Examenul de Titularizare ar trebui să se desfășoare la nivelul școlilor care au posturi disponibile, a spus Iuliana Căplescu, profesoară de istorie la Colegiul Național „Matei Basarab” din București, la emisiunea InfoEdu. În plus, aceasta consideră că ar fi mai bine ca viitorii profesori să fie evaluați de comisii formate din specialiști în educație.
„Vă dau eu una [n. red. o variantă de desfășurare a examenului de Titularizare] care a existat la un moment dat, însă cu o schimbare: examen la școală. Școala care are un post să realizeze un examen de titularizare”.
„Cum? Pe vremuri erau liceele reprezentative, așa se numeau. De acolo din școală era comisia. Hai să schimbăm! Adu specialiști care sunt validați prin rezultate, sunt validați prin cursuri de formare, sunt validați prin eu știu ce articole, prin lecții de bune practici. Să fie o comisie poate chiar din afara județului, să nu spunem că avem parti-pris și așa mai departe, dar doar pentru acel post de la școala x, y sau z”, a completat ea.
Iuliana Căplescu a vorbit și despre dificultate examenului pe care mulți dintre profesori trebuie să îl susțină an de an. În ceea ce privește subiectele de Istorie, candidatul, în calitate de absolvent al unei facultăți în domeniu, este obligat să cunoască materia.
„Este adevărat însă că în programă, de exemplu, la noi, se pun și anumite conținuturi care nu se mai fac deloc nici în zona școlii gimnaziale, nici în zona liceului. Vă dau exemplu, civlizația chineză, civilizația japoneză. La titularizare, trebuie să știi, tu ai făcut toată Facultatea de Istorie, deci la partea de știință «nu mă interesează, pune mâna și citește»”.
În schimb, partea de metodică este grea, susține profesoara. Din acest motiv, societatea nu ar trebui să îi desconsidere pe cei care nu iau note suficient de bune: „Partea de metodică este foarte grea. Ca atare, să nu mai aud societatea care îmi urlă mie în cap că profesorii noștri sunt de 2 și de 3. N-ai idee ce s-a întâmplat cu el atunci”.
Aceasta a admis însă că există și cadre didactice care nu ar merita să fie la catedră: „Sunt și colegi profesori la care adeseori mă duceam la metodologie ca să văd cât trebuie să le dau ca să nu le pun problema de a nu intra în examenul scris. Cinci trebuia să le dau. Există și genul acesta. Vă dau un singur exemplu: la mine începea ora la și 30 de minute și la și 50 de minute îmi spune că a terminat ora”.
„Mă uit ulterior și notele sunt mici, dar majoritatea sunt note mari. Oamenii aceștia chiar învață, chiar studiază, chiar se duc la cursuri de formare, dar adeseori nu sunt posturi din n motive”, a mai adăugat aceasta.
36 comments
doamna in cauză cum s a titularizat? e titulara?
Îmi este rușine că o asemenea propunere care favorizează corupția, care este o componentă(nefirească) a naturii umane degradate, vine de la o colegă profesoară. Aceasta ar putea fi indiciul fie al unei precarități intelectuale(nu e cazul aici) fie al uneia morale, ceea ce este mai grav.
Cucoana nu știe despre ce vorbește ! Ceea ce spune dumneavoastră se traduce astfel: dacă ai pile iei examen, dacă nu ai pile nu îl iei!
Examenul de titularizare trebuie să fie national. Numai așa este CORECT.
In caz contrar intervin PILELE.
VA SPUN DIN EXPERIENȚA.
EU DOAR ASA M-AM TITULARIZAT.
PROFESOR CU 7, ABIA LUAT, S-A TITULARIZAT CU LEGEA 253 , NR NU CONTEAZA, PENTRU CĂ L-A VRUT DIRECTORUL, PE CAND EU CU 9.00 AM DAT DIN NOU EXAMEN.
Bună dimineața! Partea scrisă a concursului de titularizare în formă actuală este în regulă fiind aproape imposibilă fraudarea. Inspectia la clasa în schimb o pierdere de timp și un modalitate prin care acești metodiști mai încasează ceva la salariu. Stimata dnă profesor, dumneavoastră cum v-ați titularizat?
De acord cu inspectia la școală: e pierdere de timp și e inutilă.
Examenul de titularizare in forma actuala este foarte corect si transparent!
Toti au sanse egale!
Așa este. E singura șansă a celor care nu au relații în învățământ.
Eu sunt una dintre acele persoane.
Doamna , aveți pe cineva de aranjat, de propuneți asemenea aberație ? S – a mai incercat cu școlile reprezentative și directorii cu inspectorii aranjau cine să rămână . E prea mult și acum, pentru directori, ce decid.
Aveți dreptate!!!
Te crucești când vezi cadre didactice venind cu asemenea propuneri. De unde să iei atâtea comisii ? Și de un știi că o astfel de comisie nu aranjează cu directorul pentru cineva anume. Sau ai aflat că în Romania, cinstea și corectitudinea sunt macar 10 % ?
In final….. dați examenele de titularizare acasă….in familie ,nu mai complicați lucrurile, d-na este din alta dimensiune …..noi cei care am dat examen cu cod de bara pe foia de examen ……ce facem ??
Aberație mai mare. u exista cu titularizarea la nivelul școlii. Experimental s-a realizat acum vreo 20 de ani. Atunci s-au titularizat într-o anumită școală, 4 (patru) tinere talente, fiecare dintre ele având mama profesoara in acea școală, .la diverse discipline.😁 Simpla coincidenta? Sigur, directorului nu i-a mirosit a usturoi și nici gura nu i-puțit.Sper că d-na glumește și bine a întrebat cineva, pe cine are de titularizat d-na?
posturile in învățământ se ocupa doar cu relații și fără studii prea multe… Mai ales școlile de la țară sunt afaceri de familie.. se angajează un neam și ăla e și secretara și profesor, preda toate materiile … e vai de noi!!
A mai fost asta. A fost o mare eroare. Numai pile au luat concursul. Comisia de specialiști, care nu a ținut niciodată catalogul în mana, alta eroare.
Adios loc de muncă pentru oamenii capabili.Vor avea acces doar oamenii lor.
Examenul de titularizare are o parte bună: înveți, iei examenul iei postul și nimeni nu poate să îți pună bete în roată…în școală, vă spun cu certitudine că lesne se pot face lucruri urâte…nu sunt de folos nici elevilor, nici profesorilor pregătiți…și apoi, dacă îți faci treaba și școală te va dori în continuare…
Singurul examen in care nu conteaza pilele. Problema nu e modul de organizare a examenului. Problema e ca posturile sunt minute pentru diverse pile de scoli si nu sunt scoase pentru titularizare.
Examenul de titularizare la nivel national este singurul examen corect. Cu acest examen se pot titulariza si cei fara pile si relatii.
Examenul de titularizare ar trebui sa nu existe. Orice scoala gen si liceu care au posturi sa fie scoase la concurs la nivel national. Ai luat concursul ai contract pe 3 ani. Daca ai obtinut rezultate bune, mai poti avea contract pe 3 ani. Daca nu iti cauti loc de munca in alt domeniu.
@Un profesor. Tu nu ești profesor sau ești doar un frustrat care nu reusit sa iei un 7 la titularizare. Aberezi!
Și atunci tu ești condamnat pe viață să nu poți face niciun împrumut la banca? Poate ca ai un părinte sau un bunic bolnav, sau pentru o urgență medicală pentru tine, ca să nu mai zic de ipoteca pentru locuință…
Citeste codul muncii, nu se poate asa ceva. In plus, nu ar mai veni nimeni doar asa, ptr 3 ani. De unde scoateti aberatiile astea? in ce domeniu mai sunt contracte pe 3 ani, ca regula intr-un intreg sistem? Nicaieri, nici in Romania, nici in Europa. Profesia didactica presupune pregatite continua, examene de evolutie in cariera etc. Daca nu oferi stabilitate nu iti vine chiar nimeni, ptr ca e unul din putinele avantaje. Daca oferi contract doar pe 3 ani, vor veni unii doar asa, de conjunctiva, temporar, ca un refugiu in timp ce isi cauta un job normal, platit corespunzator si cu contract pe durata nedeterminata.
Tu la jobul dumitale esti angajat doar pe 3 ani? Sigur nu. si atunci, de ce propui asa ceva la profesori? Din frustrare?
Codul muncii spune clar: in Romania un contract se incheie pe durata nedeterminata, cu putine exceptii ( de ex perioadele de proba si posturile temporare).
corect!!!
Corect!!!
Da. și eu susțin asta. sigur, nu se dorește și este clar ca domnește corupția în sistem.
Mai, Petru și tu ești un frustrat care nu a reușit să ia un 7 la titularizare?
la nivel Național e singura varianta corecta !
ce pile ai de nu le poți angaja ? ,de ceri sa se dea examenul la școală.cu ce te deranjează ca se da la inspectorat?
de le scoateți,doamna?!
Vāleu!
Fix când a fost examen (nu concurs, că erau candidații selectați cu mult înainte, mai pe la spate) în școlile reprezentative au intrat în sistem toți neaveniții cu pile. Exact atunci s-au aranjat posturi la cele mai căutate școli din orașe pentru cine trebuia. Iar ăia au rămas în sistem și au ajuns inspectori sau mai mult.
Și școlile care n-au ore pentru un post întreg ci doar pentru 4-5 ore într-o specialitate ce să facă, doamnă? Tot să organizeze concursul specialiștilor (evident cu interviu în primărie, ca să fie treaba treabă) pentru 4 ore de muzică cu viabilitate pe un an?
Atâția porumbei n-a mai văzut cerul României de mult.
Ha, ha, poate din fochist și din măturător…
>> Partea de metodică
“Metodica” asta se numeste didactica. Metodica este parte a didacticii. Didactica nu e grea deloc. Probabil ca e grea cand confunzi metodica cu didactica si cand citesti o carte de pedagogie si crezi ca ai invatat didactica.
De ani de zile se dau aceleasi subiecte la “metodica”, e.g.: “Mijloacele didactice” sau “TIC” sau “competente specifice” sau “proiectarea (sic!) a unui item obiectiv (sic!) de evaluare” sau “precizati o metoda adecvata pentru dezvoltarea competentei X”.
>> conținuturi care nu se mai fac deloc nici în zona școlii gimnaziale
Asta pentru ca romanasii inteligenti cred ca se poate si asa, fara un profil ocupational de calitate, cei care fac subiectele sunt complet rupti de realitatea din scoala. Nu este ceva neobisnuit sa pice la titulzarizare sau definitivat un subiect care nu se poate pune in practica in scoala din diverse cauze.
Sigur! Doamne ferește!
Atunci sa vezi pile și relații! Să se de-a examenul in școala! In felul acesta, unii, oricât de pregătiți ar fi, nu mai vad nici suplinire. Lăsați titularizarea examen national. Mă mir că nu cereți să se de-a și definitivatul tot în școală! Sistemul asta e putred si unii chiar vor să-i dea lovitura de gratie!