. Mai rămâne un mic aspect, că ulterior să fie în stare să recunoaștem valoarea și să o respectăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cosmin Prelipceanu, derapaj în direct, la Digi24: ”Să-i scăpăm pe copii de părinții lor. Asta trebuie să facă școala”/ Sorin Cîmpeanu, invitat în emisiune: ”Nu pot să fiu părtaș la această afirmație”

Moderatorul de televiziune Cosmin Prelipceanu a înregistrat un derapaj în direct, marți seară, în timpul emisiunii de la Digi24, atunci când, în timpul unui dialog cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

FOTO Caracteristicile misterioase ale planetei Uranus, dezvăluite într-o nouă imagine a telescopului James Webb / Cum arată inelele, lunile și atmosfera gigantului de gheață / Un an pe Uranus, circa 84 de ani tereștri. Dar o zi, numai 17 ore

Telescopul spațial James Webb a realizat un nou portret strălucitor al planetei Uranus, care prezintă inelele, lunile, vremea și atmosfera gigantului de gheață, de obicei ascunse, caracteristici care nu au…
Vezi articolul