EXCLUSIV Profesor la Universitatea de Medicină din Cernăuți, oraș în care nu au fost înregistrate atacuri: Cursurile se țin online, doar profesorii au voie să intre în Universitate / La magazine și farmacii nu se mai acceptă plata cu cardul, iar bancomatele nu mai funcționează

986 de vizualizări
Universitatea de Medicină din Cernăuți / Foto: Google Maps
Profesorul Antonie Moisei, șeful catedrei de științe sociale și ucrainistică, de la Universitatea de Medicină din Cernăuți, a acceptat să povestească pentru EduPedu.ro, într-un scurt interviu, despre atmosfera din orașul Cernăuți, unde încă nu s-au semnalat operațiuni militare. “Au fost probleme de dimineață cu internetul și telefoanele mobile. Se auzea întrerupt și nu puteam prinde o linie decât a treia și a patra oară când sunam”, ne-a spus profesorul Moisei.
  • Amintim, că joi dimineață, la prima oră, forțele ruse au invadat Ucraina, lansând rachete. Au fost raportate explozii în apropierea marilor orașe și asupra infrastructurii sale militare. Harta atacurilor militare, aici.

“La Cernăuți, oraș aflat în vestul Ucrainei, toate cursurile Universității de Medicină sunt doar online, începând de astăzi”, a spus Antonie Moisei, șeful catedrei de Științe sociale și ucrainistică din cadrul Universității de Medicină. “Și eu am predat online. Studenții nu pot intra în corpurile Universității pentru că se bombardează pe teritoriul Ucrainei. Nu în Cernăuți, dar în alte regiuni ale Ucrainei. Doar profesorii au voie să intre în clădiri, dar cu permisiunea conducerii și a șefilor de catedră. Un profesor nu are voie decât în clădirea în care predă.”

Conducerea universității a instruit șefii de catedre, azi, cum să procedeze în diverse situații legate de război și apoi aceștia le vor explica mai departe colegilor profesori. De altfel, încă din 2 februarie, școlile au fost instruite, la fel și elevii.

“Ne-au spus să fim atenți la grupurile de diversiune și ce măsuri să luăm. Sunt multe documente care ne arată ce trebuie făcut în acest caz. Sunt sute de pagini, descrise tipurile și formele de explozibil.

Școlile sunt deocamdată online, dar urmează să se închidă total pentru că e stare de război. Dimineață am auzit câteva avioane care se îndreptau spre Ucraina. Noi ne-am trezit și am aflat de la televizor despre cele întâmplate. La noi în Cernăuți nu au fost bombardamente, dar au fost în regiunea Ivano-Frankivsk, care este aproape de noi”, povestește profesorul Antonie Moisei.

“Panică nu e în regiunea Cernăuți. A fost liber pe șosele, am fost azi cu mașina în oraș. Nu era aglomerat, dar sunt cozi mari la magazine alimentare, farmacii. Vecini, prieteni de-ai mei încă nu pleacă, dar sunt mulți oameni care au fugit de teama războiului.

Totuși, profesorul Moisei atrage atenția că nu se poate plăti cu cardul nicăieri, e nevoie de bani cash. “Sunt probleme cu cardurile, la magazine nu putem cumpăra nimic cu cardul, iar de la bancomate nu se pot scoate bani. Au fost probleme de dimineață cu internetul și telefoanele mobile. Se auzea întrerupt și nu puteam prinde o linie decât a treia și a patra oară când sunam”, ne-a povestit Antonie Moisei.  

Edupedu.ro: Ce le veți spune studenților?

Antonie Moisei: Le voi spune ce se întâmplă, cum să se poarte, cum să procedeze. Sunt foarte multe informații false pe internet și nimeni nu știe precis unde sunt acum, unde înaintează armata rusă. Le voi spune că e o agresiune la care nu se aștepta nimeni, să nu se panicheze si cum să procedeze în aceste momente.

Foto: Twitter, Harta cu atacurile Rusiei

Edupedu.ro: Vă gândiți să părăsiți țara? Dar colegii dumneavoastră? 

Antonie Moisei: Nu vrem să plecăm, pentru că suntem unul pentru altul, dar am văzut că sunt multe regiuni unde au plecat oamenii spre România.

Date generale privind comunitatea românească din Ucraina

Cernăuți este un oraș din vestul Ucraina, aflat la 76 de km de Suceava. Prin punctul de frontieră de la Siret se intră în România. Orașul Cernăuți este străbătut de râul Prut.

Conform datelor statistice oficiale, în regiunea Cernăuți funcționează 61 de școli cu predare în limba română, la care se adaugă 19 unități de învățământ mixte, potrivit Ministerului Afacerilor Externe

Conform datelor de la recensământul din 2001, în Ucraina 258.619 de persoane s-au declarat “moldoveni”, iar 155.130 persoane s-au declarat români sau au declarat limba lor maternă, limba română, potrivit ministerului.

Ultimul recensământ din 2001 a consemnat un număr de 114.555 persoane sau 12,5% din populația regiunii care s-au declarat de etnie română, precum și 67.225 de persoane care s-au declarat moldoveni.

Citește și: Profesor universitar la Kiev, Ucraina: Toți colegii vor continua să predea online / Le-am spus studenților mei să fie calmi, să nu se panicheze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecțiile școlare, norma profesorilor

Concurs de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles, anunțată de Ministerul Educației. Posturile scoase la concurs sunt de Matematică, Chimie-fizică și Consilier educativ, salariile sunt peste 4.000 de euro

Ministerul Educației organizează concurs pentru ocuparea a 3 posturi la Școala Europeană de la Bruxelles. Candidații se pot înscrie până pe 14 mai 2021, prin depunerea dosarelor la Registratura Ministerului…
Vezi articolul

VIDEO Inspectorul școlar general al Capitalei: Inclusiv la grădiniță va fi activitate online / Profesorii pot merge la școală să folosească instrumentele pentru o lecție online de calitate

“Inclusiv la grădiniță va fi activitate online”, a declarat în această dimineață noul inspector școlar general al Capitalei, Liliana Toderiuc. Aceasta a precizat, după ședința convocată de ministrul Educației la…
Vezi articolul