Primul elev pozitiv COVID-19 la testul cu salivă, la Colegiul „Caragiale” din Capitală, anunță ministrul Educației / Doar în 216 școli profesorii au decis să testeze toți elevii în clase

2.904 vizualizări
Colegiul I. L. Caragiale din București / Foto: Wikipedia
Primul caz pozitiv la testul cu salivă pentru SARS-CoV-2 a fost raportat la Colegiul „I.L. Caragiale” din Capitală, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, citat de Agerpres.

“Astăzi, după mult timp, au fost la dispoziţie şi acele teste non-invazive. Am primit foarte multe semnale. Ele au fost folosite. Dincolo de neajunsurile de aşteptat, ele au fost folosite. Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de DSP Bucureşti că s-a raportat primul caz testat pozitiv în urma testelor cu salivă. S-a luat legătura şi va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea acestei situaţii. (…) Este în Bucureşti, este la Liceul ‘Caragiale'”, a declarat ministrul Educaţiei, la Palatul Parlamentului.

El a fost întrebat dacă aceste teste sunt eficiente la noua tulpină a coronavirusului – Omicron.

„Sunt atât de eficiente pe cât ne-au adus la cunoştinţă autorităţile sanitare. La Ministerul Educaţiei noi luăm la cunoştinţă informaţiile pe care ni le pun la dispoziţie cei din Ministerul Sănătăţii”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat că testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie: „Din punctul de vedere al ministrului Educaţiei, lucrurile sunt foarte clare. Testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie. În acelaşi timp, nu avem altă şansă decât aceea de a miza pe responsabilitatea părinţilor, profesorilor şi a elevilor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El s-a declarat convins că nu vor fi multe cazuri în care părinţii vor da dovadă de “iresponsabilitate”: „Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinţilor care sunt responsabili şi nu fac astfel de lucruri. Doar în 216 (şcoli) testarea este asigurată în unitatea de învăţământ. Sunt 467 de unităţi de învăţământ în care testarea se asigură mixt, în funcţie de nivelul educaţional se testează sau în şcoală sau la domiciliu, în toate celelalte şcoli testarea se asigură la domiciliu sub supravegherea părinţilor”, a menţionat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, cu siguranţă va ajunge la timp următorul lot de teste: „Am solicitat IGSU, dacă se poate, pe viitor, să ne pună la dispoziţie teste ambalate individual”, a indicat ministrul, mai informează Agerpres.


3 comments
  1. Sunt 86 de copii , cazuri pozitive in total, in toata țara.
    Azi au fost testați cam 2 milioane de copii din prescolar, primar, gimnazial și liceu. Inclusiv in mediul rural unde până acum nu s-a făcut nicio testare!

    Să se calculeze rata reală de infectare…
    Nu prea da masa cu casa, așa e?

    Cineva se joacă cu cifrele, prin aceste teste extinse, fără voia lor autoritățile arată realitatea necosmetizată.

  2. Este momentul sa devenim responsabili si sa ne testam copilul acasa si/sau la scoala, prin acest mod putem salva vieti! Sanatate multa tuturor si sa va bucurati de fiecare moment petrecut alaturi de familie, oricand o persoana iresponsabila poate lua viata celui drag tie.

  3. Un singur caz pozitiv din milioane de teste administrate?

    Vă împușcați in picior singuri cu cifrele astea, domnule fost si actual ministru.

    Sau nu veți raporta nimic până nu ,, momentul prielnic”
    ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Funeriu, către rectori, după clasificarea care scutură universitățile românești: Nu i-am văzut oprind pierderea celor buni care pleacă pentru că în România nu au loc de rubedenii, amante sau de mediocri

“Lumea avansează înspre excelență, iar noi stăm”, avertizează Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Într-o analiză pentru Edupedu.ro pe marginea scăderii dramatice înregistrate de învățământul superior din România în clasamentul…
Vezi articolul

Ligia Deca: Responsabilitatea pentru punerea în siguranță a elevilor din internatul de la Odorheiu Secuiesc este partajată între proprietar și cei care o administrează. Clădirile liceului aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia și sunt închiriate pentru a se desfășura activitățile educaționale și pentru scop internat

Clădirile Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit luni după ce un perete al internatului s-a prăbușit peste copii, „aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia,…
Vezi articolul