Primele efecte ale războiului asupra școlii, în Ucraina: elevii stau acasă în Harkov, “până la clarificarea situației”, evacuări generalizate în regiunile separatiste, lecții militare, de protecție și de prim ajutor în unele clase

3.092 de vizualizări
Foto: © Cherokee4 | Dreamstime.com
Școlile sunt printre primele instituții civile afectate în zonele vizate de invazia rusă declanșată joi dimineață în Ucraina, potrivit relatărilor din presa ucraineană și internațională. Pe lângă perturbările produse de evacuări, există și decizii punctuale de închidere a unităților de învățământ, unități care, în ultima perioadă, s-au implicat activ în pregătirea copiilor pentru situații de conflict.

Astfel, la Harkov, al doilea mare oraș al țării, cu o populație de peste 1,4 milioane de locuitori și situat în proximitatea frontierei cu Rusia, primarul i-a îndemnat pe cetățeni, prin intermediul Facebook, să stea acasă, iar “din cauza situației complicate, școlile, grădinițele și alte instituții nu vor lucra astăzi, lucru ce rămâne valabil până la clarificarea situației”, după cum relatează CNN.

În Mariupol, un alt oraș important din estul țării considerat a fi printre primele ținte ale atacurilor rusești, în pofida pregătirilor de război, autobuzele continuau joi dimineață să ducă oamenii la muncă și elevii la școală, potrivit relatărilor Al Jazeera de la fața locului.

Școala este profund tulburată în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, a căror independență a fost recunoscută de Rusia într-o fază preliminară invaziei și unde a fost ordonată evacuarea populației civile. La fel, încercările multor ucraineni de a părăsi țara sau zonele urbane ce riscă să fie atacate afectează deja activitățile educaționale.

În unele zone, școlile și părinții au început de săptămâni să îi pregătească pe elevi pentru starea de război. Între altele:

  • La Harkov, unde elevii au mers la școală până ieri, Reuters a vizitat o școală unde se predau lecții despre identificarea diverselor materiale explozive, despre importanța purtării vestelor antiglonț și a căștilor de protecție. Tot acolo, elevii făceau exerciții de evacuare a clădirilor și primeau lecții de prim ajutor, potrivit CBS News
  • Potrivit aceleiași surse, astfel de lecții au fost predate și elevilor din Kiev, în ianuarie, după o serie de alerte false cu bombă ce au vizat mai multe localități din țară. În ultima perioadă, astfel de instructaje s-au înmulțit, potrivit unui expert în apărare civilă citat de Reuters.
  • Școlile au fost incluse pe lista instituțiilor pentru care există o planificare aparte de evacuare, în funcție de necesitate, potrivit The Guardian. Modul de desfășurare a acestor acțiuni, fie temporar, către cel mai apropiat adăpost, fie sub formă de evacuare prelungită, este stabilit în funcție de natura exactă a invaziei, potrivit unui expert citat de sursa menționată.
  • Publicația americană Today.com dă și exemplul inițiativei unor părinți dintr-o localitate din apropierea capitalei Kiev, care-și trimit copiii, două fete, la o școală din oraș și care au decis să le atașeze pe haine autocolante ce menționează grupa de sânge. Este citat unul dintre părinți, potrivit căruia mai multe școli au decis chiar să declare obligatorii astfel de autocolante.

Foto © Cherokee4 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră

Mai multe asociații ale elevilor protestează în această dimineață în fața Ministerului Educației, cerând demisia ministrei Ligia Deca după ce operatorii de transport au anunțat că elevii navetiști din 19…
Vezi articolul

Reforma liceelor profesionale din Franța, contestată pentru al doilea an la rând de profesori, care anunță grevă pe 12 decembrie. Tăieri de posturi în schimbul unui număr mai mare de ore de practică în companii, printre nemulțumiri

Sindicatele din învățământul profesional francez cheamă din nou personalul la grevă pe 12 decembrie, pentru a cere retragerea proiectului de reformă a liceului profesional, potrivit FranceInfo. Reforma, prezentată de președintele…
Vezi articolul

Cercetători români: Experiențele de stres înainte de examene sunt modelate de sănătatea mintală a studenților / Intervențiile în sănătate mintala aplicate în mediul universitar ar putea face experiența învățării și a examinării universal mai plăcută

Experiențele de stres în context de examinare sunt modelate de sănătatea mintală a studenților, arată un studiu coordonat de cercetători de la Universitatea din București. Coordonatoarea studiului, conf. univ. dr.…
Vezi articolul

Cristache, Federația părinților: Solicităm revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar / O vacanță de primăvară, prelungită forțat, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap

O vacanță de primăvară, prelungită forțat, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap susține Federația Asociațiilor de Părinți într-un comunicat…
Vezi articolul