Problema pensionării profesorilor, în prag de început de an școlar: 18.000 de cadre didactice sunt în categoria de peste 60 de ani. Este o realitate pensionarea în contextul pandemiei – Marius Nistor, lider sindical

9.425 de vizualizări
Inspecțiile școlare, norma profesorilor
Foto: Pexels.com
Pensionarea profesorilor de peste 60 de ani, de teama îmbolnăvirii sau din cauza necesității adaptării la predarea online, “este o realitate”. “Am colegi care au cerut pensionarea anticipată, pentru că sunt în grupele de risc”, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), în școli sunt în jur de 18.000 de profesori în vârstă de 60 de ani și peste. 

În ceea ce privește încadrările făcute până acum de directori pentru începutul anului școlar, care va avea loc peste doar 4 zile, “nimic nu mai este de actualitate în momentul de față. În anumite școli va trebui să scindezi grupele și clasele. Asta înseamnă resursă umană și spații. În condițiile în care ție ipotetic îți pleacă 14.000 de oameni, ai o problemă: cu ce îi înlocuiești? E și problema celor care erau pensionați și care veneau să lucreze la plata cu ora. Acum ei nu mai sunt o soluție”, spune Nistor.

Liderul sindical a atras atenția că sunt școli care le-au cerut de la bun început Inspectoratelor Școlare să scindeze predarea, pentru că își permit ca spațiu să lucreze dimineața cu jumătate din toate clasele și după-amiaza cu cealaltă jumătate de grupe, “și nu li s-a permis”. 

Școlile au cerut scindarea și li s-a respins din start, pentru că trebuia angajări de profesori. Abia începând de astăzi avem informațiile noastre că încep să se accepte scindările. Acum noi vrem să angajăm oameni. Dar de unde angajăm, în intervalul acesta de timp foarte scurt?”, a declarat Nistor, pentru Edupedu.ro. 

Haosul din inspectorate și din Guvern continuă și atunci când avem de-a face cu angajări realizate. “Avem articolul 27 din legea 55 care permite angajarea de personal, pe perioadă determinată. Directorii au angajat personal nedidactic pe perioadă determinată, pentru că și aici este o necesitate, și inspectoratele spun acum: La loc comanda! Stați, că nu știm dacă legea ni se aplică! Și sunt oameni din personalul nedidactic care au fost puși pe liber din cauza inspectoratelor”, acuză liderul FSE Spiru Haret. 

În ceea ce îi privește pe profesorii de peste 60 de ani care, potrivit regulilor, pot preda online, liderul sindical spune: “Întrebarea noastră este: cum anume se va desfășura activitatea cadrului didactic și a elevilor? El rămâne să predea online de acasă, dar clasa lui va fi în școală, unde celelalte ore elevii le fac face to face. Acea clasă nu va putea intra online cu acel profesor sau, dacă asta se poate întâmpla, cine anume îi va supraveghea? Nimeni nu răspunde la aceste întrebări. În practică, este imposibil”. 

“Ministerul Educației lucrează în condiții impuse de Ministerul Sănătății, care este total rupt de realitățile din școlile din preuniversitar”, acuză acesta. 

“Se aruncă responsabilitatea pe umerii directorilor, dascălilor și mai vin și amenințările de la DSP: cum vor fi verificați și amendați, să facă rapoarte peste rapoarte. De la Ministerul Educației nu prea mai avem ce să cerem. Responsabilitatea revine în total guvernului. Nu au făcut altceva decât să genereze teamă și nesiguranță în rândul cadrelor diactice și a părinților. Mesaje contradictorii, ghiduri care nu pot fi puse în aplicare, amenințări cu amenzi, și inspecții, și controale. Toate contribuie la această stare de haos”, spune Nistor. 

Mai mulți directori au sesizat Edupedu.ro că se confruntă cu pensionări anticipate din partea profesorilor, din cauza incertitudinilor legate de acest an școlar.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în anul școlar 2018-2019 numărul cadrelor didactice în vârstă de 60 de ani și peste era de 18.103 persoane, din care 3.866 de 65 de ani și peste.

În învățământul preuniversitar sunt 220.000 de profesori, incluzând suplinitorii.


7 comentarii
 1. 1. Una este vechimea LA CATEDRA, alta- vechimea IN INVATAMANT (sofer, bucătar, ingrijitor in invatamant +/-un an de maistru sau profesor cu 2, 3 ore). Sa fim f.f. atenți!
  2. Un profesor cu vechime NUMAI LA CATEDRA peste 35 de ani ar trebui să se poata pensiona la 55-57 de ani, CU O P3NSIE EGALA CU SALARIUL; având în vedere uzura nervoasă, munca, educatia si formarea continua.
  Respect PROFESORILOR loiali misiunii pe care si-au ales-o, de la 14 sau 18 ani!
  Aceștia reprezinta o categorie SPECIALA, care merita recompensata material ca și Armata, ca Justitia, ca Sănătatea.

 2. Observatiile de mai sus. Vrem scoala moderna, cu metode vechi. Profesori pensionari….serios??
  Absolventii tineri trebuie sa stea pe tusa, la incalzire.

  1. Nicicum nu e bine, nu? România are 1/1 raport angajați/pensionari. Ar trebui să fie bine că omul muncește în loc să aștepte pensia acasă. Pensionarii din învățământ sunt cei cărora legea le permite să mai rămână 3 ani și cei chemați de acasă pentru că niciun tânăr absolvent nu a dorit să meargă la școala din Cucuieții din Deal. Din prima categorie nu sunt chiar așa mulți, nu vă fie teamă. Atât de huliți sunt profesorii în țara asta încât cei mai mulți fug mâncând pământul deîndată ce pot.
   Cei tineri, ca în orice domeniu de activitate, vor și ei post în oraș, sau cel puțin într-o școală bună, pentru viața și cariera lor. Așa că în multe școli revin pensionarii.
   Pe de altă parte, bătrân nu înseamna neapărat prost, iar tânăr neapărat bun.
   Nu mă bănuiți de subiectivism, nu sunt nici măcar aproape de pensie.

 3. E doar inceputul. Dupa pensionari, incepem noi, cei ramasi, cu demisiile. Apoi grevele si mai preda moartea la clasa. Cand iti bati joc de OM, nu ramane decat sa te dezici de cei pentru care nu mai esti decat un obiect. Cristinelor, Radovenilor, Parintilor Dezamagiti, haideti, ne pleaca 19000 de profesori. Acum e momentul sa va imbogatiti, sa stati doar in concedii si vacante, sa stati degeaba pe banii privatilor. Profitati de ocazie si angajati-va in sistem!!! Poti sa ai…toata increderea…nu sunt vreun fals…

  1. Sper să se pensioneze și dinozaurii din ISJ-uri! Că nu-i mai mișcă nimeni de acolo de ani de zile! Au și început cu presiunea pe scoli, cu controale și milioane de documente! Ce ușor e să vii în control și să ameninți… Să treacă la predat, la clasă!

 4. Starea de haos reprezinta doar una din consecintele angajarii de cel putin 25 ani a cadrelor didactice pensionate in detrimentul celor care nu erau de varsta pensionarii!
  Cat timp inspectorii scolari sunt doar instrumente politice alaturi de directorii de scoli, nu se va misca nimic in directia buna si elevii vor fi mereu victime ale orgoliilor ministrilor si ale unor legi ale educatiei nerealiste!
  Iar liderii de sindicat din educatie au stiut toate acestea si le-au acceptat, iar acum li se pare “oportun” sa dea vina pe altcineva, in timp ce au discursuri referitoare la reeponsabilitate si pasarea acesteia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Cum resimt pandemia tinerii care vor să urmeze facultatea în străinătate, așa cum se întâmplă și cu mulți români. Un studiu Quacquarelli Symonds descrie șocul prin care trece învățământul superior global

Aproape două treimi dintre tinerii lumii care intenționau să înceapă facultatea într-o altă țară și-au văzut planurile date peste cap anul acesta. Iar opiniile lor diferă profund, adesea, de ceea…
Vezi articolul

Președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei cu Tratatul de la Trianon prin care Transilvania revenea României: Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns minoritari, că li s-au luat școlile şi s-a făcut tot posibilul ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat

Președintele Ungariei, János Áder, a comparat, luni, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României, transmite hirado.hu,…
Vezi articolul

(P) Lioara Ivanovici, profesorul cu cei mai mulți elevi medaliați la Olimpiada Națională de Matematică de anul trecut, despre Școala “a la Păltiniș” creată de platforma upper.school: Pentru acești copii îndrăgostiți de matematică, treptat ea devine o altă formă de a fi

Pregătirea digitală a copiilor care îndrăgesc matematica s-a transformat, peste noapte, într-o cerință-normă a școlii transferate exclusiv în online din cauza pandemiei. Profesor de matematică la Liceul Teoretic Internațional de…
Vezi articolul
Cum pot adolescenții să-și protejeze sănătatea mintală

Cum pot adolescenții să-și protejeze sănătatea mintală, în timpul pandemiei de coronavirus. Psihoterapeuta Lisa Damour, pentru UNICEF: Ne putem depăși sentimentele dureroase trăindu-le și înfruntându-le direct

UNICEF publică 6 strategii pentru tinerii care se confruntă cu noua normalitate temporară: izolarea în case alături de părinți și închiderea școlilor. Experții organizației pentru copii au contactat-o pe Lisa…
Vezi articolul

Care este ritmul de dezvoltare a alfabetizării copiilor din învățământul primar în timpul vacanței, comparativ cu timpul pe care și-l petrec la școală? Ce pot face părinții în zilele acestea să își ajute copiii?

Elevii din România lipsesc de la școală neașteptat de mult în această perioadă. În acest context, cred că e util să înțelegem impactul școlii și al experiențelor de acasă asupra…
Vezi articolul