Profesor de Limba Română, despre testele grilă la BAC și Evaluarea Națională 2019: Grilă pe text liric – nu știu dacă să plâng sau să râd

14.185 de vizualizări
Testele grilă de la BAC
Testele grilă de la BAC
Noile subiecte cu teste grilă pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost publicate de Ministerul Educației. “La Bacalaureat, mi se pare că alegerile sunt absolut nefericite, pentru că vor să aplice grila pe un text literar. În modelul de subiect publicat de Minister pentru profilul real au ales un text liric, de Arghezi, unde vorbim clar de ambiguitate, de expresivitate, unde se lucrează cu sensuri figurate, cu procedee artistice care implică interpretări multiple. Ori să încerci să limitezi interpretările la o grilă bine determinată este aberant”, a declarat pentru Edupedu.ro Cătălina Popa, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați, profesor Merito.

Contactată de Edupedu.ro, profesoara Cătălina Popa, care predă Limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, a declarat următoarele:

Testele grilă de la BAC

La Bacalaureat, mi se pare că alegerile sunt absolut nefericite, pentru că vor să aplice grila pe un text literar. În modelul de subiect publicat de Minister pentru profilul real au ales un text liric, de Arghezi, unde vorbim clar de ambiguitate, de expresivitate, unde se lucrează cu sensuri figurate, cu procedee artistice care implică interpretări multiple. Ori să încerci să limitezi interpretările la o grilă bine determinată este aberant.

Prin definiție, textul liric – mai ales cel modern – este interpretat în funcție de sensibilitatea fiecărui lector, în funcție de experiența lui, în funcție de direcția impusă de curentul literar în care se încadrează. Contează foarte mult dacă textul este considerat de dragoste sau artă poetică și, în condițiile astea, să îi ceri unui copil să vină cu un răspuns exact care să vizeze o anumită interpretare pe care el s-ar putea să nu o ofere textului mi se pare nonsens. Grilă pe text liric – nu știu dacă să plâng sau să râd.

Grilă și la Evaluarea Națională

La Evaluarea Națională, mi se pare acceptabil subiectul, în sensul că așa cum era de așteptat au transformat în grilă partea de gramatica; vor exista și aici discuții, fără îndoială, dar ar trebui să nu existe foarte multe neclarități.

Deci la Evaluarea Națională tragedia nu mi se pare mare.

La Bacalaureat, s-au întors la formatul subiectului de acum 2 ani, la formatul inițial cu 3 subiecte, au scos textul non-literar pe care ar fi mers mult mai bine grilele și au folosit ca text de bază unul literar.

Chiar dacă s-ar fi rămas la subiectele vechi, consider că e târziu să se înceapă pregătirea acum. Având în vedere că nu s-a schimbat programa, ci doar modalitatea de examinare, teoretic competențele dobândite până acum ar trebui să fie suficiente și pentru elaborarea noului tip de subiect. Cred că mai degrabă e un disconfort dat de puterea obișnuinței.

Eu încep din clasa a IX-a să lucrez ușor cu cerințe de tipul celor de bacalaureat, tocmai pentru a-i acomoda pe copii. O surpriză atât de mare cred că nu ar trebui să apară cu atât de puțin timp înainte de examen.

Cred că, indiferent de subiect, ierarhia se va păstra: elevii foarte buni vor lua note mari. Dacă la nivel național notele vor fi mai mari sau mai mici ca în anii anteriori, vom vedea. În ce privește tentativele de fraudare, atâta vreme cât există camere, eu sper că toată lumea își va face treaba și va fi un examen corect.”

Sursa foto: Facebook

Citește și:


3 comments
  1. În primul rând literatura este o artă. Nu are ce căuta la examenele de stat, cum nu au ce căuta muzica sau desenul. La examenele de stat ar trebui să se dea gramatică, să se testeze abilităţile de comunicare, abilităţile de a compune o scrisoare de intenţie, un CV etc. Nu dai Bacovia la examen de stat după cum nu dai nici Grigorescu şi nici Enescu. Literatura nu are ce căuta la examene, decât ca probă opţională la un liceu vocaţional. A fi scriitor, pictor sau muzician sunt vocaţii, nu obligaţii. Se face literatură în şcoală, se face desen în şcoală şi tot acolo se face şi muzică. Ori le dai pe toate la examen, ori nu dai niciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoară care a dat concursul de titularizare de 11 ori, a luat note peste 7 și nu are post: Ajungi la un moment dat să te plictisești. Știi că tot scrii, nu te bați pentru nimic și nu ai motivație / Cei tineri iau posturile în ședință, văd în ce școli sunt, își fac socoteala și pleacă

Repetarea concursului național de angajare a potențialilor profesori, Titularizarea, „este un stres continuu”, „începând din mai și până în septembrie când te duci și trebuie să participi la toate ședințele…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Putin a ales războiul. Condamnarea acțiunilor iresponsabile ale lui Putin trebuie să vină nu numai din partea politicienilor și a diplomaților, dar și din partea societății civile, a mediului academic

„Condamnarea acțiunilor iresponsabile ale lui Putin trebuie să vină nu numai din partea politicienilor și a diplomaților, dar și din partea societății civile, a mediului academic, a oamenilor de cultură,…
Vezi articolul
Bursele elevilor

Petiție pentru ca elevii din loturile naționale olimpice să primească burse de excelență, cu peste 1.000 de semnături în 4 zile / În prezent, elevii care ajung la fazele internaționale pot primi bursă de merit, acordată și celor cu medii sub 5

O petiție pentru includerea elevilor din loturile naționale olimpice – care ajung la fazele olimpiadelor internaționale – printre cei care primesc burse de excelență a fost semnată de peste 1.000…
Vezi articolul

VIDEO Protecția mediului, pe înțelesul elevilor, explicată în școli tot de tineri: „Datorită faptului că suntem apropiați de vârstă, noi și elevii, am căutat să avem subiecte care să fie cât mai de interes pentru ei”

Mihnea și Ionelia sunt doi tineri voluntari ai Corpului European de Solidaritate care au prezentat în școli temetica de mediu și au povestit, pentru G4Media și platforma Entr, despre proiectul…
Vezi articolul

Înființarea unui Departament pentru implementarea proiectului România educată, în discuții la Ministerul Educației. Liliana Romaniuc, noul consilier al lui Sorin Cîmpeanu: Probabil voi fi implicată în noul departament, având în vedere că am lucrat în cadrul proiectului

Liliana Romaniuc este noul consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit surselor Edupedu.ro, la Ministerul Educației este în discuții înființarea unui nou departament, care să se ocupe de “implementarea proiectului…
Vezi articolul