Profesorii vor fi plătiți și pe baza orelor online realizate, inclusiv cei care sunt la „plata cu ora”, prevede noul regulament

62.129 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Profesorii vor încasa salariile și/sau sporurile și pe baza orelor online realizate, inclusiv cei care sunt la „plata cu ora”, prevede noul regulament de predare online emis de Ministerul Educației.

Prin reglementarea prin Ordin de Ministru a activităților online ministerul va actualiza actele normative care reglementează fișa postului, prevede documentul citat. În fișa postului cadrelor didactice vor fi incluse atribuții specifice și indicatori de performanță, referitori la proiectarea, realizarea și evaluarea activităților de învățare online.

Practic, ministerul va modifica Legea în așa fel încât aceste ore online, precum și activitățile de pregătire a acestora vor putea fi folosite la pontajul profesorilor, iar orele pe internet să fie luate în calcul pentru profesorii care predau inclusiv în regim de „plata cu ora”. Aceștia in urmă nu au fost plătiți în perioada închiderii școlilor, deoarece nu putea justifica legal activitățile avute cu elevii, din punct de vedere contractual.

Citește care sunt regulile de predare online: Cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate. Profesorii, obligați să preia feedback de la părinți și elevi. Părinții, obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară cursurilor. Școala poate da laptopuri în custodie

FOTO: pexels.com


25 comments
  1. Ore online,s_au făcut și în luna martie (din 16 martie),dar nu au fost plătite pentru “plata cu ora”,Se vor plăti retroactiv?

    1. Azi am fost anuntat de la o scoala unde predau (sunt profesor asociat la doua scoli), ca nu voi fi platit nici pe luna aprilie si nici pe luna mai pentru lectiile on-line.

  2. Cred că dna. ministru trăiește într-un turn de fildeș. Cum poți să predai online orele de practică tehnologică? Și dacă nu poți, cum poți fi plătit ca profesor maistru? Cum poți preda online în sate în care nici nu există electrificare? Poți să conectezi leptopul la telefon, dar știți cum sare plata, dacă folosești mai mulți kilobiți decât sunt alocați pentru un abonament obișnuit? Cum poți să schimbi fișa postului în cursul anului școlar, cu obligații care nu sunt prevăzute în Legea învățământului și nici în pregătirea pentru profesia de cadru didactic?

  3. „Școala să asigure dispozitivele necesare elevilor”…ce ușor e de zis, aș vrea să înțeleg și cum. Dacă și asta s-ar realiza cum facem ca 3-4 copii din aceeași familie să aibă la dispoziție un dispozitiv în același timp. Eu am lucrat online în măsura în care am putut ajunge la fiecare elev dar deși m-am străduit nu am reușit să îi adun pe toți și nici nu consider că acest tip de învățământ este la fel de eficient ca activitatea față în față.

  4. Eu sunt profesor și mamă. Inteleg gravitatea acestei perioade, înțeleg necesitatea muncii on line, dar nu accept ca un copil de 11-12-13-14 ani să petreacă 5- 6 ore în fața unui monitor. Conform noilor reglementări, prezentul ordin de ministru, eu îmi voi face orele conform orarului. Nu este o problemă pentru mine, dar este incorect față de elevi.

    1. Am primit mesaj de la diriginta copilului meu ca orele se vor face de luni conform orarului. Uneori au 7 ore pe zi. Toate la calculator cu pauze de 10 minute?! Plus dupa-amiaza temele, tot la calculator! E aberant! Nu e suficient ca nu pot iesi sa se joace afara, sa faca miscare, ii mai tinem si toata ziua pe scaun cu ochii intr-un ecran!

  5. Raspuns pentru VEorica
    – Cand am sesizat directiunii unei scoli comportamentul umilitor la adresa elevilor al unui profesor si am solicitat explicatii mi s-a raspuns ca Ministerul nu-l plateste sa-mi dea explicatii mie- un parinte. Inteleg ca sunteti din tagma celor care considera ca NU sunteti dator cu nimic societatii , desi ati stat acasa, ati incasat salariu , dar nu ati muncit nimic pentru el.
    In rest, cred ca de la fereastra Ministerului Educatiei nu se vede pana departe. Un parinte din mediul rural nu poate fi obligat acum, in aceste conditii de restrangeri, sa puna la dispozitia copiilor conditii de studiu on-line.Si daca ar avea cu ce, nu vad cum ar putea achizitiona dispozitivul sau cum sa obtina conexiunea internet, din moment ce nu e permisa interactiunea cu orasul si daca nu e conexiune internet nu pot nici sa comande on-line nimic… Mai sunt familile monoparentale care trec acum prin situatii teribile, grija prima este supravietuirea,de unde dipozitive on-line?
    Nu ma astept ca vreun profesor sa fie preocupat de acest aspect.Strigam ca trebuie sa lucram impreuna doar cand e afectat interesul profesorului.

  6. Sunt numai speculații media exagerate fata de realitate. Nu se fac ore in online, chiar sunt minciuni exagerate in foarte multe cazuri, daca unii fac pt că profesorii susțin demersul sunt și cazuri unde nu se fac deloc. De ex daca în decurs de o luna s-a facut de 2-3 ori un curs asta nu înseamnă că școala online este o activitate la talie normala. Abia aștept redeschiderea școlilor cu toate măsurile de securizare necesare căci altfel copiii pierd și ultima fărâmă de carte.

    1. Scoala nu a incetat! Predarea on-line are rostul sa-i tina pe copii in priza…Nu a spus nimeni ca aceasta metoda este cea care da o stare de normalitate.Este o stare de avarie .Dar sa zici ca nu s- a facut nimic…aberezi!!! Vezi-ti de treaba dumitale,nu arunca cu noroi! da,sunt situatii diferite in tara,dar asta nu inseamna ca marea majoritate nu si-a facut treaba.
      Stiti numai sa criticati! Vedeti-va barna din ochii vostri!

  7. Sa imi dea Guvernul laptop ca nu e obligatia mea sa il am si sa il folosesc pentru scoala si sa imi plateasca netul , apoi mai vorbim …..

    1. Dar cand sunteti platiti fara sa munciti, e bine? Profesiilenliberale sau micii antreprenori – nu au muncit, nu au primit bani. Altii au fost trimisi in somaj tehnic. Cadrele didactice au fost platite, dar vad ca nu isi pun intrebarea daca merita si de unde sa vina toti acesti bani. Toata societatea e in suferi ta. Cei care depuneau bani la stat (taxe, impozite) suntnin situatia sa nu o mai poata face. Daca gandim doar individualist – sa imi dea, am drepturi, sa imi faca – nu vommreusi

    2. Dar cand veniti la scoala si improscati cu noroi in cadrele didactice ca va credeti pe cuvant copilul si il denigrati in fata copilului pe profesor v-ati gandit? Elevul are numai drepturi iar cu obligatii mai rarut ca ii mai usor. La fel si parintele. Nu are nici o obligatie. Il trimite de acasa si gata. Scoala trebuie sa faca tot. Nu va mai intereseaza daca invata daca nu daca scrie sau se joaca in banca si altele ca astea. El trebuie sa aiba mereu dreptate si parintele sa isi vada de treaba ca scoala are grije. Acum ca ii aveti acasa si trebuie sa ii supravegheati si vedeti in sfarsit ce preocupari au va lamentati si dati iar vina pe cadre didactice. Sa ne vedem fiecare de ceea ce trebuie sa facem si sa nu mai purtam grija altuia

  8. Nu am inteles daca orele online trebuie sa se desfasoare zilnic, conform programului pe care profesorii il aveau deja inaintea inchiderii scolilor, pentru acelasi numar de ore, sau la decizia profesorului?

  9. Domnule Mihai, de ce lansați așa zvonuri – plata cu ora – D-na ministru na specificat așa ceva. Nici un ISJ din România na primit de sus așa un ordin. Deja am fost fraieriti pe 3 săptămâni. Eu nu am încredere în ei, nici cei douăzeci de mii de profesori!

    1. Vă asigur că tot ce am scris a fost mai întâi verificat și că nu este un zvon. Am discutat asta inclusiv cu oficialii.

      1. Sa speram. Am lucrat cu elevii online toata luna martie, dar am fost platit doar pana in 10 martie. Profesorii asociati sunt platiti plata cu ora.

      1. Sunt situatii in care este posibila activitatea online 99% la nivelul clasei, insa invatatoarea refuza sa faca orele, doar trimite teme si fise neexplicate pe motiv ca este greu sa faci online. In aceste cazuri oare e corect sa isi ia banii? Nu mai vorbesc de faptul ca nu se simte motivata…. Probabil o bata pe carca ar motiva-o!!!!

      1. Umilința nu este să muncești pentru banii pe care îi primești, umilința este că pensionarii din sistem, care au muncit o viață și au ajuns să aibă o pensie derizorie care nu le poate asigura un trai decent și au fost nevoiți să revină la catedră, au aflat înainte să primească salariul că nu îl vor mai primi și unii chiar au muncit.
        Iar de aici putem face liste cu umilințele care derivă:
        1. Când sistemul are nevoie de tine ești bun (poate nu știți când primesc pensionarii posturi, dar vă spun că sunt în general ultimii, și ajung la catedre unde altfel nu ar fi nimeni să predea)
        2. Cum ar fi să munciți o lună și la final să vi se spună: “Țeapă, ghinion, tu ești mai puțin cadru didactic pentru că ești la plata cu ora”
        3. Cam ce sărbători au avut acești oameni când s-au trezit că poate nu au bani suficienți nici pentru tratamente???
        Când vom ajunge oare să avem calitatea umană de a nu ne mai bucura de răul aproapelui nostru? Când vom înțelege că progresul vine doar dacă lucrăm împreună și ne susținem? Când vom învăța să ne valorizăm profesorii, să nu îi mai privim ca pe niște puturoși ai țării care sunt plătiți pentru 4 ore pe zi? Ați încercat să vă gândiți vreodată câte ore de pregătire au în spate acele 4 ore de la catedră să nu te duci ca un bufon în fața elevilor tăi?
        Să avem lumină în minte și în suflet!

        1. Felicitări Aura pentru coerență și exprimare! Se vede calitatea de adevărat profesor. Nu intru pe fond deoarece nu am studiat în amănunt problemele la care se face referire în comentarii, dar pare logic ce spuneți.

        2. Tot respectul,doamna profesoara.Ati pus punctul pe ,,i”. Stiu ce inseamna lectiile on line,pentru ca am un membru al familiei care lucreaza in sistem. Si munceste ,,ora pe ora”,adica conform orarului,indiferent de cati copii are logati.
          Cei care vorbesc aiurea,sa-si vada de griji.
          Multa sanatate doamna ,copiilor pe care ii indrumati si colegilor dumneavoastra profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Greva generală din școli – ziua 8. Federațiile sindicale anunță că greva continuă, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli, după întâlnirea cu președintele Iohannis, miercuri au loc proteste în mai multe orașe

Calendaristic, în școli este a 8-a zi de grevă generală. Federațiile sindicale au avut aseară mai multe consultări cu liderii din teritoriu, conform surselor Edupedu.ro, iar decizia aproape unanimă a…
Vezi articolul