Primele efecte ale războiului asupra școlii, în Ucraina: elevii stau acasă în Harkov, “până la clarificarea situației”, evacuări generalizate în regiunile separatiste, lecții militare, de protecție și de prim ajutor în unele clase

3.051 de vizualizări
Foto: © Cherokee4 | Dreamstime.com
Școlile sunt printre primele instituții civile afectate în zonele vizate de invazia rusă declanșată joi dimineață în Ucraina, potrivit relatărilor din presa ucraineană și internațională. Pe lângă perturbările produse de evacuări, există și decizii punctuale de închidere a unităților de învățământ, unități care, în ultima perioadă, s-au implicat activ în pregătirea copiilor pentru situații de conflict.

Astfel, la Harkov, al doilea mare oraș al țării, cu o populație de peste 1,4 milioane de locuitori și situat în proximitatea frontierei cu Rusia, primarul i-a îndemnat pe cetățeni, prin intermediul Facebook, să stea acasă, iar “din cauza situației complicate, școlile, grădinițele și alte instituții nu vor lucra astăzi, lucru ce rămâne valabil până la clarificarea situației”, după cum relatează CNN.

În Mariupol, un alt oraș important din estul țării considerat a fi printre primele ținte ale atacurilor rusești, în pofida pregătirilor de război, autobuzele continuau joi dimineață să ducă oamenii la muncă și elevii la școală, potrivit relatărilor Al Jazeera de la fața locului.

Școala este profund tulburată în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, a căror independență a fost recunoscută de Rusia într-o fază preliminară invaziei și unde a fost ordonată evacuarea populației civile. La fel, încercările multor ucraineni de a părăsi țara sau zonele urbane ce riscă să fie atacate afectează deja activitățile educaționale.

În unele zone, școlile și părinții au început de săptămâni să îi pregătească pe elevi pentru starea de război. Între altele:

  • La Harkov, unde elevii au mers la școală până ieri, Reuters a vizitat o școală unde se predau lecții despre identificarea diverselor materiale explozive, despre importanța purtării vestelor antiglonț și a căștilor de protecție. Tot acolo, elevii făceau exerciții de evacuare a clădirilor și primeau lecții de prim ajutor, potrivit CBS News
  • Potrivit aceleiași surse, astfel de lecții au fost predate și elevilor din Kiev, în ianuarie, după o serie de alerte false cu bombă ce au vizat mai multe localități din țară. În ultima perioadă, astfel de instructaje s-au înmulțit, potrivit unui expert în apărare civilă citat de Reuters.
  • Școlile au fost incluse pe lista instituțiilor pentru care există o planificare aparte de evacuare, în funcție de necesitate, potrivit The Guardian. Modul de desfășurare a acestor acțiuni, fie temporar, către cel mai apropiat adăpost, fie sub formă de evacuare prelungită, este stabilit în funcție de natura exactă a invaziei, potrivit unui expert citat de sursa menționată.
  • Publicația americană Today.com dă și exemplul inițiativei unor părinți dintr-o localitate din apropierea capitalei Kiev, care-și trimit copiii, două fete, la o școală din oraș și care au decis să le atașeze pe haine autocolante ce menționează grupa de sânge. Este citat unul dintre părinți, potrivit căruia mai multe școli au decis chiar să declare obligatorii astfel de autocolante.

Foto © Cherokee4 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un document „format word, fie excel” vor avea de făcut candidații la proba de interviu pentru directorii de școli, susține consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: Să introducă niște date și să folosească niște formule / Se va evalua și scrierea corectă cu diacritice

„Se evaluează capacitatea sau abilitatea de a produce un text, oricare ar fi el acum, într-un document word, de a-l salva, de a-l atașa unui e-mail și de a-l transmite…
Vezi articolul

Monica Anisie, ministru al Educației și profesoară de română, se mândrește cu recomandarea oferită unei foste eleve care vrea să plece din țară / Tânăra “va face lucruri mărețe” ca cercetător în genetică, după studii în America

Ministrul responsabil cu Educația românească, Monica Anisie, se mândrește, miercuri, pe pagina sa de Facebook cu o elevă care vrea să plece din România, pentru a învăța în America. Monica…
Vezi articolul